Les Sorcières du Clos des Fées 2003, Côtes du Roussillon - Perswijn
Wijn van de week

Les Sorcières du Clos des Fées 2003, Côtes du Roussillon

Wonderlijke wijnen, die Côtes du Roussillon. Sommige producenten geloven zelfs in wonderen en misschien wel in sprookjes. Ze noemen hun domein dan Clos des Fées, het huis van de feeën. En dan maken ze vervolgens een toverwijn: Les Sorcières du Clos des Fées, de tovenaars van het huis van de Feeën. Typisch geval van prettige gekte. Laten we het daar maar op houden. Maar toch niet zo heel gek, want het is wel een betoverend lekkere wijn…

In 1998 kwam ex-journalist Hervé Bizeul met de eerste wijnen van zijn eigen domein in de Roussillon, Le Clos des Fées. Van meet af aan oogstte hij niets dan lof voor zijn producten. Hij liet maar weer eens zien dat iemand van buitenaf in dit soort wijngebieden tot zeer veel in staat is. En dan in een streek die tot voor kort een bepaald matige reputatie had en voornamelijk pretentieloze slobberwijntjes produceerde.
Kundig werk in de wijngaard en de kelder levert wijnen op dit uitblinken in diepte, kracht en verleiding. Nieuwe aanplant telt maar liefst 12.000 stokken per hectare, meer dan in de Médoc. Een bijzonder project. Groots, intens en zeer krachtig is zijn vermaarde ‘Petite Sibérie’, een wijn van een hoge, bepaalde frisse wijngaard. De Sorcières is zijn ‘kleine’ wijn, (deels) gemaakt op basis van door andere boeren geleverde druiven. Ten opzichte van zijn meer bijzondere wijnen is hij vrij betaalbaar, en het blijft ook nog heerlijk drinkbaar, om zomaar van te genieten. In de geur vinden we kruidigheid, bessen en zwoelheid, met een heerlijke zachte smaak, die romig en tegelijk intens is. Een wat duurdere wijn van de week dan gebruikelijk, maar wel een die het volledig waard is.

Ron Cohen, € 12,50
www.roncohenwijnen.com

Reageer op dit item