Boeken over wijn - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Boeken over wijn

Het blijft fijn: échte boeken, die je in je handen kunt houden en die je even achter dat scherm vandaan halen. Ze krijgen eigenlijk te weinig aandacht, maar hier drie aanbevolen boeken die (redelijk) recent zijn verschenen.

 

Fouten in wijn

Jamie Goode is een van mijn favoriete wijnschrijvers, omdat hij boeken schrijft met veel diepgang en details, die toch heel leesbaar en begrijpelijk zijn. Na The Science of Wine (2005), Authentic Wine (2011) en I Taste Red (2016) kwam eind 2018 Flawless uit, dat geheel gewijd is aan fouten in wijn. Dat lijkt op het eerste gezicht een nogal somber onderwerp, maar zoals Goode zelf aangeeft heeft hij de titel Flawless juist gekozen om het positieve van fouten en onvolkomenheden in wijn te benadrukken. Een belangrijke sectie in het boek gaat dan ook over de aard van schoonheid. Beauty itself is much more than simply the avoidance of flaws… a wine may be flawless but desperately dull, schrijft Goode. En sommige fouten zijn erger dan andere. Alle bekende en bepaalde minder bekende wijnfouten – zoals geosmine en mousiness – worden beschreven, mede aan de hand van de volgende vragen: wat is het, wat is het effect op de geur en smaak van wijn, wat is de oorzaak, is het altijd slecht, hoe kan het voorkomen worden en hoe algemeen is het. Bijzonder boeiend is het hoofdstuk over brett. Met Flawless heeft Goode opnieuw een boek geschreven dat enorm bijdraagt aan de wijnkennis. Van harte aanbevolen.

Jamie Goode, Flawless, Understanding Faults in Wine, University of California Press, 2018, € 25,99

 

Wijngids

‘Alweer een wijngids…?’ vraagt Hubrecht Duijker zich (net als iedereen) in het voorwoord af. Maar De Wijngids is toch weer anders dan anders. Hij is het resultaat van het werk van de drie Nederlandse Masters of Wine: Frank Smulders, Cees van Casteren en Job de Swart. Zij proefden voor de gids blind 2211 wijnen met een winkelprijs van minder dan € 25,-, waarvan de 400 beste in de gids staan. De wijnen worden behoorlijk uitgebreid beschreven – slechts twee wijnen per pagina – en krijgen een Nederlands rapportcijfer. Leuk is de meetlat die aangeeft of de Masters dachten dat de wijn duurder of goedkoper was dan zijn winkelprijs. Uiteindelijk vinden ze slechts achttien wijnen hun geld niet waard, dus het gaat goed met de wijnkwaliteit in ons land. Het is mooi dat deze gids ook volgend jaar weer gerealiseerd kan worden, want hij brengt wat extra’s, los van het feit dat drie zeer kundige proevers hem samenstellen.

Cees van Casteren, De Wijngids 2020, de 400 beste wijnen onder 25 euro, Kosmos Uitgevers, 2019, € 24,99

 

Bourgogne

Het voelt misschien raar, een boek over de Bourgogne door twee Italianen. Laat Italianen lekker hun eigen ingewikkelde wijngebieden beschrijven, zou je denken. Het is ook geen nieuw boek, maar een herziene, in het Engels vertaalde uitgave van Vini e Terre di Borgogna uit 2012. Toch is het een fraai en fijn boek. Camillo Favaro (wijnmaker) en Giampaolo Gravina (gerespecteerd wijnschrijver en van oorsprong filosoof) zijn duidelijk zeer kundig en kennen de Bourgogne en zijn producenten heel goed. De opbouw is overzichtelijk en logisch, met aandacht voor geschiedenis, eigenaardigheden als maisons, domaines en climats, geologie (mooi beschreven en gedocumenteerd) en druiven. Een kort stukje over klimaat leidt in tot beschrijvingen van jaargangen, essentieel voor een boek dat voor veel lezers zal fungeren als gids. Daarna volgt de hoofdmoot: de Bourgogne van noord naar zuid, met de classificaties, appellations, en een substantiële selectie van (top)producenten en wijnen. Ten slotte tips van wijnboeren over de mooiste plekjes (interessant) en een selectie restaurants (vooral in Beaune). Jammer is dat de mooie kaarten helemaal achterin staan en niet bij de betreffende hoofdstukken.

Camillo Favaro en Giampaolo Gravina, Wines and Vineyards of Burgundy, Artevino Studio/Fil Rouge, 2018, € 45,-

 

Lars Daniëls

2 Reacties

Reageer op dit item