Overpeinzingen: Een ramp heeft zich voltrokken. Laten we de Ahr helpen - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Een ramp heeft zich voltrokken. Laten we de Ahr helpen

Stel je voor. Je hebt 40 jaar lang keihard gewerkt, inmiddels samen met de kinderen, om duurzaam iets bijzonders op te bouwen, dat door vele mensen enorm gewaardeerd wordt. Ze komen van heinde en verre om jouw wijnen te kopen en bestellen veelvuldig bij de trotse Nederlandse importeur. Of je bent een jong stel, een voormalige Deutsche Weinkönigin en een moedige man van de streek, die een succesvol domein elders opgeeft om thuis, samen met zijn geliefde, wijnen te maken die de streek nóg boeiender maken dan deze al is.

En ineens is alles weg. Letterlijk alles. De woonhuizen zijn vernield, zwaar beschadigd of staan onder water, de auto’s liggen bovenop elkaar. De barriques en andere houten vaten drijven door de straat, tanks zijn omgevallen, de voorraad verzopen of helemaal kapot. En nog veel erger, dierbaren en andere dorpsgenoten, niet zelden collega’s, zijn vermist, wellicht omgekomen, in ieder geval tijdenlang onbereikbaar, want alle communicatie die we zo gewoon vinden, werkt niet meer.

Dit is wat er de afgelopen dagen in het Ahrdal is gebeurd. En grotendeels ook op meerdere andere plaatsen in westelijk Duitsland, oostelijk België en natuurlijk in Limburg. Het is een vreselijke ramp, er zijn geen andere woorden voor. Een ramp die tot dusver in Duitsland al 168 doden heeft geëist.

Dat ik hier vooral aandacht besteed aan de Ahr, is omdat het een wijngebied is dat extreem erg is getroffen en waar niet alleen ik, maar meerdere mensen bij Perswijn veel mensen persoonlijk kennen. Sprekend voor mezelf, het is het wijngebied dat ik het best ken van alle wijngebieden ter wereld, durf ik te zeggen. En daar ben ik trots op, altijd geweest. Het is zo dichtbij, zo mooi, zo bijzonder, dat nauwe rivierdal dat stroomafwaarts breder wordt, met zijn fantastische Steillagen op warme hellingen, vol met spätburgunder en wat frühburgunder. De wijnen die er vandaan komen, zijn van hoog niveau en heel herkenbaar, zeg maar gewoon: uniek. En de mensen natuurlijk ook. Maar nu is het helemaal niet mooi, er heerst paniek, ontreddering en verdriet. En heel veel is kapot. De beelden van de afgelopen dagen doen pijn en de onzekerheid over het lot van de mensen en hoe het nu verder moet, knaagt.

Er zijn al vele hartverwarmende initiatieven opgestart om hulp te bieden, zo goed als dat gaat. Van vele kanten worden hulpgoederen naar het gebied gebracht. Wijnboeren uit andere gebieden springen bij met noodaggregaten om water weg te pompen en stroom te leveren, met tanks, vaten en ander essentieel materiaal, om te redden wat er te reden valt. En om te proberen de komende oogst niet verloren te hoeven laten gaan. Het voortbestaan van meerdere Ahrwinzer staat op het spel.

Daarom heb ik met Gerd Brabant en Alain Jacobs, Perswijn en heel veel welwillende importeurs het plan opgevat een benefietproeverij te organiseren, uiteraard um sonst, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar de wijnboeren in het Ahrdal zal gaan. Op maandag 23 augustus zal deze plaatsvinden, bij Karakter Wijnimport in Amsterdam en met medewerking van zo’n beetje alle importeurs van wijnen uit het Ahrdal én een aantal Nederlandse producenten met nauwe banden met de Ahr. Zij stellen hun wijnen beschikbaar om te proeven en een aantal bijzondere flessen zal worden geveild. De entree zal € 60,- per persoon bedragen en we hopen zo een bedrag op te brengen, dat kan bijdragen aan de wederopbouw van de wijndomeinen van de Ahr. Houd deze website en de diverse social media in de gaten voor meer informatie en details. Laten we de Ahr helpen.

Lars Daniëls MV

10 Reacties

 1. Geweldig initiatief en ben graag aanwezig. De beelden van en berichten uit de Ahr zijn verschrikkelijk. Hartverscheurend. Daarbij valt de voornamelijk materiële schade hier in Limburg – hoe erg ook voor de betrokkenen – volledig in het niet. Hou ons aub op de hoogte over de proeverij/veiling.

 2. Tis een verschrikkelijke ramp. Ik ken ook verschillende mensen uit het gebied, die zijn gelukkig ongedeerd maar hun bedrijven zullen waarschijnlijk deze klap niet overleven.
  Daarom een prachtig initiatief Lars. Ik hoop dat ik erbij kan zijn.
  Succes!

 3. Ha Lars,

  Het is inderdaad een triest en ellendig verhaal met grote gevolgen. Wat een warm en goed initiatief!
  Ik heb hier ook nog wel wat leuks uit de Ahr voor de veiling en hoor graag waar ik me mag melden.
  Ben er zelf ook graag bij.

  Vr. groet,

  Edwin Verburg
  Henri Bloem Utrecht

 4. Als importeur van Julia Bertram-Baltes en Kreuzberg ben ik uiteraard aanwezig op deze speciale proeverij. Beide wijnhuizen zijn zo ongeveer alles kwijt. Alleen de wijngaarden zijn er nog, deels ook niet. Waar ze de 2021 moeten maken, weet nog niemand…

 5. Via via heb in gehoord dat er persoonlijke uitnodigingen voor dez e bijeenkomst zijn verstuurd.
  Graag zou ik ook en uitnodigend ontvangen
  Mvgroet

  1. Beste Jan Pieters, dat waarderen wij zeer. We zetten u op een lijst. De uitnodiging is naar een beperkte groep professionals gestuurd ivm de capaciteit van de locatie met 1,5m afstand. Groet, Team Perswijn

 6. Ken gebied zeer goed, gaan elk jaar daarheen om heerlijke wijnen o.a. Walporzheimer Kräuterberg/ WG Mayschoß of bij Stodden in Rech te kopen. Gaat zeer aan het hart om alle ellende daar vooral op Duitse TV te zien. Waarom niet door betrokken importeurs speciale wijnpakketten met een (hoge) toeslag om zo een bijdrage te kunnen leveren. Niet iedereen heeft tijd of gelegenheid om voor deze speciale proeverij naar Amsterdam te gaan (waarom altijd Amsterdam??}.

Reageer op dit item