Gallais Bellevue 1999, Médoc - Perswijn
Wijn van de week

Gallais Bellevue 1999, Médoc

Het leven van een bladenmaker gaat niet altijd over rozen. Je doet je best om een blad te maken met veel nuttige informatie, maar soms rijd je een scheve schaats. De ene keer omdat je zelf niet goed hebt opgelet, maar soms ook omdat de aangeleverde informatie niet juist is. Zo hadden we voor onze proeverij voor de beste cabernet onder 8 euro enkele wijnen ingestuurd gekregen die achteraf duurder bleken te zijn dan de importeur aangaf. Dat bleek pas op het moment dat het laatste nummer al was uitgekomen en de finalewijnen waren vastgesteld. Een boze lezer vond dat we in één geval, dat van de Château Gaillais Bellevue, zelf wel hadden kunnen bedenken dat de prijs te laag was. Tsja, lastig. Als je per editie een stuk of drie-, vierhonderd wijnen proeft, ontgaat je wel eens wat. Bovendien gaf de importeur ronduit toe dat de fout daar was gemaakt. Maar het feit blijft dat het een bijzonder goede wijn is, ook al blijkt hij een euro of tien te kosten.

Natuurlijk is de Bordeaux niet de streek waar de heel goede wijnen voor afbraakprijzen zult tegenkomen. Aan de andere kant gaat het hier om een wijn die weinig bekendheid geniet, een van die onverwachte pareltjes die je zomaar tegenkomt. Maar ook de opmerking dat deze wijn ons volledig onbekend was, kwam ons op een reprimande te staan. Voordat de huidige importeur, Goessens, hem in zijn assortiment was, was hij ooit al geïmporteerd door Sauter Wijnen, eveneens te Maastricht, zo meldde ons een verongelijkte Dirk Booij, directeur van Sauter. Sorry Dirk, het was ons even ontgaan! Toch blijft het een echte trouvaille. Een wijn van een uitstekende komaf, gemaakt door de familie Delon, dezelfde Delon die ook een van de beste wijnen van de Bordeaux maakt, die van Château Léoville-las-Cases in Saint-Julien. Delon bezit in de Médoc ook Château Potensac, en deze Gallais Bellevue komt uit dezelfde (voortreffelijke) keuken. Het is een heerlijke Médoc, breed en krachtig, warm, kersen en vanille, mooie cru bourgeois, zeer klassiek en nog rijp in zijn tannines ook! Zo hoort een Médoc te smaken. Hij is nog heerlijk jong voor zijn vijf jaren, en hij kan gedronken worden, maar ook nog best vijf jaar of langer mee. Geniet er van.

Château Gallais Bellevue 1999, Médoc
Importeur: Goessens, ongeveer € 11,-

Reageer op dit item