Nieuwe releases van M. Chapoutier: Niets minder dan briljant - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nieuwe releases van M. Chapoutier: Niets minder dan briljant

M. Chapoutier is een wereldberoemde wijnproducent. Niet in de laatste plaats om het grootgrondbezit op de mythische Hermitage-heuvel en de geweldige wijnen die het maison daar maakt, maar ook elders in de Rhône. De recent op de markt gekomen wijnen zijn niets minder dan briljant.

Dan gaat het om o.a. de witte topcuvées Ermitage De l’Orée en Ermitage Le Méal, die we bij Perswijn onlangs konden proeven. Ook is er een nieuwe Cornas, genaamd Lieu-dit Saint-Pierre, naar zijn precieze herkomst. Dit is de Cornas in Chapoutier’s topsegment van sélections parcellaires, dat Fac&Spera heet. Ik behandel die wijnen verderop.

De kapel op de Hermitage heuvel (Foto: Lars Daniëls MV)

Eerst even wat context en mening. Maison M. Chapoutier is gevestigd aan de Avenue Docteur Paul Durand in Tain-l’Hermitage en kijkt quasi uit op de heuvel van Hermitage –het uitzicht wordt alleen wat belemmerd door het station van het stadje. Maar het bedrijf maakt niet alleen wijnen in de appellations dichtbij Tain, maar in de hele Rhône, in de Provence, de Languedoc, de Roussillon, de Elzas, Spanje, Portugal en Australië. Verder zijn er diverse partnerships met bekende chefs en andere wijnproducenten. En M. Chapoutier is Michel Chapoutier, de enorm gedreven en vooruitstrevende eigenaar. Over hem is al heel veel geschreven en nog meer gezegd, dus dat ga ik verder hier niet ook nog eens doen. Laat me alleen zeggen dat ik Chapoutier bewonder om zijn visie en dadendrang, en uiteraard om het resultaat daarvan, de geweldige wijnen. Chapoutier is van alle grote producenten in de Rhône die in vele appellations wijngaarden hebben of actief zijn wat mij betreft de beste. Simpelweg omdat zijn wijnen in vrijwel al die appellations bij de besten horen.

In de wijngaarden van Hermitage (Foto: Lars Daniëls MV)

Persoonlijk ben ik nóg meer onder de indruk van de witte wijnen van Chapoutier, dan van de ook zeer goede rode. En het summum van Chapoutier’s witte wijnen wordt gevormd door een illuster trio witte Hermitages: De l’Orée, Le Méal en l’Ermite, die uitkomen als Ermitage, dus zonder H. Ze komen uit verschillende toppercelen op de colline. Het zijn zeer exclusieve en dure wijnen, die je niet vaak te proeven krijgt, laat staan te drinken. Een uitzondering vormt de Big Bottle Party die Chapoutier ieder jaar organiseert ten tijde van Découvertes en Vallée du Rhône, het jaarlijkse wijnevenement van InterRhône, dat altijd een dag Tain aandoet.

Ermitage blanc uit Méthusalems (Foto: Lars Daniëls MV)

Dit voorjaar werden de zojuist genoemde drie witte Ermitages, jaargang 2011, uit Méthusalems (flessen met inhoud van 6 liter) geschonken. Daarvoor werden speciaal gemaakte stellages gebruikt, met een draaiwiel dat de schenkbeweging regelt. Waanzinnig! Omdat in het feestgedruis echt goed proeven lastig was, was het fijn om twee van de drie witte Ermitages eens rustig en geconcentreerd bij Perswijn te kunnen proeven.

M. Chapoutier Ermitage blanc De l’Orée jaargangen (Foto: Lars Daniëls MV)

Op tafel stonden niet alleen Ermitage blanc De l’Orée 2013 en 2014, Ermitage blanc Le Méal 2014 en de nieuwe Cornas Lieu-dit Saint-Pierre 2019, die opgestuurd waren door Chapoutier. Maar ook nog eens Ermitage blanc De l’Orée 2012, Ermitage blanc Le Méal 2012 en Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac 2012, die importeur Cordier had ingezonden voor ons thema ‘Tien jaar later’. De wijnen van Cordier laat ik voor nu buiten beschouwing, om het thema niet te ondermijnen. Maar ik kan zeggen dat ook die geweldig zijn.

M. Chapoutier Ermitage blanc Le Méal (Foto: Lars Daniëls MV)

Ermitage blanc De l’Orée is 100% marsanne en komt van oude planten (60-70 jaar) in de lieu-dit Les Murets, vrij oostelijk gelegen, halverwege de helling. De bodem daar bestaat uit oude afzettingen van rivieren en gletsjers. Ermitage blanc Le Méal is ook 100% marsanne, van meer dan 50 jaar oude planten in de lieu-dit Le Méal. Die ligt meer naar het westen en hoger op de heuvel (150-210 meter), boven Les Greffieux en onder l’Hermite. Ook daar bestaat de bodem uit oude afzettingen van rivieren en gletsjers, maar hij is kalkrijk en bevat veel grotere ronde stenen (galets).

De vinificatie van beide wijnen is zeer vergelijkbaar. De druiven worden direct geperst en de most wordt 24 uur koud gehouden om rustig te klaren. De gisting is spontaan en geschiedt voor de helft in betonnen vaten en voor de andere helft in demi-muids (grote ‘barriques’ van 600 liter). Daarin blijft de wijn gedurende 6 maanden op de lies, die regelmatig worden opgeroerd. Daarna gaat de wijn in hout voor nog eens 4 à 6 maanden. De wijnen blijven lang op fles bij Chapoutier; 2014 is de actuele jaargang voor De l’Orée en Le Méal blanc.

Ermitage blanc De l’Orée 2014

Geur: rijp en rijk maar prachtig fris, mandarijn, iets kruidig

Smaak: iets romig en rijk, fris, veel structuur, kracht, heel lang. 18 pnt

Ermitage blanc De l’Orée 2013

Geur: fijne toast, brioche, geel fruit, anijs, kruidig

Smaak: zalvend, romig, zoutig, amandelspijs, grip, grote lengte. 17.5 pnt

Ermitage blanc Le Méal 2014

Geur: prachtig, sappig geel fruit, fris, licht kruidig en getoast

Smaak: rond, nog erg jong, fijne structuur, zoutig, heel lang en krachtig. 18.5 pnt

In de lieu-dit Saint-Pierre, Cornas (Foto: Lars Daniëls MV)

Nieuw in het assortiment is een sélection parcellaire uit Cornas. Deze is vernoemd naar de lieu-dit Saint-Pierre, vrij hoog gelegen (400 meter) op de hellingen boven het dorp Cornas. Het perceel ligt op het zuidoosten en de syrah staat er in ondiepe, soms roodgekleurde bodems op lichte gekleurde graniet. De oogst wordt volledig ontsteeld, de alcoholische gisting vindt plaats in beton en duurt zo’n 10 dagen. Daarna blijft de wijn nog 4 à 5 weken in contact met de schillen, voor het gewenste extract. Voor de malo en rijping (16-18 maanden) gaat de wijn naar pièces bourguignonnes (228 liter) en demi muids (600 liter), waarvan 20% nieuw hout is. De wijn is indrukwekkend goed, prachtig getypeerd en nog piepjong uiteraard. Een jaar of 10 wachten zal zich lonen.

Cornas Lieu-dit Saint-Pierre 2019

Geur: heel jong en puur, cassis, bramen, jeneverbes, leer

Smaak: zeer intens, prachtig fruit, geweldige tannine, grote toekomst. 17.5 pnt

Importeur: Cordier

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item