Meer dan tien graden vorst heeft in de tweede week van april ernstige schade toegebracht aan de druiven in de Champagne. Net als in Nederland was het eind maart, begin april in de Champagne mooi weer. Daardoor waren de druiven al flink uitgelopen, zodat de vorst extra ongenadig kon toeslaan. Grootste slachtoffer was de Chardonnay. Deze druif loopt in de Champagne altijd het eerste uit. Naar het zich laat aanzien moet een groot deel van de oogst van deze druif als verloren worden beschouwd. De Pinot Noir en de Pinot Meunier zijn grotendeels gespaard gebleven. Volgens het Comité Interprofessionel in Champagne (CIVC), bedraagt de schade in totaal 50% van het totale areaal.
De Champagnestreek is, vanwege zijn noordelijke ligging, uiteraard behoorlijk gevoelig voor dit soort voorjaarsvorst. Toch moeten we terug tot 1985 voor schade die zo omvangrijk is als dit voorjaar. Echter, voor de uiteindelijke gevolgen moet altijd nog een slag om de arm worden gehouden. De aangetaste druiven lopen straks weer uit en mogelijk zal een deel daarvan zich alsnog kunnen herstellen en wijn kunnen produceren. De druiven zijn dan misschien wat later rijp en wat zuurder, maar goede Champagne is toch gebouwd op een wijn met veel zuren. Afwachten dus maar, bij het opmaken van de definitieve balans.
Misschien ook iets voor u
Zwitserse wijnen onbereikbaar? België weet beter!
Is het een mythe, of is het echt onmogelijk om wijn uit Zwitserland te importeren? Het is een vraag die...
Met recht zelfverzekerd – Jean Smit
Veel wijnmakers en -maaksters uit Zuid-Afrika krijgen meer aandacht dan Jean Smit van Damascene, maar er zijn er maar weinig...
Wijnbreinbrekers: GFV en GLRV
Grapevine Fanleaf Virus (GFV) en Grapevine Leafroll Virus (GLRV) zijn slechts 2 van de 86 virussen die gevonden zijn in...
Wijnbreinbrekers: Wortelstok
De wortelstok is het onderste deel van de druivenplant, waaraan de wortels zitten. De term zou helemaal niet bestaan indien...
Wijn voor Europese smaak – Bordeaux 2021
Voor Bordeaux was 2021 een jaar met hindernissen. Vorst in het voorjaar en veel regen aan het begin van de...
Wijnbreinbrekers: Aanzuren
Aanzuren is een correctie van de most of de wijn. Het wordt niet alleen gedaan voor de smaakbalans van de...