Perswijn Nieuwsbrief 17-04-2003 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Perswijn Nieuwsbrief 17-04-2003

The Grand stralend middelpunt van wijnen uit de Nieuwe Wereld
De proeverij van wijnen uit de Nieuwe Wereld, georganiseerd door het wijntijdschrift Perswijn op zondag 13 april in hotel The Grand in Amsterdam, was een groot succes. Maar liefst 735 belangstellende proevers begaven zich op deze zonnige zondag naar Hotel The Grand, de Amsterdamse wijntempel-voor-één-dag, waar Perswijn, hét Nederlandse wijntijdschrift voor liefhebber en professional, de wijnlanden van de Nieuwe Wereld samen had gebracht.
Met prachtige wijnen op de proeftafel bewezen Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, Indonesië, Nieuw-Zeeland en Uruguay dat de Nieuwe Wereld met zijn wijnen nog altijd sterk in opkomst is. Door de grote opkomst van proevers bewezen de wijnen ook dat de belangstelling nog altijd sterk groeiende is. Opvallend was het grote aantal jonge wijnenthousiastelingen. Rond de wijnen van Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika werden druk bezochte speciale begeleide proeverijen georganiseerd, die zeer goed werden bezocht. Ambassadeurs van verschillende nieuwe wijnlanden waren aanwezig om het belang van het evenement te onderstrepen.

E&J Gallo Blending Contest gewonnen door Rob van Ginneken, Ros Lokhorst, Iteke van der Vlugt
Acht teams (één van de teams was helaas verhinderd) streden op zondag 13 april tijdens het grote Perswijn-evenement ´Ontdek de Nieuwe Wereld´ om de hoofdprijs van de E&J Gallo Blending Contest, een reis naar Californië voor de drie teamleden. Deze teams moesten hun eigen wijn ´blenden´ tot een zo goed mogelijke, uitgebalanceerde wijn, te beoordelen door een deskundige jury. Winnaar van de reis naar Californië werd een team bestaande uit Rob van Ginneken, Ros Lokhorst, Iteke van der Vlugt uit Capelle a/d IJssel. De winnaars waren uitzinnig van vreugde en moesten zelfs een emotioneel traantje wegpinken. De tweede plaats werd behaald door Team Pasteuning, bestaande uit Erik Muller, Elger Sio en Jaime van Eijkelenborg. Op de derde plaats kwam het team van de winnaar van onze sherry-prijsvraag van afgelopen jaar, Gerrit van der Vliet, samen met Ton Wortelboer en Amy van der Vliet-Lapré.

Restaurant Foody´s in Rotterdam wint prijs voor de beste wijnkaart
Gastheer Arjen Slinger van het trendy restaurant Foody´s in Rotterdam ontving op zondat 13 april met zichtbare trots de prijs voor de beste wijnkaart in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Hubrecht Duijker. Philine Weeber van het California Wine Institute, sponsor van de wijnkaartprijs, overhandigde Arjen Slinger vervolgens een cheque voor een reis naar Californië voor twee personen. Al in 1994 nam Perswijn het initiatief voor de jaarlijkse toekenning van een prijs voor de beste wijnkaart van Nederland. Sinds 1999 wordt de wedstrijd georganiseerd in samenwerking met het horecavakblad Misset Horeca.
De dit jaar voor het eerst ingestelde, aparte prijs voor de categorie eetcafés, brasseries en grand cafés ging naar Eetcafé De Klap in Den Haag. Op de simpel vormgegeven kaart, geheel in lijn met de formule van het bedrijf, staan iets meer dan veertig wijnen, allemaal verdeeld in smaakcategorieën en voorzien van een korte omschrijving, een menusuggestie en een vermelding van druivenras(sen).

www.sommeliers.nl operationeel
Al eerder meldden we op onze site dat het ngs van plan was een eigen website te starten. Deze website is inmiddels in de lucht en heet www.sommeliers.nl. De redactie wordt gevoerd door Marja Brouwer. Paul Op ten Berg, sommelier van Restaurant De Seinpost in Scheveningen zal de proefverslagen voor zijn rekening nemen. Het is de bedoeling dat er zo een klein archief van verslagen ontstaat waar iedereen in kan terug kijken. De ngs vraagt bezoekers om zaken te signaleren die vermeldenswaardig zijn. Deze kunnen worden gemaild naar ngs.secr@wxs.nl. De site is wel operationeel, maar ook nog in ontwikkeling. De nieuwsbrief van het NGS wordt niet meer per e-mail verspreid. Het nieuws wordt steeds vermeld in de rubriek ´laatste nieuws´ en verzameld onder de categorie ´nieuwsbrieven´.

Bordeaux in de misère
Nu de proeverijen van de primeurwijnen achter de rug zijn, wacht Bordeaux in spanning af hoe de markt op de wijnen van de nieuwe oogst gaat reageren. Met de kwaliteit van de wijnen heeft een en ander nooit zoveel te maken, met de marktsituatie des te meer. Deze mag op dit moment zonder meer ongunstig worden genoemd. Om te beginnen zijn dollar en pond aardig in waarde gedaald sinds de vorige oogst, zodat de prijzen voor de V.S. en Engeland al stijgen op het moment dat er niets aan gebeurt. Daarnaast wordt van beide markten toch al vrijwel geen belangstelling verwacht, omdat er de afgelopen jaren al veel is verkocht, onder andere van het magische 2000. Daar komt bij dat er, zeker in Engeland, grote restpartijen oudere jaren op de markt komen voor lage prijzen. Met name 1997 wordt aangeboden voor prijzen die ruimschoots liggen onder de oorspronkelijke primeurprijzen. Degene die ze ooit kocht incasseert een flink verlies en de markt wordt er nu flink door verpest. Het is de prijs die de Bordeaux nu zelf betaalt voor de te hoge prijzen die bij dit soort mindere jaren voor de wijnen worden gerekend. Bij de wijnen van 2002, een jaar waarin beslist een aantal goede wijnen is gemaakt, zal dat niet zo gauw gebeuren. Maar het is de markt die dat afdwingt.

Meer informatie? Bezoek onze website, www.wijnpers.nl.

Reageer op dit item