Overzichtsproeverij Imperial en PIW - Perswijn
Nieuws

Overzichtsproeverij Imperial en PIW

Overzichtsproeverij Imperial en Partners in Wijn
De importeurs Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn hielden op maandag 16 oktober een gezamelijke overzichtsproeverij in de Hoefslag in Bosch en Duin. Imperial, geleid door Regina Meij, is gespecialiseerd in wijnen uit Oostenrijk en Duitsland. Partners in Wijn, het bedrijf van vader en zoon André en Olaf Kerstens, werkt veel met wijnen uit Frankrijk van het Iberisch schiereiland. Beide importeurs beleveren de betere horeca en zelfstandige wijnhandels.
Overzichtsproeverij Imperial en Partners in Wijn
De importeurs Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn hielden op maandag 16 oktober een gezamelijke overzichtsproeverij in de Hoefslag in Bosch en Duin. Imperial, geleid door Regina Meij, is gespecialiseerd in wijnen uit Oostenrijk en Duitsland. Partners in Wijn, het bedrijf van vader en zoon André en Olaf Kerstens, werkt veel met wijnen uit Frankrijk van het Iberisch schiereiland. Beide importeurs beleveren de betere horeca en zelfstandige wijnhandels. Het liefst zouden ze het de volgende keer nog wat groter aanpakken en meer ‘kleine’ collega-importeurs bij een gemeenschappelijke presentatie betrekken onder het motto: samen sterk. Maar ook al doen ze het weer met z’n tweeën, dan nog is er meer dan voldoende moois te proeven. In totaal stonden in Bosch en Duin circa 100 wijnen open, eerlijk verdeeld over beide bedrijven. Onderstaand een paar opmerkelijke zaken.

Imperial

Nieuw in het assortiment van Imperial zijn de wijnen van het wijngoed Fürst Löwenstein in Franken. Franken is na de Pfalz het tweede Duitse gebied waar Regina Meij haar oog op heeft laten vallen. Naar het zich laat aanzien zal het zeker niet het laatste zijn. Löwensteins paradepaardjes zijn wijnen uit de eersteklas wijngaard Homburger Kallmuth, waaronder de Silvaner ‘Asphodil’ en de Riesling ‘Coronilla’. De beide namen verwijzen naar zeldzame planten die in het bijzonder microklimaat van deze Lage kunnen gedijen. Uitstekende wijnen van het oogstjaar 2005.

Ook in de Pfalz was 2005 een prachtjaar, getuige de droge Riesling Spätlese Heiligenberg van Dengler-Seyler, een nog vrij onbekend maar opkomend wijngoed. Idem dito de Rieslings uit de Haardter Bürgengarten van Müller-Catoir, met ondermeer een sublieme Auslese.

Oostenrijk opende mooi met de spannende Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2005 van Domäne Wachau, alias Freie Wweingärtner. Deze wijn is in Oostenrijk opgenomen in de zogeheten nationale Salon, en terecht. Hij is bovendien nog vriendelijk geprijsd ook. Eveneens aanbevolen uit 2004 de Grüner Veltliners Achleiten van Domäne Wachau, Smaragd Schütt van Knoll (Wachau), en Lamm van Bründlmayer (Kamptal).ss

Een voortreffelijke prijs-kwaliteitsverhouding is te vinden bij de wijnen van Zantho (Neusiedlersee), zoals de Zweigelt en St. Laurent 2004.
Wie denkt niet van zoet te houden wordt snel bekeerd bij het proeven van van de TBA’s van Kracher, zoals de Welschriesling TBA Nr. 3 of de  Scheurebe TBA Nr. 5. Een mooi alternatief qua prijs is de ‘gewone’ Beerenauslese Cuvée 2005. Een BA met een verrassend hoge doordrinkfactor! Voor de liefhebbers van bijzonder gedistilleerd tenslotte nog twee ‘Brände’ Gölles uit de Steiermark, Birnen (peren) en Marillen (abrikozen), beide van een buitengwone zuiverheid.

Partners in Wijn

Grote blikvanger bij Partners in Wijn was de collectie Rhônewijnen van het huis Les Vins de Vienne. Behalve met de heraanplant van historische wijnhellingen in Seyssuel bij Vienne houdt het trio Cuilleron, Gaillard en Villard zich ook bezig met het selecteren van wijnen uit meer zuidelijke contreien. Een gunstige ontwikkeling bij Les Vins de Vienne is een verandering van de huisstijl. Bezondigde men zich in het verleden regelmatig aan een overdosering van hout, tegenwoordig lijkt men dit een stuk beter in de hand te hebben. De trots van het huis zijn de twee wijnen uit de eigen, heraangeplante wijngaard waarvan de namen verwijzen naar het roemrijke Romeinse (wijn)verleden van Vienne, de witte Taburnum en de rode Sotanum, respectievelijk van 2004 en 2003 en gebotteld als ‘simpele’ Vin de Pays de Collines Rhodaniennes. De eerste wordt gemaakt van 100% viognier, de tweede van 100% syrah. Niet goedkoop, maar wel serieuze concurrentie voor de ‘echte’ Condrieu en Côte-Rôtie!

Even iets heel anders met de Reuilly ‘La Raie’ 2005 van Claude Lafond, een prachtige Sauvignon uit een vrij onbekende Loire-appellation. Verrukkelijk. Al net zo opwekkend maar toch heel anders is de Rias Baixas 2004 van Adegas Valminor, onbetwist dé witte appellatie van Spanje. Voor het wat krachtiger rode Spaanse werk heeft Partners in Wijn o.a. een opvallende Vino de la Tierra El Terrerazo 2005 met de naam Mestizaje van Bodegas Mustiguillo. Een mond vol, net als de wijn zelf. Eveneens in de categorie ‘mondvullend’ valt de Candela Malbec 2003 van Escorihuela Gascón uit het Argentijnse Mendoza, zo rijp als maar kan.

Lest best twee kanonnen van wijnen uit de Douro, en wel Quinta do Vale D. Maria 2003 en Quinta do Vale Meão 2004. Rijk en geconcentreerd, zonder dat de 15% alcohol stoort, vloeibaar fluweel, mes en vork. Dat Amerikanen van dit soort wijnen wel pap lusten siert ze, want ze zijn schaamteloos lekker. De kracht gaat hier namelijk samen met complexiteit, diepgang en authenticiteit. Moderne klassiekers. Vale D. Maria is trouwens nog aardig betaalbaar ook, Meão helaas niet meer.

http://www.imperialwijnkoperij.nl/
http://www.partners-in-wijn.nl/

René van Heusden

Reageer op dit item