Goedgevonden, Pinotage 2004, Rosé, Wes Kaap - Perswijn
Wijn van de week

Goedgevonden, Pinotage 2004, Rosé, Wes Kaap

Nu de temperaturen eindelijk omhoog gaan, wordt het tijd om nog eens aan rosé te denken, voor het te laat is. Rosé blijft ideaal voor zomerdagen, als je zin hebt in een glas wijn met wat stevigheid en karakter, maar een rode wijn te zwaar vindt. En dan komt er nu ook rosé met schroefdop, zoals de Goedgevonden Pinotage, zodat je kunt gaan picknicken of op het strand kunt zitten met een lekkere rosé zonder dat je een kurkentrekker nodig hebt. Je draait de fles weer gemakkelijk dicht als er nog wat over is. Wat willen we meer als we lekker lui zijn en toch willen genieten van het goede leven?

Zuid-Afrika koestert sinds een jaar of dertig zijn eigen bijzondere druif, de pinotage. Dat ondanks de nodige kritiek van wijnrecensenten, die de wijnen van deze druif vaak moeilijk vonden, te hard en niet fruitig genoeg. Maar in de loop der jaren is het wijnmaken hier geperfectioneerd en zijn de pinotage-wijnen eleganter geworden en soepeler, zodat ze toch door veel wijnliefhebbers worden gewaardeerd. Er is ook meer fruit in gekomen, met geuren die vaak doen denken aan frambozen, maar ook meer exotische vruchten, zoals banaan. Toch is, ondanks alle moderne techniek, het maken van een rosé van pinotage niet eens een gemakkelijke opgave. De wat stevige looizuren, tannines, van de pinotage, maken een rosé snel wat droog en bitter. Maar ook hier zien we de nodige vooruitgang en steeds betere resultaten. Het leuke is natuurlijk als de eigenschappen van de pinotage, toch ook herkenbaar blijven, zoals in deze smaakvolle rosé, die mooi zacht is, met goed fruit, kersen, een aangename frisheid, mild, niet beendroog, ook wat banaan; een heel aangenaam glas rosé. En van de jaargang 2004, dus dit voorjaar geoogst en daardoor nog sprankelend fris. Zo hoort het. En dan met een schroefdop, voor een geslaagde picknick!

Gall & Gall, € 4,49
www.gall.nl

Reageer op dit item