Overpeinzingen op maandag: Wijn meer en meer speelbal van politiek - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Wijn meer en meer speelbal van politiek

Kent u die grap van het land dat uit de Europese Unie wilde stappen? Het is november, en na jaren van getouwtrek en geruzie is er nog niets gebeurd. Ik heb daar verder overigens geen oordeel over, ik begrijp heel goed hoe moeilijk dit allemaal is. Maar voor wijnboeren is het politieke gekrakeel een stuk lastiger, want het kan ze direct in de portemonnee raken. Als voorbeeld kunnen we denken aan de Champagne die het V.K. als exportmarkt nummer 1 heeft met een afzet van bijna 27 miljoen flessen per jaar. Dan moeten we beseffen dat een harde Brexit, met onmiddellijke invoering van importheffingen, grote consequenties kan hebben. Het goede nieuws is dat de Engelsen niet alleen door moeten gaan met ademhalen, maar ook met wijndrinken. En dat –voor zover ik weet- geen discriminatie plaatsvindt tussen landen en streken. Sterker nog, waarschijnlijk zullen de Engelse autoriteiten de effecten van dit soort situaties proberen te verzachten. Ook consumenten hebben last van invoerheffingen, en consumenten zijn ook kiezers. Gelukkig is een harde Brexit afgewend, en wellicht vallen de importheffingen, als er uiteindelijk een akkoord komt, nog mee.

Anders ligt het bij de Amerikaanse markt. Daar zijn de maatregelen en heffingen een stuk ‘politieker’. Onlangs heeft de wereldhandelsorganisatie de V.S. toegestaan importtarieven op te leggen aan Europese producten vanwege de subsidies aan Airbus. Dit maakte de weg vrij voor importtarieven op veel producten. De V.S. kozen voor het opleggen van een heffing van 25% op onder andere landbouwproducten, vooral, maar niet alleen uit landen waar de Airbus wordt gemaakt. Belangrijke ‘slachtoffers’ zijn Franse wijnen en whiskey. Maar ook Italiaanse kaas, zoals de beroemde Parmezaanse kaas. Gezegd wordt dat gekozen is voor deze producten om het Amerikaanse landbouwers gemakkelijker te maken deze producten te beconcurreren met hun eigen ‘namaak’. Met vliegtuigen hebben deze producten in elk geval niets te maken. Op hun beurt hebben de Amerikanen weer last van de Chinese maatregelen tegen Amerikaanse landbouwproducten. Tja. Wat schieten we hier mee op? Voor Franse wijnboeren is het een hard gelag. Ondertussen rekenen de Italianen zich rijk. Ze verwachten een daling van de export van kaas en sterke drank met 150 miljoen dollar en een stijging van de wijnexport naar de V.S. met 320 miljoen dollar. Een netto groei van 170 miljoen dollar. De een zijn dood, is de ander zijn brood. Maar de wijnsector als geheel schiet weinig op met dit soort handelsbarrières, lijkt me zo. Kijken hoe het straks met de primeurverkopen gaat…

Ronald de Groot

Reageer op dit item