Olivella Ferrari, Cava, Brut Rosé - Perswijn
Wijn van de week

Olivella Ferrari, Cava, Brut Rosé

Met de nadering van het belletjes-seizoen is voor ons ook weer het moment aangebroken om allerlei mousserende wijnen door te proeven, om de meest interessante uit te selecteren. Dit doen we om te zoeken naar leuke wijnen voor een leuke prijs, maar daarnaast ook om de finalewijnen te selecteren voor de wedstrijden die plaatsvinden in het kader van de prachtige evenementen Champagne aan Zee en Sprankelend, op 21 november in Het Kurhaus in Scheveningen. In drie wedstrijden wordt uitgemaakt welke wijnen de titels mogen dragen ‘Beste moussernde wijn van 2004’, ‘Beste Champagne Brut zonder jaartal van 2004’ en ‘Beste Millésimé/Prestige-Champagne van 2004’. Maar sommige wijnen zullen niet voor deze finale en dus voor een titel in aanmerking komen, omdat ze voor hun prijs heel goed zijn, maar in pure kwaliteit niet goed genoeg voor een finaleplaats. Dat geldt bij uitstek voor de Cava Rosé van het Spaanse huis Olivella Ferrari.

Cava is de benaming voor alle Spaanse mousserende wijnen gemaakt met een tweede gisting op fles, dus op dezelfde manier als een Champagne wordt gemaakt. Dat levert wijnen op met fijne belletjes, veel fijner dan bij de toevoeging van koolzuur dat ontstaat bij de gisting op een grote roestvrijstalen tank. Cava is in veel gevallen interessant, niet omdat het zo goed is als goede Champagne, maar wel omdat het heel goede mousserende wijnen kunnen zijn voor een interessante prijs. Dat geldt zeker voor deze mousserende Rosé, een heel aangenaam glas. Op een kleine zijtak van het bekende Perelada-imperium, producent van goede mousserende en stille wijnen vinden de producent van deze wijn Olivella Ferrari. Een minder bekend onderdeel weliswaar, maar wel een dat in de schaduw van de wijnen van Perelada heel koopwaardige en betaalbare Cava’s produceert, die het waard zijn opgemerkt te worden. Perelada nam Olivella & Ferrari over in 1979, waarmee het een bedrijf verwierf in Vilafranca del Penedés, in het hart van de traditionele Cava-streek. Het bedrijf werd gemoderniseerd en uitgebreid in 1990, waarmee het een productiecapaciteit heeft van toch zo’n drie-en-een-half miljoen flessen per jaar, voornamelijk op basis van de klassieke druiven. Bij het maken van de rosé wordt gebruik gemaakt van blauwe druiven: garnacha, monastrell en pinot noir. Hij heeft een open geur, met kersen en aardbeien, is niet heel droog, gemakkelijk en eenvoudig, maar aangenaam fris en levendig, en met een onverslaanbare prijs/kwaliteitsverhouding.

Te koop bij Dirck III, prijs € 5,49

Reageer op dit item