Domaine de Ciffre, Viognier 2003, Vin de Pays des Coteaux de Murviel - Perswijn
Wijn van de week

Domaine de Ciffre, Viognier 2003, Vin de Pays des Coteaux de Murviel

De opmars van de viognier-druif lijkt niet meer te stuiten. In het verleden was de viognier dé druif van de witte wijnen van de noordelijke Rhônestreek, met natuurlijk de Condrieu als het absolute vlaggenschip. Dat vraagt uiteraard om navolging in een wijnwereld waarin al het goede zoveel mogelijk wordt gekopieerd –en met succes. In Frankrijk zelf is de viognier tegenwoordig zeer populair in de Languedoc, de grootste wijnstreek van wijnland Frankrijk. Wel is het karakter van de wijnen anders: voller en steviger, en minder fris.

De Franse bewakers van de regels voor de appellations zien het verschijnen van de viognier in andere streken van de Rhône niet graag. In elk geval heeft het instituut dat de appellations ‘bewaakt’, het INAO, vooralsnog geweigerd de viognier toe te laten bij het maken van de officiële appellationwijnen van de Languedoc, zoals bijvoorbeeld Coteaux du Languedoc, Saint-Chinian en Faugères. Het weerhoudt de boeren er niet van de druif gewoon aan te planten. Er kan altijd nog een landwijn van worden gemaakt, een in deze streek o zo populaire Vin de Pays. En ach, in de toekomst zullen de hoogmogende heren onder druk van de markt waarschijnlijk wel een keertje door de bocht gaan, zodat de viognier gewoon in de appellationwijnen mag worden gestopt. In Parijs lopen ze wat dat betreft altijd keurig een paar jaartjes achter de feiten aan, dat weet inmiddels iedereen.

Daarmee vinden we de viognier overal, onder andere bij het Faugères-domein Moulin de Ciffre, van de voormalige Bordeaux-boer Bernard Lesineau. Hij maakt er een fraaie landwijn van, Vin de Pays des Coteaux de Murviel. Het is een typische, zeer krachtige viognier, ongetwijfeld mede door het jaar, in de geur bloemen, amandelen, rozijnen, honing, intens van smaak, perzik en meloen, niet al te veel zuren, maar levendig genoeg. Hij is zo krachtig, dat hij zelfs zou kunnen worden gecombineerd met een fruitdessert.

Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, € 9,90
www.okhuysen.nl

Reageer op dit item