Wirra Wirra Scrubby Rise: Bordeaux, maar dan anders - Perswijn
Wijn van de week

Wirra Wirra Scrubby Rise: Bordeaux, maar dan anders

Wie drinkt er tegenwoordig nog Bordeaux? Behalve wat rijken die het niet uitmaakt wat ze betalen voor hun Mouton of Lafite willen weinig mensen nog met een Bordeaux in het glas te worden gezien. Vreemd toch, want dit gebied brengt zulke prachtige wijnen voort. Zo fraai, dat ze in feite overal ter wereld worden gekopieerd, of in elk geval worden de druiven uit de Bordeaux overal ter wereld uitbundig gebruikt. En dat geldt niet alleen voor de druiven voor de rode wijnen, merlot en cabernet, maar steeds meer ook voor die van de witte wijnen: semillon en sauvignon. Zoals in de Scrubby Rise van Wirra Wirra, een compositie van sauvignon met semillon en zelfs nog een scheutje viognier, om het spannend te houden.

Vroeger werd gedacht dat witte Bordeaux-druiven in Australië zich moeilijk zouden kunnen aanpassen aan het warme klimaat. Maar op plaatsen waar de koele Oceaan een sterke invloed heeft, zoals in McLaren Vale, ten zuiden van Adelaide, lukt het prima om er frisse wijnen van te maken. Dat is bij uitstek wat het innoverende bedrijf Wirra Wirra heeft gedaan: een wijn maken die wel de druiven bevat uit de Bordeaux, maar die in stijl in feite helemaal zichzelf is en bepaald niet als twee druppels water lijkt op de evenknie van het noordelijk halfrond. Dat effect wordt versterkt door het toevoegen van wat viognier, de witte druif uit het Rhônedal. Zo ontstaan een grappige en eigenzinnige combinatie. Sauvignon blanc geeft geurigheid, semillon vet en molligheid, viognier sap en volheid. Een geslaagde combinatie.
De geur is heel krachtig, met veel exotisch fruit, meloen, peer, een vleugje grassigheid zelfs, groente, om hem spanning te geven. Die vinden we ook terug in de smaak, die levendig is en fris, met krachtige zuren, een vleugje groente en gras, mooi vol en tegelijk elegant. Een heerlijke wijn voor een van de mooie zomeravonden van de komende week.

Wirra Wirra Scrubby Rise 2003, Sauvignon blanc, Semillon en Viognier
Wijnkoperij de Gouden Ton, € 10,95

Reageer op dit item