In Perswijn # 1 schrijft Ronald de Groot over de lange weg die wijnmakers uit Moldova gaan om wijnen van inheemse druiven te maken en praat Lars Daniëls u bij over tien jaargangen Drie Grosse Gewächse. U leest over de ideeën die Miguel Torres heeft als antwoord op de klimaatverandering en u leest over Nieuw-Zeelandse Pinot Noir en koele wijn uit Australië.
Naast aandacht voor terroirwijnen en ambachtelijke wijnen schenken we ook aandacht aan Pinot Grigio delle Venezie en bulkwijnen. Kees van Leeuwen neemt u mee op veldwerk in Cariñena.
We laten u graag kennis maken met de nieuwe serie van Lars Daniëls ‘Foute wijnen, over missers en mankementen’ en de nieuwe serie van Karin Leeuwenhoek ‘Op jacht naar wijngeluk’.
Verder ruim 500 proefnotities uit Alpen en Jura, Viognier wereldwijd, zoete Riesling, Chenin en Sémillon, Toscana, Umbris en Lazio (met uitzondering van IGP Toscana en Bolgheri en rood uit Zuid- en Midden-Portugal.
En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 25 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Van Moskou naar Brussel
Het land is arm, corrupt en politiek hopeloos verdeeld. Toch is er in Moldavië, of beter Moldova, veel ten goede veranderd sinds de onafhankelijkheid in 1991. Wijnproducenten streven ernaar de moderne Europese markt te bedienen met kwaliteitswijnen en wisten de aanplant van inheemse druiven – in de Sovjettijd verboden – van niets naar 1000 hectare te brengen. De weg is lang en niet bepaald gemakkelijk, maar Moldova heeft belangrijke stappen gezet.
Pinot Grigio delle Venezie ‘in easy drinking ligt zijn kracht’
Veel mensen drinken het, maar je leest er weinig over. Sommeliers halen er hun neus voor op, maar in de gangbare gastronomie worden er sloten van verkocht: Pinot Grigio delle Venezie. Een reportage over het wel en wee van een wijn uit een van de grootste beschermde oorsprongsbenamingen ter wereld.
Nieuwe serie: Foute wijn. Over missers en mankementen
Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je (zo nu en dan veel) geld moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het voorconsumenten en verkopers belangrijk om te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn en hoe je ze kunt ontdekken. Wijnproducenten moeten weten hoe missers ontstaan en hoe ze voorkomen of beperkt kunnen worden. Lars Daniëls bestudeert de bekendste wijnfouten in deze nieuwe, achtdelige serie. Deel 1: bespiegelingen over wijnfouten.
‘Wijngaarden schreeuwen om daden’, Miguel Torres en het milieu
In oktober verscheen Miguel Torres (78) prime time op ons NOS-journaal. El Presidente en gepensioneerd directeur van wijnbedrijf Familia Torres uitte zijn zorgen over het klimaat en zijn ergernis over de laksheid van de mensen. Ook van wijnboeren. Perswijn vroeg aan de charismatische visionair wat er volgens hem in de wijnbouw moet veranderen.
Drie Grosse Gewächse, tien jaargangen, veel uitroeptekens
Hoe toon je de klasse van een wijngaard aan? Door te laten zien dat de wijnen ervan serieus kunnen ouderen. Rebholz, Wittmann en Christmann zetten ieder tien jaargangen van hun meest prestigieuze Grosse Lage op tafel – Kastanienbusch, Morstein en Idig – en maakten overtuigend hun punt.
Marqúes de Cáceres, vernieuwing binnen de lijntjes
Rioja is een wijnstreek die zich dankzij de nieuwe generatie wijnmakers voortdurend weet te vernieuwen. Wijnen van losse parcelas, dorpswijnen, wijnen met weinig sulfiet: alles kom je tegen. Aan bekende en gevestigde producenten als Marqués de Cáceres gaan de ontwikkelingen niet voorbij. Maar zich aanpassen aan de moderne tijd doen zij in een rustiger tempo en op een andere manier.
Central Otago en North Canterbury. De Pinot Noir staat klaar
Nog altijd bestaat driekwart van de Nieuw-Zeelandse wijn uit Sauvignon Blanc, maar Pinot Noir is een goede tweede. Zijn reputatie als Nieuw-Zeelands beste wijn groeit – zeker als hij afkomstig is uit gespecialiseerde regio’s als Central Otago en North Canterbury. Een recent bezoek bevestigt het beeld: de kwaliteit is over de hele linie indrukwekkend en de daden- en vernieuwingsdrang in beide regio’s belooft veel goeds voor de toekomst.
In de rubriek Wijnmensen: Sara Channell “Ik vind Nederland een prettige markt om in te werken”
Iedere wijnprofessional die in Zuid-Afrikaanse wijn is geïnteresseerd, kent Sara Channell, die de wijn hier promoot. Ze heeft een klein budget waarmee ze creatief omgaat. Perswijn spreekt met haar over de markt, hoopvol stemmende ontwikkelingen, en het dienende (en daardoor soms moeilijke) karakter van haar werk.
Nieuwe serie: Op jacht naar wijngeluk
Van je (wijn)passie je beroep maken; wie droomt er niet van? Deze landgenoten deden het. De eerste avonturier in deze serie van vier: Monique Breuer. In 2011 krabbelde ze haar toekomstplan op een groot vel wit papier: in 2015 wil ik een Pinot Noir gemaakt hebben. Het was al zover in 2014 en inmiddels is haar plan aanzienlijk uitgebreid: zes Pinots Noirs van zes verschillende plekken in 2025.
Adelaide Hills, waar kwaliteit cool is
Ten oosten van Adelaide ligt, op een uitgestrekte heuvelrug, het wijngebied Adelaide Hills. De heuvels strekken zich uit van Barossa/Eden Valley in het noorden tot McLaren Vale in het zuiden. De hoger gelegen wijngaarden van deze streek hebben zich ontwikkeld tot lekker koel alternatief voor het relatief warme Barossa en McLaren Vale.
Boutique bulk: een dilemma
In Perswijn krijgen terroirwijnen en ambachtelijke wijnen verreweg de meeste aandacht. Logisch, die drinken we ook ’t liefst. Maar wie geïnteresseerd is in de complete wijnwereld, wil ook meer over bulkwijn weten. Dan ben je op de World Bulk Wine Exhibition, de jaarlijkse bulkwijnbeurs, aan het goede adres.
In de rubriek Op de wijnkaart: Simon Veldman “Ik kan weleens doordraven, maar dat is niet erg”
Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.
Garnacha, konijnen en karaoka in de Cariñena
Elk jaar neemt Kees van Leeuwen met zijn studenten van de landbouwuniversiteit van Bordeaux een opdracht aan van een wijnbedrijf. Ze bestuderen dan alle technische aspecten van dat bedrijf, van de bodem tot de marketing van de wijn. Dit jaar hadden ze een leuke klus in Spanje, in de bodega Bodem in Carinena (Spanje), eigendom van het Nederlandse echtpaar Eugenie van Ekeris en Louis Geirnaerdt. Het verslag van een week veldwerk in december 2019.
In de rubriek Lekkere trek: restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, restaurant van het jaar!
Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.
In de rubriek Aan tafel: proeven en praten met Olivier Schutte van De Geluksdruif
Het proefthema dit keer is wijn van de koele, hooggelegen wijngaarden uit de Jura, Savoie, Zwitserland en Alto Piemonte. Juist bij zo’n specifiek thema komen de echte liefhebbers bovendrijven. Olivier Schutte is er zo een.