Château la Croix 2003, Côtes du Rhône - Perswijn
Wijn van de week

Château la Croix 2003, Côtes du Rhône

Natuurlijk is het heerlijk te genieten van een grootse Rhônewijn, een machtige Châteauneuf-du-Pape of een elegante Hermitage, de wijn van de beroemde gelijknamige heuvel in de noordelijke Rhône. Maar we vergeten nog wel eens dat de Rhônestreek ook smakelijke wijnen produceert voor gewoon door de week, om te genieten van zijn zachte smaak en zuidelijke karakter. Dat kan bij deze Château la Croix, een ongecompliceerde rode wijn.

Het kan vreemd gaan met modes of trends. Velen zoeken tegenwoordig naar rode wijnen die snel kunnen worden gedronken, een soepel glas zonder harde tannines. Algemeen leidt deze zoektocht naar wijnen uit de zonnige wijnstreken van de Nieuwe Wereld. Maar daarbij wordt er gemakkelijk aan voorbijgegaan dat juist in zuidelijke Franse streken druiven staan die bij uitstek soepele wijnen kunnen opleveren. Syrah is de druif voor wat peperigheid en zuidelijke kruiden, grenache voor rondeur en kracht. Dan nog wat carignan of cinsault voor een soepel karakter, en een smakelijke compositie is een feit. Enige probleem voor een land als Frankrijk is het jaargangverschil. Als het veel regent, zoals in 2002, dan kan het resultaat nogal dun uitvallen. Maar in 2003, die memorabele, hete zomer, was het allemaal heel anders. Dit domein in Bollène, in het zuidelijke Rhônegebied, laat zien dat in zulke jaren lekkere wijnen voor een goede prijs kunnen worden gemaakt. Het is een heerlijk soepel glas, met zoet fruit, pruimen en kersen, aangenaam zacht en in balans, smakelijk, met wat tannines na.

Plus, € 3,49

Reageer op dit item