PERSWIJN #8 mét de Koopgids 101 Beste Wijnen van 2025 komt uit op 1 december

In de Koopgids presenteren we een groot aantal verschillende wijnen in meerdere prijsklassen, van zalige champagne tot en met prachtige port. Om van te genieten tijdens en rondom de feestdagen.
In PERSWIJN #8 krijgt u een overzicht van 2025 voor wat betreft de oogst in diverse wijngebieden en onze favoriete wijnen en presenteren wij u onze wijnhelden.
Laat u inspireren door de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van Bordeaux, Duitse pinot noir met een Bourgondisch trekje en het koele zuiden van Zuid-Afrika.
Met maar liefst 634 proefnotities alle stijlen uit de Verenigde Staten, rood en wit uit Marche en Abruzzo, 10 jaar later: de jaargang 2015, champagne van pinot noir en/of pinot meunier en alle stijlen ruby port.
En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, wijn-spijscombinaties, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 1 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook in onze webshop.
Nog meer informatie? Lees dan snel verder:
Oogst 2025: nagelbijten en jubelen
Het lijkt wel of de klimaatopwarming zorgt voor een soort gelijkschakeling van de omstandigheden in alle West-Europese wijngebieden. Extreme hittegolven bijvoorbeeld zijn geen lokaal fenomeen, maar door krachtige winden uit de Sahara iets wat zich overal op ons continent tegelijk voordoet. De rode draad van 2025 is dan ook dat het (weer) een warm jaar was, met—na de nodige spanning—gezonde druiven van goede kwaliteit.
Wijnhelden 2025
De wijnkaarten waarvan je hart een sprongetje maakt, de wijngebieden waarin je wilt verdwalen en al die wijnmensen die de wijnwereld extra mooi maken: hier zijn onze wijnhelden van 2025.
Brane-Cantenac: beschaafde kwaliteit
Om te vieren dat de familie Lurton honderd jaar eigenaar was, organiseerde Henri Lurton een proeverij van de wijnen van Château Brane-Cantenac, tweede grand cru classé in de appellation Margaux. De proeverij gaf ook een mooi overzicht van ‘zijn’ jaren, nadat hij zijn vader Lucien Lurton opvolgde in 1992.
De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van Bordeaux
Een van de ergernissen van de primeurproeverijen in Bordeaux elk jaar in april is dat het aantal châteaux dat wil dat je langskomt elk jaar toeneemt. Ze weigeren monsters in te sturen voor overzichtsproeverijen. Dat laat je de keuze tussen niet proeven of ernaartoe gaan. Waarom?
De theorie van Ronald de Groot: ze willen méér laten proeven dan alleen hun grand vin.
Favoriete wijnen 2025
Alles is aan verandering onderhevig, ook in de wijnwereld. Druivenrassen, consument (drinkt nu wit, straks weer rood) en zelfs Bordeaux: niets is meer wat het was. Maar het jaarlijkse lijstje favoriete wijnen? Dat is er gewoon. En geen zorgen: ze zijn net zo mooi als anders.
Duitse pinot noir met een Bourgondisch trekje
Het Deutsches Weininstitut organiseerde een persreis met als titel Pinot Paradise. De nadruk lag op de ontwikkeling van de pinots of Burgundersorten. En waar Lars Daniëls in Perswijn 4 van dit jaar over de opkomst van chardonnay in Duitsland schreef, legt Magda van der Rijst de focus op Spätburgunder ofwel pinot noir, zoals hij in Duitsland steeds vaker wordt genoemd.
In de serie Alles behalve wijn,
deel 8: irrigatie
Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Deel 8 gaat over de verschillende systemen en manieren van irrigatie.
In de serie Doorgelicht:
Cuerdamayor 2020 van Bodegas y Viñedos Artadi
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een van de fraaiste wijnen uit een hooggelegen deel van Rioja, ook al draagt de wijn die herkomst niet. Hij werd speciaal gemaakt voor de Nederlandse importeur.
Agulhas Wine Triangle, het koele zuiden van Zuid-Afrika
Afgelopen september was Ronald de Groot in Zuid-Afrika te gast bij de Agulhas Wine Triangle. Dat is een club van producenten in het zuidelijkst gelegen wijngebied van Zuid-Afrika: Cape Agulhas en omstreken. De meeste leden zitten in subgebied Elim. Andere zijn meer verspreid. Rode draad: wind en koelte van de oceaan.
Botrivier: koel weer, warme sfeer
We staan aan de rand van de rivier, niet meer dan een beek eigenlijk. Ze stroomt rustig richting zee, 16 kilometer verderop. Maar het landschap laat nog duidelijk de schade zien van de overstromingen van twee jaar terug, toen 200 millimeter regen op één dag een tsunami veroorzaakte. ‘De bergen dragen littekens’, zegt Sebastian Beaumont. Toch kan deze tegenslag de stemming niet drukken in Botrivier.
La Borne Alte Reben, zeldzaam goed
Hoog in Morstein, grenzend aan Brunnenhäuschen, ligt de basis van een van de beste en meest exclusieve Rieslings ter wereld: La Borne Alte Reben van Weingut Wittmann. Een zeldzame line-up van acht wijnen bewees zijn status.
In de rubriek Wijnmensen: Barbara Houtzager
“Klanten zijn trouw. Ze kopen heel graag dezelfde wijn”
Als inkoper van onder andere de huiswijnen van Albert Heijn kent Barbara Houtzager de smaak van de Nederlandse wijndrinker als haar broekzak. “Wat ik zelf lekker vind, maakt helemaal niet uit”.
In de serie Op de wijnkaart: Joey de Kruijf
“Je schenkt geen Puligny in een bolletje”
Joey de Kruijf en zijn team zoeken de maximale beleving voor de gast. Niet alleen met een vierdelige wijnkaart, ook met de glazen. ‘Met een mooi glas sta je meteen met 5-0 voor.’
In de rubriek Lekkere trek: Wijnbar Bart-à-Vin in Antwerpen en Bar Bet in Utrecht
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: sommelier Martijn Damen adviseert bij beekridder met kastantjepuree en appel en bij spruiten met ingelegde peer, blauwe kaas en walnoot
We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.
De gobelet: niet voor niets eeuwenoud
De gobelet is het geleidingssysteem dat eeuwenlang de hoofdrol speelde in de wijnbouw in het Middellandse Zeegebied. Sinds het begin van deze eeuw zijn veel van deze ‘struikjes’ slachtoffer geworden van het wereldwijde uniformiseren van geleidingssystemen. Gelukkig begint het besef te groeien hoe bijzonder de gobelet eigenlijk is.





