Librije wint Grand Concours Bollinger: AbFab Bollinger meets Zwolse superioriteit - Perswijn
Foto: Proefschrift.nl
Achtergrond & InterviewsNieuws

Librije wint Grand Concours Bollinger: AbFab Bollinger meets Zwolse superioriteit

Tijdens de vakbeurs Gastronomie/Fine Food Professional heeft restaurant De Librije*** de eerste editie van de wijn-spijscompetitie Grand Concours Bollinger gewonnen. Het Amsterdamse Taiko serveerde het beste voorgerecht. Behalve het prijzengeld van 7.500 euro, mag het Librije-team in 2020 naar Champagne Bollinger in Aÿ afreizen om hun wijn-spijscombinaties te presenteren aan de directie van Bollinger en hun genodigden. Onze Zwollenaren zullen die Fransen eens laten zien wat echt koken is.

Foto: Proefschrift.nl

De eerste editie van het Grand Concours Bollinger werd georganiseerd door The Wine & Food Association in samenwerking met Champagne Bollinger. Na drie voorronden in het Amsterdamse restaurant Bar Alt bleven van de 20 deelnemers uiteindelijk zes restaurants over die aan de finale op 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI mochten deelnemen. De zes teams presenteerden aan een uitgebreide jury een voorgerecht bij de Bollinger Rosé en een hoofdgerecht bij La Grande Année 2008 van Bollinger. Er viel wat te verdienen: 2.500 euro voor het beste voorgerecht bij de Brut Rosé, 2.500 euro voor de beste hoofdgerecht-combinatie en 5.000 euro voor het beste resultaat van hoofdgerecht en voorgerecht samen. Daarnaast mag het winnende team naar Champagne én worden de winnende combinaties tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 gepresenteerd.

 

The bottle with a little bit of VIP

Familie-champagnehuis Bollinger produceert prestigieuze topchampagnes met een VIP-status: sinds 1844 is het huis hofleverancier van het Britse Hof en ook James Bond heeft er zijn favoriete champagne van gemaakt. Voor mij persoonlijk zijn de flessen onlosmakelijk verbonden met de Absolutely Fabulous Eddy en Patsy (‘It’s definitely time for Bolli, sweetie darling!’), ook al weet ik niet of ze daar bij Bollinger nu zo gelukkig van worden.

VIP zijn ze niet voor niks: Bollinger is gevestigd in Aÿ, het enige dorp met grand cru status in de Vallée de la Marne. Ze hebben 166 hectare aan eigen wijngaardbezit (waarvan 60% pinot noir en 85% aan grand cru en premier cru-wijngaarden), wat gemiddeld neerkomt op 60% van het geproduceerde volume. Voor hun beste champagne is het percentage eigen druiven zelfs nog hoger, zo’n 70%. Met een eigen kuiperij, de kwalitatief hoogwaardige pinot noir en een extreem lange lie-rijping met natuurkurken in plaats van metalen kroonkurken op de fles, zijn het champagnes met een indrukwekkende statuur.

 

Gastronomische champagne

Jammer genoeg mocht alleen de jury zich tegoed doen aan de geserveerde wijn-spijscombinaties tijdens de Grand Concours Bollinger-finale, maar de twee deelnemende champagnes waren wel te proeven. De Bollinger Rosé is een non-vintage champagne gebaseerd op de Special Cuvee-blend. De wijn bestaat uit 60% pinot noir, 35% chardonnay en 15% pinot meunier, waarvan meer dan 85% afkomstig is van grand cru- en premier cru-wijngaarden. De kleur en de subtiele aroma’s van rijp rood fruit komen van de 5 tot 6% toegevoegde rode grand cru-wijnen van de Cote d’Ay en Verzenay. Die toevoeging van rode wijn zorgt trouwens ook voor een aangename, subtiele tanninestructuur. Het is een karaktervolle rosé met een eigenzinnig karakter, die zich uitermate goed leent voor de gastronomie.

La Grande Année Brut 2008 was de champagne voor bij het hoofdgerecht: een millésimé champagne uit oogstjaar 2008 (over het geheel genomen een fris maar grillig jaar, met een droge en koele septembermaand). De champagne is een assemblage van 29% chardonnay en 71% pinot noir (uit 18 verschillende gemeenten), waarvan 84% met grand cru-status en 16% met premier cru-status. De champagne is tot in perfectie uitgewerkt: hij is vol en romig, met indrukwekkend veel diepte. De goede zuurgraad geeft de wijn een prachtige balans: de perfecte champagne om gastronomisch in te zetten dus.

 

Foto: Proefschrift.nl

Zwolse perfectie

De zes finalisten – FG Restaurant**, Rotterdam, De Librije***, Zwolle, De Nederlanden*, Vreeland, Taiko, Amsterdam, Voltaire* (Parc Broekhuizen), Leersum en Zarzo*, Eindhoven – presenteerden bij beide wijnen de in hun ogen beste combinatie. De gerechten werden door de jury – waar onder andere Peter van Houtert (importeur Verbunt Verlinden), Clément Ganier (directeur marketing Champagne Bollinger) en juryvoorzitter Jan van Lissum deel van uitmaakten – op hun kwaliteit en in combinatie met de champagnes beoordeeld.

Chef Lars Aukema en sommelier Sabas Joosten van De Librije serveerden het winnende hoofdgerecht: Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia. Als voorgerecht serveerden zij langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit. Het team van Taiko Restaurant, met chef Hugo Engels en sommelier Kim Reisig, serveerde het beste voorgerecht bij de Brut Rosé: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu. De Librije behaalde ook het beste overall resultaat van het hoofdgerecht en voorgerecht samen, wat hun totale prijzengeld deed oplopen tot 7.500 euro.

De eerstvolgende editie van het Grand Concours Bollinger vindt plaats in 2021.

 

Romy Kooij | Miss Winelane

1 Reactie

Reageer op dit item