Wijn proeven met Julien de Beaumarchais de Rothschild - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wijn proeven met Julien de Beaumarchais de Rothschild

‘Domaine de Baronarques: setting the standard for Languedoc wines’

In bed with Madonna? Tea with the queen? Laat maar zitten. Ik zat aan tafel met Julien de Beaumarchais de Rothschild, mede-eigenaar van Château Mouton de Rothschild en jongste zoon van barones Philippine de Rothschild. En niet om zijn Moutonnetjes, maar voor de drie wijnen van hun enige andere in Frankrijk gelegen wijndomein, Domaine de Baronarques in de Languedoc.

Bij Bord’Eau Restaurant Gastronomique in het Amsterdamse Hotel de l’Europe schoven we – op uitnodiging van wijnimporteur Le Vin en direct – aan tafel met Julien de Beaumarchais de Rothschild, Baronarques’ algemeen directeur Augustin Deschamps en Le Vin-eigenaar Henk Maas. Uiteraard om wijn te proeven, de geweldige keuken van Bord’Eau te ervaren, maar vooral om getuige te zijn van het tomeloze enthousiasme van de kunstminnende, jongste zoon van de barones. Want of het nu gaat om zijn maman, favoriete wijn, kunstverzameling of zijn allereerste boottocht door de grachten van Amsterdam, Julien de Beaumarchais omarmt het met een opmerkelijke bezieling.

 

Bordelaise chique op Kathaarse bodem

In 1998 koopt Philippine de Rothschild samen met haar twee zoons (dochter Camille volgt in 2014) een vervallen landgoed in Saint-Polycarpe, vlakbij Limoux. Na diverse overzeese escapades van de familiale groep – denk aan Opus One in Napa Valley (met Robert Mondavi in 1978) en het Chileense Almaviva (met Concha y Toro in 1997) – wil de barones ook in eigen land nieuwe terreinen bewandelen.

Languedoc is een wijnregio die zich in zo’n beetje alles onderscheidt van haar Bordelaise geboortegrond. En juist in deze nouveau monde du vieux monde stuit ze op het 110 hectare grote Domaine de Lambert, met een veelbelovend terroir met hoogteverschillen, diverse microklimaten en gevarieerde bodems. De wijngaarden (43 ha) worden voor 70% beplant met de Atlantische merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, de resterende 30% met de mediterrane syrah, grenache noir en malbec.

 

De oorsprong, drie wijnen & de toekomst

De naam Domaine de Baron’arques vloeit voort uit een eerder samenwerkingsverband tussen grootpapa baron de Rothschild en een lokale coöperatie, Les Vignerons du Sieur d’Arques. Onder de appellatie Vin de Pays de la Haute Vallée de l’Aude worden in 1998, 1999 en 2000 de eerste rode Baron’arques-kwaliteitswijnen uitgebracht.

En hoewel Limoux vooral chardonnay-georiënteerd is, concentreren ook de barones en haar zoons zich eerst op het produceren van een high end rode wijn. Na vijf jaren van intensieve renovatie wordt in 2003 een eerste wijn geproduceerd. De Grand Vin Domaine de Baron’arques (de apostrof verdwijnt in 2013 van het etiket) is een merlot-gedreven blend van Bordeauxse en lokale rassen. De wijn is geproduceerd en gevinifieerd volgens hun Bordelaise wijntraditie: zie het als een subtiel samenspel van de authenticiteit van Languedoc en Bordelaise elegantie. Door een gelukkige samenloop wordt in hetzelfde jaar de AOC Limoux Rouge toegekend door het Institut National des Appellations d’Origine (INAO), waarmee de wijn ook meteen voldoet aan de wettelijke standaard waaraan de familie in eigen regio is gewend.

In 2008 wordt het assortiment uitgebreid met een tweede rode wijn. Deze La Capitelle onderscheidt van de Grand Vin door een hoger percentage mediterrane rassen. Het is een zwoele, meer regio gebonden wijn met veel concentratie en donker fruit. “Een wijnstijl met respect voor de AOC Limoux”, aldus de Beaumarchais. In de jaargangen 2008 en 2009 wordt er nog een klein deel grenache voor gebruikt (net als in hun andere rode trouwens), maar de wijngaarden blijken te koud en te nat voor dit warmbloedige, mediterrane ras.

Na 2009 wordt grenache niet meer gebruikt. Het ras wordt in de wijngaard meteen vervangen door chardonnay, want een witte wijn in Limoux kan zelfs bij de familie Rothschild niet uitblijven. In 2009 verschijnt dan ook de eerste Domaine de Baronarques Blanc (100% chardonnay, van kalksteenbodem). Gemaakt van relatief jonge stokken, hoewel een deel daarvan is geënt op de oudere wortels van de gerooide grenache. Het is een wijn die tot op heden volop in ontwikkeling is. Niet in de laatste plaats omdat de chardonnaydruif niet bepaald de makkelijkste keuze is voor Bordeauxse wijnmakers.

 

De man en zijn wijnen

Bij Restaurant Bord’Eau volgt de ultieme smaaktest. De twee opeenvolgende jaargangen Chardonnay (‘16 en ‘17) zijn spannend, mooi in balans en gewoon lekker. Opvallend is het grote onderlinge verschil in karakter. De zomer van 2017 was “the hottest and dryest ever”, waardoor de oogst al op 25 augustus begon, drie weken eerder dan normaal. De houtrijping is daarom wat ingetogener dan het jaar ervoor, wat de wijn een aangenaam botertje geeft zonder pompeus te worden. De 2016 is overduidelijk het koelere jaar: bescheiden, bijna klassiek en met meer rijpingspotentie dan zijn opvolger.

Van La Capitelle – de favoriet van de Beaumarchais – proeven we jaargang 2015: een zwoel en sappig Zuid-Frans glas met veel donker fruit, cacao en kruidigheid. De rode Grand Vin Domaine de Baronarques (jaargang 2016 met 97/100 Decanter-punten) is behoorlijk jong en fruitig, maar mooi geconcentreerd, gelaagd en in balans. Dit is mediterrane weelde met een behoorlijke snuf Bordeaux.

De wijnen zijn mooi, de technische achtergrondinformatie van de aanwezige managing director Augustin Deschamps deskundig en informatief, maar uiteindelijk steelt de onbevangen de Beaumarchais de show. De man die verantwoordelijk is voor de jaarlijks wisselende kunstuitingen op de Mouton-etiketten, proeft en beoordeelt zijn eigen wijnen met indrukwekkende passie en geniet van de Bord’eau-gerechten als ware het zijn eerste sterrenrestaurantervaring. Zijn opwinding over zijn boottocht door de Amsterdamse grachten is bijna aandoenlijk.

 

Mouton-Rothschild 2005

Ter afsluiting wordt – en passant bijna – nog even een fles Mouton-Rothschild uit het uitzonderlijke wijnjaar 2005 opengetrokken. Een bijzonder glas met een mooie tanninestructuur en een aangename frisheid. Indrukwekkend om te drinken, maar Julien de Beaumarchais de Rothschild heeft zo zijn eigen prioriteiten. Hij declameert wat versregels uit Brels Dans le Port d’Amsterdam en koerst richting de steiger waar de salonboot op hem wacht. Hij is alweer op weg naar nieuwe avonturen in de hoofdstad: ‘Dans le port d’Amsterdam, Y a des marins qui chantent, Les rêves qui les hantent, Au large d’Amsterdam…’

 

Met dank aan Le Vinendirect & Domaine de Baronarques

 

Romy Kooij | Miss WineLane

Reageer op dit item