Dirler, Riesling Bollenberg 2005 - Perswijn
Nieuws

Dirler, Riesling Bollenberg 2005

Riesling uit de Elzas roept nog wel eens wat gemengde gevoelens op. Hét land voor Riesling is natuurlijk Duitsland. De Elzas heeft iets onmiskenbaar Duits, maar toch spelen veel andere druiven, zoals pinot blanc, pinot gris en muscat hier een hoofdrol. Bovendien kan een Riesling hier nog wel eens een tikje zwaar uitvallen, door het wat warmere klimaat van de streek. Maar generaliseren is niet goed, en er zijn in de Elzas ook voortreffelijke Rieslings te vinden.
Dirler, Riesling Bollenberg 2004, Alsace

Riesling uit de Elzas roept nog wel eens wat gemengde gevoelens op. Hét land voor Riesling is natuurlijk Duitsland. De Elzas heeft iets onmiskenbaar Duits, maar toch spelen veel andere druiven, zoals pinot blanc, pinot gris en muscat hier een hoofdrol. Bovendien kan een Riesling hier nog wel eens een tikje zwaar uitvallen, door het wat warmere klimaat van de streek. Maar generaliseren is niet goed, en er zijn in de Elzas ook voortreffelijke Rieslings te vinden.

Belangrijkste voorwaarde voor goede Riesling is het evenwicht tussen zuur en zoet. Wijnen uit de Elzas zijn gewoonlijk een beetje zoet, en in het geval van de Riesling is dat eigenlijk ook helemaal niet erg. Riesling heeft zulke duidelijke zuren, dat een beetje zoet vaak zorgt voor de juiste balans, het tegenspel dat de zuren nodig hebben om niet té nadrukkelijk aanwezig te zijn. De Bollenberg, op de grens van de gemeenten Westhalten en Orschwir heeft het nooit geschopt tot Grand Cru, maar hij wordt toch beschouwd als een bijzonder terroir, dat krachtige wijnen voortbrengt. We bevinden ons hier op een van de warmste en droogste plekken van de gehele Elzas. Deze rijke en krachtige Riesling van het voortreffelijke domein Dirler is een mooie expressie van dit terroir, in een rijke en brede stijl, dik in de smaak, met wat zoet, goed rijp en sappig, met goede zuren; lekker.    
 
Wijnkoperij Okhuysen, € 11,55
http://www.okhuysen.nl/

Reageer op dit item