Voor Perswijn #2 proefden we wijnen zonder toegevoegd sulfiet, reisden we naar La Clape, gaan we dieper in op Nebbiolo en geven we u onze favoriete wijnen door van de Nebbiolo Prima 2024. Verder bevat deze uitgave een reportage over Mendoza en nog vele andere boeiende en diepgaande artikelen. Zoals u van ons gewend bent vind u in deze editie weer 1000 proefnotities van verschillende wijnen.
En verder in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 11 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Er zit leven in de Crozes-Hermitage
De grootste appellation van de noordelijke Rhône is opmerkelijk gevarieerd en dynamisch. Producenten staan er niet stil, maar gaan met hun tijd mee en vernieuwen hun methoden. Crozes-Hermitage doet zijn klinkende naam eer aan, met overtuigende wijnen, ook in het betaalbare segment.
La Clape: alles kan
In onze zoektocht naar bijzondere terroirs van de Languedoc waren we ditmaal in La Clape. La Clape vind je op het gelijknamige heuvelmassief direct aan de Middellandse Zee, ten oosten van Narbonne. Het is een bijzondere plek, met grote diversiteit in de wijnen, duizelingwekkende regels voor de appellation en de vrijheid van de Vin de France.
Wijn uit steen
De bodem is belangrijk voor wijnbouw. Maar in technische wijnbeschrijvingen kom je misschien wel vaker gesteente tegen. Bodem en gesteente zijn vaak met elkaar verbonden, maar zijn niet hetzelfde. En wat is nu eigenlijk hun aantoonbare invloed op wijnaroma en -smaak? Een kluwen dat Lars Daniëls voor u ontrafelt.
Chianti Colli Fiorentini
Er is weinig dat niet voor Florence spreekt. Een fabelachtig mooie stad, een rijke gastronomie en een schier ongeëvenaarde culturele historie. En het Toscaanse achterland spreekt al net zo tot de verbeelding. Toch is hier iets geks aan de hand. Terwijl de (overwegend Amerikaanse) toeristen massaal richting de wijngaarden van Montalcino en Chianti Classico trekken, blijven de wijnen uit het gebied direct rondom Florence onderbelicht. De lokale producenten zouden graag wat meer waardering voor hun Colli Fiorentini zien.
Neal Martin “voor mij zijn wijnen net mensen”
Eind januari kwam de bekende wijncriticus Neal Martin naar Amsterdam. Een mooie gelegenheid om hem te spreken over zijn bijzondere boek: The Complete Bordeaux Vintage Guide.
Mendoza, waar het geld rolt
Eindelijk kon ik, met covid voorbij, weer naar Argentinië. Mijn laatste bezoek was (te) lang geleden, in 2009. In wijn tegenwoordig een eeuwigheid. Er was dan ook veel veranderd, al waren de paradijselijke rust en het fantastische uitzicht op de besneeuwde toppen van de Andes gelukkig nog hetzelfde.
Oostenrijkse sekt, bruisen volgens de regels
De keus in mousserend blijft groeien. Om Duitse sekt willen we niet meer heen en ook die uit Oostenrijk krijgt steeds meer aandacht. Terecht, want de PDO Sekt Austria heeft duidelijk een eigen stijl. Dat stelde Magda van der Rijst vast tijdens een masterclass in het koninklijke Lech am Arlberg.
In de rubriek Wijnmensen: Olivier Schutte: “Mooi is iets anders dan extreem. Dat wordt wel eens vergeten”
Olivier Schutte veranderde langzaam van vak. Geluidstechniek werd ingeruild voor wijnimport. Inmiddels staat hij bekend als Jura- en Corsicaspecialist.
Glas en wijn
Dat een glas impact heeft op hoe we een wijn waarnemen is een feit, maar de totale beleving reikt verder dan alleen de geur en de smaak. Magda van der Rijst zet enkele meningen over een goed glas op een rij en laat twee experts aan het woord: de ambassadrice voor glasproducent Royal Leerdam en een topsommelier.
Proeverij Nebbiolo: van straf naar sappig?
Eind januari werden in Alba tijdens Nebbiolo Prima traditiegetrouw de actuele jaargangen van Barolo, Barbaresco en Roero gepresenteerd. Met misschien wel meer ‘lekkere’ wijnen dan ooit, maar ook toegankelijker en ronder dan ooit. En dat is zowel een pre als een zorg.
In de rubriek Doorgelicht: Calvarino 2021 Soave Classico Pieropan
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten.
In de serie Nederlandse Wijngids: Betuws Wijndomein en Wijngoed Thorn
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
In de serie Op de wijnkaart: Roel Wijfjes: “Je kunt jonge mensen veel leren en toch geen leraar zijn.”
Er bestaat een groot tekort aan gastvrije wijnenkaarten in de horeca. Roels Wijfjes van het Groningse Bellami’s maakte zo’n kaart.
Bordeaux aan huis
De Bordeaux heeft veel gezichten. De grands crus zijn wereldberoemd, krijgen veel aandacht, maar zijn peperduur. De streek kent echter ook veel hardwerkende boeren in familiebedrijven die betaalbare wijnen produceren. Een daarvan is Mathieu Delong, wiens vader een origineel systeem heeft bedacht om de wijn te verkopen.
In de rubriek Lekkere trek: Café Wu in Amsterdam en restaurant The Church in Arnhem
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Anne Poiesz (sommelier van Café Klein in Nijmegen) en Tobias Visser (importeur van Pieksman Wijnimport)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?
Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.
Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.