Domaine Santa Duc, Les Quatre Terres 2003, Côtes du Rhône - Perswijn
Wijn van de week

Domaine Santa Duc, Les Quatre Terres 2003, Côtes du Rhône

Voor de Rhônestreek was de jaargang 2002 een absoluut rampjaar. Niet alleen leverde de extreme regenval van begin september een flinke schade op aan have en goed, het leidde ook tot een onvermijdelijk minder goede wijnoogst. Men name het zuidelijke Rhônedal werd extreem getroffen. Dat was goed te zien bij onze proeverij, met wijnen op tafel uit zowel 2002 als 2003. Zelfs een voortreffelijk domein als Santa Duc, in het dorp Gigondas, maakte in 2002 een duidelijk mindere wijn, hoewel heel krachtig en zonder meer heel goed voor het jaar. Maar 2003 is ook hier veel beter.

Daarmee plaatst een moeilijk jaar als 2002 iedereen voor een belangrijk dilemma. De wijnboeren moeten besluiten of ze de wijn gewoon op de markt brengen, of niet liever verkopen aan de handel. Ook zouden ze hun prijs kunnen verlagen. Boeren die speciale topcuvées maken, besluiten nog wel eens om deze in een moeilijk jaar als 2002 achterwege te laten. Heel verstandig. Voor de wijnimporteurs en de wijndrinkers doet de vraag zich voor of ze de wijn uit dat jaar wel moeten kopen. Tot op zekere hoogte is dat prima, omdat, als de wijn goed gemaakt is, hij wel jong kan worden gedronken. Maar het is niet onlogisch om een wat lagere prijs te betalen. Daar hoef je bij de boeren echter meestal niet om te komen. Dan is de cirkel gesloten en blijven de flessen liggen.
In 2003 doen dat soort problemen zich niet voor, althans op het eerste gezicht. Toch was het niet altijd gemakkelijk een heel goede wijn te maken, omdat de extreme droogte en hitte druiven met veel suiker produceerde. Het alcoholgehalte kan daarom nogal eens behoorlijk hoog zijn en de wijnen kunnen ook fruit missen. Dat zien we niet bij deze fraaie Santa Duc, een machtige en bijzondere wijn, met veel kracht en kruidigheid, maar ook rijpe tannines, sap en lengte, een mooie balans; buitengewoon fraai, voor wie houdt van (heel) krachtig, dus niet voor slappelingen.

Hans Moolenaar, € 9,-
www.hansmoolenaar.nl
(site wordt helaas verbouwd)

Reageer op dit item