E&J Gallo Blending Contest, met zelf wijnmaken in Amsterdam, was een unieke happening - Perswijn
Achtergrond & Interviews

E&J Gallo Blending Contest, met zelf wijnmaken in Amsterdam, was een unieke happening

Door Ronald de GrootAcht teams (één van de teams was helaas verhinderd) streden op zondag 13 april tijdens het grote Perswijn-evenement ‘Ontdek de Nieuwe Wereld’ om de hoofdprijs van de E&J Gallo Blending Contest, een reis naar Californië voor de drie teamleden. Deze teams moesten hun eigen wijn ‘blenden’ tot een zo goed mogelijke, uitgebalanceerde wijn, te beoordelen door een deskundige jury. Blenden is wijnmaken met behulp van basiswijnen van verschillende druivenrassen, wijngaarden, wijngebieden, percelen of vaten die een andere vinificatie hebben doorgemaakt. Alle teams kregen vier basiswijnen om onder leiding van wijnmaker Scott Kozel van Gallo hun eigen, favoriete blend samen te stellen uit de speciaal ingevlogen E&J Gallo-wijnen.

De gemengde wijn moest volgens de regels voldoen aan de herkomstbenaming Zinfandel Dry Creek Valley 2002. Het werd een uurtje van mengen, proeven en flink discussiëren en zwoegen om de favoriete wijn in het flesje te krijgen dat naar de jury kon.
Alle ingeleverde wijnen voldeden uiteindelijk aan de gestelde eis. Daarmee kon de jury, die bestond Ronald de Groot, Hubrecht Duijker, René van Heusden, André Sauerbier en wijnmaker Scott Kozel, aan het werk. Onder grote spanning stelden alle leden hun lijstje van favorieten op, waarna de resultaten werden opgeteld.

Winnaar van de reis naar Californië werd een team bestaande uit Rob van Ginneken, Ros Lokhorst, Iteke van der Vlugt. De winnaars waren uitzinnig van vreugde en moesten zelfs een emotioneel traantje wegpinken.

De tweede plaats werd behaald door Team Pasteuning, bestaande uit Erik Muller, Elger Sio en Jaime van Eijkelenborg.
Op de derde plaats kwam het team van de winnaar van onze sherry-prijsvraag van afgelopen jaar, Gerrit van der Vliet, samen met Ton Wortelboer en Amy van der Vliet-Lapré.

Meer informatie over de contest in Perswijn nr. 3, te verschijnen half mei.

Reageer op dit item