PERSWIJN #5 2018 - Perswijn
Persberichten

PERSWIJN #5 2018

Perswijn #5 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. Lars Daniëls neemt u mee naar het ongetemde en onopgesmukte Campanië en Ronald de Groot vertelt over Kroatië als bijzonder wijngebied in Europa. Lees waarom rosé niet zomaar zwembadwijn is, laat u verleiden door rode wijn uit Oostenrijk en lees over het declareren van een nieuwe portvintage. Verder ruim 500 proefnotities over wit uit Piemonte, droge rosé uit Frankrijk, Spanje en Portugal, vintage port 2016, noordelijke Rhône rood en wit, Barbera en Dolcetto uit Piemonte.

In de serie Wijn houdt van België legt Stefaan Soenen Wijnkasteel Genoels-Elderen onder de loep, Lars Daniëls vertelt over krijtsteen, kalksteen en kalkmergel in de wijngaard en Kees van Leeuwen onderzoekt duurzame bemesting. En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 23 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Campanië, Italiaanser wordt het niet

Aglianico, Vinum Falernum, Paestum en Pompeï, Amalfi en Capri, Napels, pizza en mozzarella. Weinig regionen van Italië spreken zó tot de verbeelding als Campanië. Dit is grotendeels ongetemd en onopgesmukt, maar o zo heerlijk Italië, ook als het gaat om wijn.

Kroatische Wijn. Dalamatië is helemaal zichzelf

Kroatische wijn? Hé, wat leuk! Sinds wanneer wordt er daar ook wijn gemaakt? Nou, de wijnbouw in Dalmatië, aan de Kroatische kust, dateert al van honderden jaren voor het begin van de jaartelling. De wijnen waren geliefd bij Romeinse keizers. Probleem is dat er pas in 1991 een nieuwe start kon worden gemaakt, na het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië. Maar nu kan Dalmatië eindelijk weer zijn rechtmatige plek opeisen tussen de bijzondere wijngebieden van Europa.

Rosé: niet zomaar een zwembadwijn

Rode wijn is er van helder paars tot donkerbruin. Witte wijn is er van transparant tot warm oranje. Maar voor rosé lijkt nog maar één tint denkbaar: lichtroze. Zelfs de van oorsprong donkere rosés als Chiaretto, Tavel en Navarra kom je nu tegen als lookalikes van het bleekroze type uit de Provence. De vraag is: willen we dat? En hoe reageren producenten erop?

Rood uit Oostenrijk. 2015 toont kwaliteit

Oostenrijk staat bekend als land voor witte wijn, vooral van de “nationale” druif grüner veltliner. Maar blauwe druivenrassen winnen al jaren terrein en de wijnen zijn bovendien bijzonder goed. Onlangs, op Oostenrijks grootste wijnbeurs VieVinum, liet ik daarom de witte wijnen links liggen en ging op zoek naar rode kwaliteitswijnen.

Friuli Isonzo: geen poeha, gewoon lekker

In Friuli Isonzo worden wijnen gemaakt die veel weg hebben van rode Bordeaux, zo hoor je er veel. Een vergelijking die niet hard te maken is. En ook helemaal niet nodig is: Friuli Isonzo levert wijn met een eigen karakter, met de nadruk op heerlijk zacht en soepel.

Paul Symington ‘de lat voor kwaliteit ligt iedere keer hoger’

Het declareren van een nieuwe portvintage is een bijzondere gebeurtenis. Er kunnen soms jaren overheen gaan voor het weer zover is. De laatste algemene declaratie was in 2011. Nu, met 2016, is het weer zover: het jaar wordt door (vrijwel) iedereen gedeclareerd. Paul Symington vertelt over de spanningen van deze jaargang en over zijn toekomstverwachtingen voor port.

De nieuwe Douro: goed in droog én zoet

De schitterende terraswijngaarden zijn er nog steeds. Maar het huidige wijngebied Douro is beduidend anders dan dat van vroeger. In vergelijking met nog niet eens zo lang geleden zijn onversterkte droge wijnen van groot belang geworden. En port is door de bank genomen hoogwaardiger dan ooit. De Douro heeft zichzelf overtuigend vernieuwd.

In de serie wijnmakersportretten: Eva Fricke “ Biologisch betaalt zichzelf dik uit”

Om als vrouw op hoog niveau mee te draaien in de wijnwereld moet je misschien nog wel ambitieuzer en gepassioneerder zijn dan menig mannelijke collega. Het werk is fysiek zwaar en vraagt om radicale keuzes en commitment. Eva Fricke streeft de grootst mogelijke zuiverheid na, niet alleen in haar Riesling, maar ook in de duurzame en ethische omgang met wijngaarden en mensen.

In de rubriek Wijnmensen: Claire Lemmens en Liesette van Eijnsbergen

Het Wijninstituut is een onafhankelijk bedrijf, dat door het hele land wijncursussen organiseert. Het wordt gerund door twee vriendinnen die moeiteloos elkaars zinnen afmaken. Zegt Liesette ‘samen’, dan zegt Claire: ‘Ja, samen is beter dan alleen.’

In de serie Wijn houdt van België, deel 5: Wijnkasteel Genoels-Elderen

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal starten nieuwe wijndomeinen op en een aantal is heel ambitieus. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie wordt verslag uitgebracht van de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de behaalde kwaliteit.

In de rubriek Op de wijnkaart: Eva Decker van Bistro Rosie’s in Amsterdam “Je moet álles proeven”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chefkok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de serie Graven in de wijngaard, deel 5: krijtsteen, kalksteen en kalkmergel

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

Bemesting in de wijngaard. Kringloop is duurzaam

Een duurzame wijngaard moet mondjesmaat bemest worden om de mineralen die de wijnstok uit de grond haalt weer te vervangen. Bemesting kan met organische mest of met kunstmest. Wat is een verantwoorde en duurzame aanpak van bemesting?

Joke Holster proeft rosé

Ook wijnimportbedrijven zijn onderhevig aan economische wetten: sommige vallen om, andere komen op. Rising star op dit moment is De Monnik Dranken, en daarom vroegen we wijninkoper Joke Holster aan tafel voor de beste wijn-spijscombinaties.

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Klik hier om u aan te melden!
U kunt PERSWIJN #5 ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item

nl Nederlands