Wijn van de week: Vondeling 'Petit Blanc' 2006 - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Vondeling ‘Petit Blanc’ 2006

Naar aanleiding van het succes van Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland –op de tweede plaats na Frankrijk- komt Albert Heijn deze week (vanaf 12 februari) met een speciale Zuid-Afrikaanse wijnmarkt. Daarvoor zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen uit het eigen assortiment allemaal in de aanbieding. Daarnaast staan er alleen deze week een aantal andere wijnen uit De Kaap in de winkel. We proefden ze door en vonden de twee ‘Vondelingen’ heel lekker en vooral ook prima voor hun prijs.
Naar aanleiding van het succes van Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland –op de tweede plaats na Frankrijk- komt Albert Heijn deze week (vanaf 12 februari) met een speciale Zuid-Afrikaanse wijnmarkt. Daarvoor zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen uit het eigen assortiment allemaal in de aanbieding. Daarnaast staan er alleen deze week een aantal andere wijnen uit De Kaap in de winkel. We proefden ze door en vonden de twee ‘Vondelingen’ heel lekker en vooral ook prima voor hun prijs.

Aan de onderkant van de speciale wijnen vinden we de Cocoa Hill-wijnen, echt ‘onderkant’, simpel, netjes, maar niet bijzonder complex. Beduidend duurder zijn de wijnen van Meerendal, een estate in Durbanville, een noordelijke voorstad van Kaapstad. De wijngaarden liggen hier vlak bij de oceaan en behoren dan ook tot de koelste van Zuid-Afrika. Dat is de proeven in de wijnen, die fris en in sommige gevallen zelfs vrij strak van karakter zijn. De Sauvignon blanc bijvoorbeeld is prima, heel grassig en bijna groen, en superfris. Merlot is intens en elegant tegelijk. Goede wijnen, maar een tikje prijzig. Heerlijk is de Syrah van ‘Kleinood’, onder de naam Tamboerskloof, niet te zoet, sappig, klassiek, met mooi fruit en een lichte kruidigheid. Maar ook hier is de prijs aan de hoge kant.
Dat geldt niet voor de wijnen onder de naam ‘Vondeling’, twee witte wijnen uit het gebied Paardeberg, onderdeel van Paarl. Een vrij warme streek voor wit, zodat deze twee wijnen een wat rijper karakter hebben, maar er is genoeg frisheid om ze spannend te houden. De ‘Petit Blanc’ is een heerlijk glas, bloemig, open, met wat exotisch fruit, meloen, peer en perzik en een lekkere smaak, niet te droog, heerlijk wit. Het is een mengsel van chenin blanc, sauvignon, een drup viognier en wat chardonnay. En dat voor een keurige € 6,99. Ook de Sauvignon blanc is lekker, sappig en open, met wat kruisbessen en lychees, heel rijp en open, niet te streng, goed in balans; prima, tenzij je de voorkeur geeft aan een heel droge stijl sauvignon. Dat is nog eens een Vondeling waar je mee thuis kunt komen.

Vondeling Petit Blanc 2006, Paardeberg
Albert Heijn, € 6,99 in de markt voor Zuid-Afrikaanse wijnen, vanaf 12 februari

Reageer op dit item