Eerder zat ik met Robert Pham Aan Tafel voor de rubriek in Perswijn met dezelfde naam (editie 5 van 2023). Ik had een hippe tent in Utrecht uitgekozen, Restobar Rosie aan het Lucasbolwerk in Utrecht van Jac Rijks en Yora Galjaard. Jac kookt een moderne versie bistro-keuken met Japanse invloeden en Yora schenkt daar eigenzinnige bio- en natuur-wijnen bij. Dat leek me een leuk contrast met de klassieke wijnen van De Bruijn uit Nijmegen. Die staan tenslotte bekend om hun uitstekende selectie klassieke, exclusieve -en dure- topwijnen uit Bordeaux, Rhône en Bourgogne? Dat liep toch even anders. Robert had juist een verrassende selectie meegebracht van onbekende producenten veelal uit niet Franse streken. We proefden onder andere een niet versterkte wijn uit het sherry gebied, een mousserende ‘Ancestral’ uit Pénedes, en een oranjewijn uit Italië. Verrassende keuzes vond ik voor zo’n ‘klassiek’ bedrijf als De Bruijn. Om ons te overtuigen dat ook De Bruijn met zijn traditie van 250 jaar nog steeds met zijn tijd meegaat, nodigde Robert het gezelschap uit om nader kennis te maken met het ‘nieuwe’ assortiment.
En zo sta ik dan half oktober, samen met Yora Galjaard en Twan Schenkels van Rosie uit Utrecht en Madelon Giessen van Restaurant Frappant uit Nijmegen, in de prachtige oude kelders van De Bruijn in Nijmegen tussen de kisten met Petrus, Chateau Margaux en andere oude bekenden. Jazeker, de absolute toppers zijn nog steeds in ruime mate aanwezig. Maar de Bruijn heeft meer te bieden en dat wil Robert graag laten proeven. Maar liefst 30 witte en 23 rode wijnen hebben Robert en zijn collega Jitte van Oijen voor ons klaargezet. Dat is dan nog buiten het sprankelende aperitief van Nyetimber uit Groot-Brittannië. In Hampshire en West-Sussex waar de wijngaarden van Nyetimber liggen heeft de kalkrijke bodem dezelfde samenstelling als die in Champagne, ook de aangeplante druivenrassen zijn dezelfde. En in de smaak: het zou zomaar een mooie Champagne kunnen zijn. Dat is de eerste verrassing. Er volgen er meer. De 10 wijnen die op mij de meeste indruk maakten volgen hieronder in de volgorde waarin ze geproefd zijn:
Proefnotities
Celler del Roure, Cullerot 2022, Valencia, Spanje, Biologisch, € 10,95
Mooi verhaal voor aan tafel: de wijn is gemaakt in de gerestaureerde stokoude ingegraven terracotta amfora’s die nog aanwezig waren in de kelder toen de huidige eigenaren dit wijnbedrijf overnamen. Verschillende inheemse -bijna vergeten- druiven worden gebruikt: merseguera, verdil, macabeu, pedro ximenez en nog een paar. De wijn heeft een fris, hoog zuur, klein bitter en elegante stijl. Wit fruit, mineraal, floraal. Spannend.
Stefan Meyer, Chardonnay & Weißburgunder Trocken 2022, Pfalz, Duitsland, Biologisch, € 10,50
Wijn heeft een fijn zoetje, maar is ook fris, appel, peer, en citrus. Heel prettige zoet zuur balans. De iets duurdere (17,50) op hout vergiste 100% Chardonnay heeft een ander karakter: minder fruit, meer toast, vanille en mineralen. De combinatie met de Weissburgunder is mijn favoriet.
Beychevelle, Grand Bateau Blanc 2022, Bordeaux, Frankrijk, € 10,50
Witte wijn uit Bordeaux wordt vaak vergeten, maar kan zo aantrekkelijk zijn. Ook in prijs! Deze 100% Sauvignon Blanc is sappig en fris, maar heeft ook body en structuur. Gewoon lekker.
Vignoble du Rêveur, Riesling “Vibrations” 2020, Alsace, Frankrijk, 2020, Vin Nature € 17,00.
Mathieu Deiss geeft hier zijn visitekaartje af met een frisse en zuivere natuurwijn. Het kan dus wel! Je herkent er ook nog steeds de Riesling in: citrus, aromatisch, bloemen. Veel expressie en heel levendig. Top.
Domaine Decelle, Savigny-Lès-Beaune Blanc 2019, Bourgogne, Frankrijk, Biodynamisch € 42,95
Ok, dit is dan weer echt klassiek, maar ook echt, echt goed: tropisch fruit, mooi zuur, wat zuivel, rijkdom, vanille. Verfijnd en elegant.
Clau de Nell, Chenin Blanc 2021, Loire, Frankrijk, Biodynamisch, € 50,00
Mooie Chenin Blanc, met honing, vlierbloesem, amandelen, witte pruim. Mooie dikte en structuur en fijne zuren.
Lagravera Ciclic Blanc 2020, Lleida, Spanje, Biodyamisch, € 29,00
Op natuurlijke wijze gemaakt. Hij is zuiver, rond en rijk met abrikoos en peer, maar ook mineraal en zilt, met vanille, hout, specerijen en een redelijk hoog zuur. Bij elkaar een heel spannend geheel.
Stefan Meyer, Pinot Noir Rosengarten Trocken 2020, Pfalz, Duitsland, Biologisch, € 33,00
We proefden van Stefan zowel een Spätburgunder als een Pinot Noir. Mijn voorkeur gaat uit naar deze Pinot Noir: mooi fruitig, aardbei en kers, goed geïntegreerd hout en fijne afdronk.
Juan Carlos Sancha, Peña el Gato, Garnacha 2020, Rioja, Spanje, Biologisch, € 22,35
Geen pesticiden, geen toegevoegd sulfiet en alleen wilde gisten. Van 100% Garnacha, met mooi zuiver dik fruit, houtlagering, klein zacht bitter en mooi zuur.
Gianni Brunelli, Le Chiuse di Sotto, Rosso di Montalcino 2020, Toscane, Italië, Biologisch € 35,25
Hele fijne, fruitige Rosso, met zure kersen, bramen, kruiden en specerijen. Mooie zuren maken het levendig, zachte tannine geven zacht mondgevoel.
Gerard Reijmer
Video: Gerard Reijmer
Flesfoto’s: De Bruijn in Wijnen.
Met dank aan Robert Pham en De Bruijn in Wijnen.