Een Meester? De wijnbaas van Heelsum is het! - Perswijn
Wine Society

Een Meester? De wijnbaas van Heelsum is het!

En toen was het echt zover. Maître-sommelier Ronnie Brouwer van De Kromme Dissel* ontving op maandag 11 maart zijn Meesterlint, zijn speld én de bijbehorende eeuwige roem na het succesvol doorlopen van zijn SVH Meesterproef. Hij mag zich vanaf nu SVH Wijnmeester voor het leven noemen. 

Op 28 november 2018 legde Ronnie Brouwer, restaurantmanager en sommelier bij sterrenrestaurant De Kromme Dissel de Meesterproef SVH Wijnmeester af en liet daarbij overtuigend zien dat hij meesterwaardig was. “Ronnie is een Wijnmeester met een duidelijke visie, een visie die in zijn masterclass met het thema Nederland-Duitsland perfect tot uiting kwam. De keuze voor de verschillende wijnen – en de risico’s die hij hierin durft te nemen – tonen aan wat een professional hij is”, aldus de commissie. In een intieme setting van familie en vrienden werd Brouwer in ‘zijn’ Kromme Dissel uitbundig gelauwerd en geëerd.

 

Kroon op werk

Ronnie Brouwer komt uit een horecanest op Ameland, het eiland waar zijn familie al eeuwenlang horeca bedrijft. Het familiehotel de Klok staat dan ook aan de basis van zijn carrière. Ondanks de toen geldende bier- en jenevercultuur, richtte Brouwer zich er meer en meer op wijn. Op zijn 21e ging hij aan de slag bij Merlet in Schoorl. Daarna volgden De Echoput (Hoog Soeren), De Hoefslag (Bosch en Duin), De Librije (Zwolle) en vervolgens Le Marron in Malden. En alsof er al niet genoeg sterren aan zijn kont kleefden, werd hij in 2011 gevraagd om bij De Kromme Dissel te komen werken. Waar hij sindsdien naar volle tevredenheid werkt. Hij voelt zich er thuis, heeft er de volledige vrijheid in de keuze van zijn wijnen en werkt met een goed geolied team samen. En ook niet onbelangrijk: de gasten lopen met hem weg.

Dat laatste is sowieso de rode draad in alle lovende woorden die tijdens zijn inauguratie worden gezegd. Brouwer is gewoon een leuke vent. Een bescheiden en vriendelijk mens, met een gouden gevoel voor smaak en de mensen om hem heen. Dat maakt dat hij als vanzelfsprekend het individu aan tafel als leidraad neemt en daarom als geen ander wijn en spijs durft te combineren. Hij noemt zijn Amelandse opa als zijn grote inspirator en smaakmeester Peter Klosse als belangrijk leermeester. In 2017 werd Ronnie Brouwer door GaultMillau al benoemd tot Sommelier van het Jaar. En vanaf dit jaar mag hij zich dus ook tot het einde der dagen de 34ste SVH Wijnmeester van Nederland noemen.

 

SVH Meestertitel

In 1980 werd de eerste SVH Meester van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) benoemd. Sindsdien staat de Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid, zeg maar de top van de Nederlandse horeca. Het is een keurmerk: de Meesters zijn boegbeelden, spelen een belangrijke rol bij het imago van het vak en inspireren – waar het kan – anderen om ook voor een horecacarrière te kiezen. Naast de al bestaande titels SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer, SVH Meesterijsbereider, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester, is in 2017 de nieuwe titel Meesterhorecaondernemer gelanceerd. Op dit moment zijn er 285 – nog levende – SVH Meesters verdeeld over de zes SVH’s.

Om überhaupt voor zo’n meesterproef in aanmerking te komen moet er al een behoorlijke staat van dienst aantoonbaar zijn. Iemand kan zich pas aanmelden met de juiste ervaring, de noodzakelijke diploma’s en degene moet zich gedurende zijn gehele carrière bewust zijn geweest van de do’s en vooral ook van de don’ts die gelden binnen de sector. Na aanmelding (én acceptatie) volgt eerst een stevig ballotage-gesprek met een delegatie van tien afgevaardigden van de SVH. Pas daarna wordt bepaald of de proef daadwerkelijk mag worden afgelegd.

 

De Meesterproef

Brouwers Meesterproef werd afgenomen door een speciale commissie, bestaande uit SVH Meestergastheer/SVH Wijnmeester Johan Kragtwijk (Grand Restaurant Karel V, Utrecht), SVH Wijnmeester Anjo de Bont-Wissink (De Moerbei*, Warmond) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Zij liepen een hele dag bij De Kromme Dissel mee om Brouwer in de praktijk te kunnen beoordelen op meer dan 100 punten. En daarbij bepaalden niet alleen kennis, wijnkeuze en wijn-spijscombinaties hun eindoordeel, maar ook Brouwers communicatieve vaardigheden, organisatietalent, kennis omtrent hygiënebeleid en niet geheel onbelangrijk: de samenwerking met zijn collega’s.

De aankomende Meester verzorgde een lunch, een diner en een masterclass met Nederlandse en Duitse Wijn. Met name de laatste maakte indruk op de commissie. Anjo de Bont-Wissink zei daarover in haar toespraak: “De proeverij was opvallend; Ronnie nam – ondanks de situatie – grote risico’s en het geheel was bovendien uitermate goed in elkaar gezet. Ik denk nog regelmatig terug aan die Nederlandse wijnen. Ronnie is een vakman met een duidelijke visie.” Alle 100 punten werden zonder problemen afgevinkt.

 

Het Meesterlint

Ook SHV-directeur Ricardo Eshuis sprak lovende woorden en schonk for Amelands old time sake (Eshuis werkte geruime tijd in de horeca op Ameland) een shotje Apfelkorn voor Brouwer en hemzelf in. De heren leken er nu – ondanks de gezamenlijke historische waarde – toch niet meer echt van te kunnen genieten. Na alle speeches was het dan eindelijk zover. Uit handen van Janna Meppelink ontving Brouwer zijn Meesterlint. Zelf hield hij het bij een kort en krachtig “Dit is supergaaf! Top!”, en ging meteen door met wat hem echt drijft: zijn wijnen. Met een gouden sabel en een indrukwekkende jéroboam (3 ltr) Pommery luidde hij op eigen wijze zijn verse titel in.

 

Romy Kooij

Reageer op dit item