Overpeinzingen: Sluwe marketing - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Sluwe marketing

Je hoort het vaak als je ergens op een of ander wijndomein of -chateau bent. ‘Wijn heeft een verhaal nodig. Geschiedenis, een bijzondere persoonlijkheid, een bijzondere herkomst iets wat de klant pakt, helpt om je wijn te verkopen.’ Vandaar ook dat je vaak zoiets ziet op websites, in folders of in andere uitingen van wijnproducenten. Het geldt natuurlijk ook voor bepaalde manieren van wijnmaken, zoals op amforen of als natuurwijn. Er moet over je gesproken worden.

Als er iemand is die je dat niet hoeft te leren, is dat Ilja Gort. Ooit ontstak hij in grote woede omdat wij eigenlijk zonder erg over hem schreven dat hij ‘bekend was door reclamedeuntjes’. Dat zouden we nu dus ook nooit meer durven te schrijven. Feit blijft wel dat hij als componist van de reclame van Randstad uitzendbureau (burohó) of de accordeonmuziek van Nescafé zijn sporen in de reclamewereld wel heeft verdiend. En dat zorgde er voor dat hij een bijzondere neus heeft voor effectieve marketing van zichzelf en zijn producten. Zijn neus was naar eigen zeggen zo bijzonder dat hij ooit zelfs Pauw & Witteman wist te halen met het verhaal dat hij – naar eigen zeggen – zijn neus had verzekerd voor een bedrag van vijf miljoen euro bij Lloyds of London.

Ook zijn alpinopet en hangsnor zijn onderdeel van zijn marketingverhaal. Superslim natuurlijk, want het werkt. De mooiste persiflage van het fenomeen Gort is ooit gemaakt door Koefnoen. Met de prachtige zinsnede ‘Dus ik krijg wekelijks een commercial van een half uur op de publieke omroep, ik wordt hét gezicht van de wijn in Nederland, en ik krijg daar nog voor betaald ook! Dan zeg je geen nee, ik ben gekke Henkie niet.’ Fantastisch, en het kijken nog steeds waard, met Owen Schumacher in de rol van Ilja Gort.

Nu werd ik geattendeerd op weer een nieuw marketingverhaal van Ilja Gort, tegenwoordig met zijn zoon Klaas. Het verhaal klinkt natuurlijk weer leuk, zo hoort het bij marketing. ‘De bourgognedruif Pinot Noir is een Verboden Druif in Bordeaux. Wij zijn dol op Bordeaux, maar ook op Bourgogne. Daarom hebben we op een geheime plek op ons Château een kleine, verboden Pinot Noir-wijngaard aangelegd (svp niet over lullen), en de twee beste wijnen ter wereld verenigd.’ Spannend hoor. Het verhaal gaat door. ‘In Bourgogne wordt heerlijke wijn gemaakt. Dat vinden ze in Bordeaux maar niks. Daarom heeft de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ een paar eeuwen geleden de bourgognedruif Pinot noir tot Verboden Druif verklaard; in de hele Bordeauxstreek mag je nergens Pinot noir aanplanten. Maar wij zijn, naast Bordeaux, ook dol op Bourgogne. Dus reden wij in de nacht van 9 april 2016 naar Gevrey-Chambertin, een onooglijk gehucht, maar befaamd om haar kostbare Bourgognewijnen. Daar laadden we onze Peugeot 404 vol jonge Pinot noir-plantjes en smokkelden die, onder dekking van de duisternis, naar Bordeaux.’ Nog spannender dus, echte boeven die Gorts. ‘Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine Pinot noir- wijngaard aangelegd (svp niet over lullen). Verscholen tussen de Merlotwijngaarden groeiden de baby-Pinot noir plantjes jaar na jaar. (…) Dat jaar hebben we dan ook, onder de niets ontziende leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste Pinot noir oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt met een rijke volle smaak, maar licht van structuur met tonen van rode bosaardbeitjes en framboosjes en een lange afdronk.’

En u begrijpt het al, u kunt deze wijn aanschaffen voor de schappelijke prijs van € 16,95. Per fles.

Gort & Gort Borgogne. Foto: Chateaugort.nl

Nu weet je bij de uitingen van Ilja Gort eigenlijk nooit wat nu precies waar is en wat niét waar is. Maar in dit geval kan ik toch wel zeggen wat in elk geval niét waar is. In de Bordeaux mag je namelijk wel degelijk pinot noir aanplanten. Je mag er zelfs een lokale landwijn van maken met de IGP Atlantique. Gort had zich dus de moeite kunnen besparen en had de plantjes niet in de nacht naar Bordeaux hoeven te smokkelen. Maar ja, is de rest van het verhaal dan wél waar? Want je kunt natuurlijk ook een Vin de France maken van pinot noir, en dan mogen de druiven uit heel Frankrijk komen, en dan hoef je geen enkele moeite te doen om ze ‘stiekem’ tussen je merlot te planten. Zonde van de merlot trouwens. Op de flesfoto kan ik niet zien wat voor herkomst er op staat, maar misschien kan iemand die dit leest, mij dat vertellen, ik ben best nieuwsgiering.

Maar een ding is zeker. Gort weet iedereen weer goed bij de (heel dure) neus te nemen, zoals alleen hij dat kan.

Ronald de Groot

7 Reacties

  1. Beste Ronald, Waarde HR,

    Je bent te vriendelijk en te mild.
    Dit sujet wordt door het leeuwendeel van de serieuze wijnprofessionals in Nederland nu eenmaal beschouwd als een vineuze nar zonder al te veel wijnkennis, een poseur en een charlatan.
    Laten wij onze aandacht richten op echte en goede wijn…

    Hartelijke groet,
    Frank

  2. Het nieuwe boek Wijn als een Romein, dat hij samen met Fik Meijer schreef, staat bol van dit soort gortigheden. Wat daarbij zo schadelijk is: Meijer wordt serieus genomen, dus Gort ongetwijfeld ook, door de lezers van dit boek (dit verhaal over Pinot Noir staat er ook in. Daar worden de stokken echter op 9 april 2011 uit Gevrey- Chambertin gehaald.)

    1. Beste Mariëlla,

      Ach natuurlijk, dat is waar ook.
      Veel serieuze wijnprofessionals zien deze zeiksnor, naast hetgeen ik hierboven al aangaf, ook nog eens als pathologische leugenaar…

      Hartelijke groet,
      Frank

Reageer op dit item

nl Nederlands