Wijnschrijver Robert Leenaers overleden na hersenbloeding en hartstilstand. - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wijnschrijver Robert Leenaers overleden na hersenbloeding en hartstilstand.

Op 4 november, eind van de middag, is de bekende wijnschrijver Robert Leenaers (61) bezweken aan de gevolgen van een hersenbloeding in combinatie met een hartstilstand, die zich eerder deze week hadden voorgedaan. Leenaers, afkomstig uit het reclamevak, genoot een jarenlange bekendheid als wijnschrijver en –proever. Juist op de dag van zijn overlijden zou zijn 45e boek verschijnen. Zeven jaar geleden was Leenaers al eens eerder geveld door hartproblemen.

Leenaers had voornamelijk boeken op zijn naam staan over wijn in de meest ruime zin. Van zijn hand verschenen koopgidsen over Franse wijnen, Italiaanse, Spaanse en Portugese wijnen, alsmede sherry. Daarnaast was hij als medewerker verbonden aan bladen als onder andere Misset’s Horeca, waarvoor hij jarenlang een proefpanel organiseerde. Hij gold lang als een kenner van Duitse wijnen, zeker na het verschijnen van de Atlas van Rijn en Moezel, geschreven samen met Hans Jorissen. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig maakte hij een aantal televisieprogramma’s met generatiegenoot Hubrecht Duijker. Als wijnschrijver werd hem door critici verweten dat zijn werk niet altijd diepgravend genoeg was en dat hij wel eens teksten gebruikte die elders ook al eens te lezen waren. Maar het deerde hem niet en de laatste jaren genoot hij zoveel mogelijk van het leven, om er nog uit te halen wat er in zat. Met hem is een van onze meest productieve wijnschrijvers heengegaan.

Reageer op dit item