Perswijn # 4 komt uit samen met de Koopgids Italië. Uit ons wijnconcours selecteerden wij in deze gids 100 wijnen die een meer dan waardig beeld van de diversiteit en rijkdom van de huidige Italiaanse wijnbouw geven.
Ronald de Groot analyseert Bordeaux 2018, Lars Daniëls laat zich aangenaam verrassen door de frisheid van Gigondas en Magda van der Rijst zet Muscadet in de schijnwerpers. Ronald Wortel ontdekt in Chili de eerste stappen richting meer individualiteit van streken. Het wijngebied Würtemberg wordt onder de aandacht gebracht en Sekt wordt geproefd. Ook laten we u kennis maken met de theesommelier: een nieuw fenomeen.
Verder ruim 500 proefnotities wit uit Zuid-Afrika, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché, Silvaner, droge Riesling uit Rheinhessen en Pfalz en Bordeaux 2018.
En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is samen met de Koopgids Italië vanaf 8 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Bordeaux 2018: van 100% regen naar 14,5% alcohol
Zo, wat een jaargang is Bordeaux 2018! Een jaar van superlatieven en extremen, zo mogen we wel zeggen. Een extreem nat voorjaar werd gevolgd door een even extreem droge zomer. Zonder deze droogte zou het jaar een drama zijn geworden. Nu kregen we een bijzondere jaargang in het glas, met hier en daar ronduit magistrale wijnen. Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Dat hoort ook bij Bordeaux, waar de een altijd nét even meer profiteert van de omstandigheden dan de ander.
De opmerkelijke frisheid van Gigondas
Het idee dat Gigondas een zware wijn is, klopt niet. Of niet meer. Wellicht was er een tijd dat Gigondas nog opkeek tegen het schier almachtige Châteauneuf-du-Pape en heel extractrijke, zwoele wijnen maakte. Maar dat gebeurt nauwelijks meer. Sterker, de terroirs van Gigondas kunnen wijnen opleveren die ondanks gezonde alcoholpercentages en natuurlijke kracht meer frisheid en finesse hebben dan welke andere zuidelijke cru ook.
Muscadet. Klassieke kustwijn krijgt nieuwe cru’s
Hoe vaak kom je in een wijngebied waar qua natuurschoon weinig te beleven valt? Hoogstzelden! Bij een bezoek aan Le Pays Nantais kan dat gemis je overvallen, maar de dichte nabijheid van de Atlantische Oceaan maakt alles goed. En de wijn werkt mee. Muscadet mag je gerust een klassieke kustwijn noemen en de cru’s laten de diversiteit van de streek zien.
Chili: de verwarring van variatie
Aan het eind van een proeverij met zes producenten uit de nieuwe DO Apalta vraagt Ronald Wortel wat nu de gemene deler is tussen de wijnen. Wat maakt Apalta bijzonder? Het blijft even stil. En dan nog even. Kennelijk worstelen de wijnmakers aan tafel met hetzelfde dilemma. Ze hebben stuk voor stuk goede wijnen geproefd, maar op welke manier zijn ze onderscheidend van de rest van Colchagua Valley? Of van de rest van Chili? En – ook niet onbelangrijk – hoe kan een consument dat weten?
Weingut Dautel in Württemberg: “Een grote wijn is een kunstwerk”
Van alle Duitse wijngebieden is Württemberg zeker niet het bekendste in Nederland. Maar langzaam beginnen we de wijnen van de Schwaben te ontdekken. En dat is goed, want de beste, zoals die van Weingut Dautel, verdienen alle aandacht van wijnliefhebbers.
Sekt schreeuwt om duidelijkheid
Mousserende wijnen zijn de snelst groeiende categorie in wijn. Misschien wel het enige type wijn dat echte groei vertoont. En traditioneel kijken we in Nederland bij de aankoop van mousserend naar het zuiden. Sekt, de mousserende wijn van Duitsland (en Oostenrijk), staat wat minder op het netvlies. Tijd voor een verkenning van de wereld van de Duitse bubbel.
Wijnliefde. Deel 2: Gary en Kathy Jordan
Eva Clüsserath en Philipp Wittmann, Chris en Andrea Mullineux: het zijn succesvolle wijnmakende (echt)paren. Perswijn ging op pad om eens een aantal van deze koppels te interviewen. Wat voor wijn maken zij en hoe functioneert hun samenwerking? Ons tweede stel is Gary en Kathy Jordan van Jordan Wines in Stellenbosch. Dertig jaar geleden waren zij het eerste wijnpaar van Zuid-Afrika en ze vormen nog steeds een perfect team, inmiddels ook in Engeland. Aflevering twee van vier duoportretten.
Theesommelier Kiona Malinka “Met thee kun je de smaak van een gerecht beïnvloeden”
Wordt thee de nieuwe wijn? Volgens Kiona Malinka niet. Wel gelooft deze gedreven theeimporteur en theesommelier dat er een plaats is voor thee in het restaurant. Samen met chefs en sommeliers onderzoekt ze de mogelijkheden en ontwikkelt ze verrukkelijke pairings.
In de serie Wijnmensen: Sarah Ahmed “Dat ene moment heeft mijn leven veranderd”
Sarah Ahmed heeft haar eigen pad in de wijnwereld gebaand. Van advocaat werd ze wijnschrijver en specialist op het gebied van Portugese en Australische wijn. Ze pleit voor meer diversiteit.
In de serie 8x wijn in weinig woorden, deel 4: rosé en orange wine
‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.
In de rubriek Op de wijnkaart: Leon IJpelaar “Ik wil het beste uit een bedrijf halen”
Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.
In de serie Proefpersonen gezocht, deel 4: zijn wijnbeschrijvingen zinvol of gewoon blabla?
In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 4: zijn wijnbeschrijvingen zinvol of gewoon blabla?
Artadi: in alles Rioja, behalve op papier
Artadi is een relatief jong wijnbedrijf, dat snel is doorgestoten naar de top van de wijnen uit de streek La Rioja. Officieel is het bedrijf geen Rioja meer: het stapte onlangs uit de appellation. Dat geeft een wat verwarrende situatie, want Artadi maakt zijn wijn met maximale aandacht voor het specifieke terroir van de streek.
In de rubriek Lekkere trek: Restaurant De Zeeuw uit Haarlem
Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.
In de rubriek Aan tafel: Alain Jacobs proeft Riesling
Hij stuurt sommeliers op ontdekkingsreis naar Duitsland. Hij laat Duitse wijn proeven op onder andere de Libelle Zomerweek en de Vakantiebeurs. En op hippe festivals als Down the Rabbit Hole, Pinkpop en Lowlands worden Duitse wijnen geschonken. De man die dat allemaal voor elkaar weet te krijgen? Alain Jacobs natuurlijk.