Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer - Perswijn
Nieuws

Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer

2006: goede kwaliteit op basis van strenge selectie
Na alle lof en euforie over de uitmuntende jaargang 2005 wordt het doorzettingsvermogen van de Duitse wijnboeren dit jaar flink op de proef gesteld. De natuur blijkt heer en meester.
Een exceptioneel droge en warme maand juli werd gevolgd door uitzonderlijk veel neerslag in augustus. In september resulteerde dit in vroegrijpe (riesling) druiven die in een vroeg stadium van de rijping werden getroffen door edele rotting (edelfäule).
2006: goede kwaliteit op basis van strenge selectie
Na alle lof en euforie over de uitmuntende jaargang 2005 wordt het doorzettingsvermogen van de Duitse wijnboeren dit jaar flink op de proef gesteld. De natuur blijkt heer en meester.
Een exceptioneel droge en warme maand juli werd gevolgd door uitzonderlijk veel neerslag in augustus. In september resulteerde dit in vroegrijpe (riesling) druiven die in een vroeg stadium van de rijping werden getroffen door edele rotting (edelfäule). De wijnboeren zullen 
veelvuldig en streng moeten selecteren om gezonde en (over)rijpe druiven van homogene kwaliteit te oogsten. Door daling van het aanbod en de hoge arbeidskosten van een intensieve pluk is de verwachting dat de prijzen van de nieuwe oogst aanmerkelijk zullen toenemen.

Kopfschmerzen
De afgelopen maanden hebben de Germaanse weergoden bij de wijnboeren in de Mosel voor de nodige Kopfschmerzen gezorgd. Het vochtige, maar overwegend warme voorjaar zorgde ervoor dat de knoppen twee weken eerder uitliepen dan normaal. Hiermee wordt een trend van de laatste jaren doorgezet. Het aantal zonuren in de maand juli brak echter recordhoogten. Daarnaast was de gemiddelde dag- en nachttemperatuur nog nooit zo hoog geweest. 

In augustus draaide het weerbeeld compleet. Het regende twee tot drie keer zoveel dan gebruikelijk. Om verspreiding van ongewenste botrytis te voorkomen, moesten voor een goede luchtstroom veel bladeren worden weggeknipt. September begon met enkele zonnige dagen waardoor edele rotting vroegtijdig optrad. De natuurlijke uitdroging van de druiven vond plaats onder wisselvallige weersomstandigheden. Plaatselijk werd de Saar aan het eind van de maand nog zwaar getroffen door onweer en hagel. Zo was er sprake van grote schade in de bekende wijngaarden Scharzhofberg, Ockfener Bockstein en Ayler Kupp.

Opbrengsten omlaag, prijzen omhoog
Op basis van de ontwikkelingen in de wijngaard wordt het oogstjaar 2006 gekenmerkt door een vroege oogstdatum en gereduceerde opbrengst. De pluk van elbling en müller-thurgau werd eind september al afgerond. In de eerste week oktober is een begin gemaakt met riesling. Het gemiddelde mostgewicht zal naar schatting 85° Oechsle bedragen. Hiermee wordt het niveau van 2005 bijna gehaald. De totale opbrengst ligt met 900.000 liter ongeveer 10 procent lager dan gebruikelijk. In vergelijking met vorig jaar zal een daling van het aanbod de prijzen voor QbA riesling met 25 tot 30 procent doen stijgen. 

Wijngaardmanagement
Door de wisselende weersomstandigheden werden de wijnboeren in de Mosel-Saar-Ruwer voortdurend aangezet tot het maken van kritieke keuzes. In 2000 was er sprake van een vergelijkbare situatie. Ook toen werd in veel gevallen besloten tot extra werkzaamheden in de wijngaard om plantenziekten te bestrijden en de verspreiding van gewenste botrytis te beheersen. Het fruit werd hiertoe meerdere malen flink uitgedund. Tijdens de oogst zal nog eens streng geselecteerd moeten worden om druiven van evenredige kwaliteit te plukken. Naast een daling in het aanbod zullen ook de hoge arbeidskosten de prijs positief beïnvloeden. In tegenstelling tot 2005 blijkt de nieuwe oogst alles behalve makkelijk.

Job de Swart

Reageer op dit item