Wine Society - Proficiat! - Perswijn
Reportages & ReizenWine Society

Wine Society – Proficiat!

Wat was het weer een fijn gebeuren, de proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux in Krasnapolsky. Want ja, Bordeaux was, Bordeaux is en Bordeaux blijft. Anders dan vorig jaar hadden de leden van de UGCB ditmaal met 2014 een millésime in de aanbieding dat stukken beter smaakte dan het niet te hachelen 2013. Vandaar dat het aanbod aan hartige mondvermaakjes beperkt kon blijven tot naturel geserveerde bitterballen. Geen mosterd meer erbij en ook geen oriëntaalse vlammetjes met een zoetzuur papje. Bij 2013 is dat niet zo smaakbedervend, maar bij lekkere wijnen wel. Een compliment derhalve aan de organisatie voor deze wijze bijsturing van het hapjesbeleid.

Vlnr.: Alexander van Beek, Valerie Meijer-Albada Jelgersma, Marianne en Eric de Bruijn
Uiteraard was Wine Society ook aanwezig bij de door de Commanderie de Bordeaux georganiseerde afterparty in het te 020 wereldberoemde wijncafé De Klepel. Niet met biowijnen, maar met louter magnums grote rode Bordeaux. Zo zien wij dat graag! Jammer alleen dat er niet ook een paar magnums wit van Domaine de Chevalier bij zaten.
Olivier Bernard & De Hoofdredacteur
Onder de aanwezigen veel schoon volk, zoals de immer goed gemutste eigenaar van Domaine de Chevalier en UGCB-president Olivier Bernard, de sympathieke Alexander van Beek namens Giscours en Du Tertre, die andere societyverslaggever Willem Kool van De Telegraaf – aan de Krug! – en natuurlijk de Hoofdredacteur zelf. Namens de Nederlandse importeurs signaleerden we de aimabele Eric de Bruijn van de P. de Bruijn Wijnkopers anno 1772 en diens supercharmante wederhelft Marianne. In een klap alle ergernissen goedgemaakt!

Berichten uit de handel

Van P. de Bruijn Wijnkopers ontving Wine Society namelijk eerder een mailbericht met daarin de oproep om toch weer eens af te stemmen op het programma Business Class waar Erics broer Joost ‘te gast’ zou zijn.  En wel voor een als leerzaam onderwerp verpakt promotiepraatje betreffende de lancering van het Italiaanse Caiarossa – eigendom van dezelfde Albada Jelgersma als die van Giscours – en  een heuse wijnapp. Hoe modern! We beperken ons hier tot het tonen van een plaatje van die bewuste app. Of de daarop afgebeelde dame voornoemde Marianne is, durven we niet te zeggen. Dat de beide broers De Bruijn niet allebei bij het Bordeauxgebeuren te zien waren, heeft een verklaring. Het is intern hommeles in Nijmegen. De twee kunnen al een poosje niet meer met elkaar door een deur als gevolg van een hoog opgelopen conflict wie als enige de leiding over het bedrijf krijgt. In de financiële pers viel daarover te lezen dat de heren dit nu voor de rechter uitvechten. Jammer dat Harry Mens nog nooit van kritische journalistiek gehoord heeft.
Xavier Kat
Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. Bij deze alvast proficiat aan het adres van Xavier Kat en zijn team. Ter gelegenheid van het jubileum is een heuse film in de maak is, met daarin rollen voor producenten als Jean-Marie Guffens. Dat belooft wat, want naar we uit welingelichte bron konden optekenen liet enfant terrible Guffens zich moeilijk regisseren. We hadden niet anders verwacht.

Feest ook bij Robbers en van den Hoogen in Arnhem dat in 2017 175 jaar bestaat en volgens eigen zeggen als icoon gezichtsbepalend is voor de Gelderse hoofdstad. Het is maar een weet. Vanzelfsprekend is een gelukwens met het jubileum aan Astrid en Marcel Donders op zijn plaats.
Kroatische ambassadeur & Sabas Joosten

Onder sommeliers

Sommelier Sabas Joosten van De Librije mag zich de eerste ambassadeur van Kroatische wijnen in Nederland noemen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Kroatische ambassade in Den Haag ontving hij uit handen van ambassadeur Andrea Gustović-Ercegovac de bij deze fel begeerde onderscheiding horende trofee voor zijn prijzenkast. Het partijtje in receptievorm was van een ontwapenende charme. Met heel veel mensen van wie je je afvraagt wat ze er in vredesnaam te zoeken hadden, maar op een of ander manier schijnt dat bij bijeenkomsten op ambassades nu eenmaal zo te horen. Zeker die van kleine landen. Ook de hapjes waren goed voor een milde glimlach. Een beetje als bij een typisch Nederlandse verjaardagborrel in een Vinexwijk.

Wine Society proefde wel diverse uitstekende wijnen van importeur Croatian Grapes, tevens initiatiefnemer van de onderscheiding. Een laat gelijk dan toch voor Joegoprofeet Paul Blom, alias ‘Paultje Prokupats’? We misten hem overigens node bij het partijtje, evenals Jonnie en Thérèse Boer. Uit de mond van de wel aanwezige, maar niet al te snuggere reporter van het dagblad voor wakker Nederland konden we trouwens optekenen dat die in de veronderstelling verkeerde met Kosovaren in plaats van met Kroaten te maken te hebben. Tja…

Richelle van Gemert
Richelle van Gemert, nog even werkzaam bij Cordial in Oss, haalde de finale van Sommelier Challenge Ruinart in Antwerpen en werd daarin derde. Proficiat. Een aanloopje naar deelname aan het WK sommeliers dat in 2019 in datzelfde Antwerpen gehouden zal worden?
Remon van de Kerkhof

Remon van de Kerkhof ten slotte is weer terug in het Brabantse land. Rustiger aan doen en alleen maar in deeltijd schenken bleek toch niet je dat. En dus werkt hij nu bij De Treeswijkhoeve in Waalre. Daar mogen ze hun handen dichtknijpen met deze versterking. Wine Society lunchte daar namelijk onlangs nog om toen vast te stellen dat er op wijngebied nogal wat ruimte voor verbetering lag.

Onder wijngeleerden

Wine Society kon niet ontbreken bij de huldiging van de nieuwe lichting geslaagden voor de Diploma Course van de WSET en van het trio kersverse Weinakademiker. Onder hen Lara Mol die ons liet weten misschien wel wijnschrijfster te willen worden en die daarom binnenkort op de site van Perswijn haar kunsten zal vertonen. Plaats van handeling: wijnrestaurant Fitzgerald in Rotterdam. Fijn partijtje met goede ‘vibes’, leuke mensen (!), heel veel flessen met voortreffelijke inhoud en als stralend middelpunt opleidster Sybille Troubleyn. Proficiat allemaal.
Sjaak van de Graaf, Kai Schaetzel & David van Steenderen

Aan tafel

Hoewel het aantal promotionele maaltijden dit jaar nog dun gezaaid is, heeft Wine Society zich uiteraard niet beperkt tot het nuttigen van boterhammen met kaas in de ‘thuissituatie’. Voor het eerst langs geweest bij wijnbar Bouzy in Den Haag. Daar hopen we nog vaker te komen, want ze hebben er een geweldig champagneaanbod. Bij wijnrestaurant Vineum in Rotterdam waren eigenaar David van Steenderen en importeur Sjaak de Graaf van Neerlands Wijnhuis gastheren voor een zeer geslaagd wijn-spijsdiner met wijnen van de persoonlijk aanwezige Kai Schätzel uit Nierstein. Onthoud die naam maar goed.
Leon Mazairac
Dat je zelfs in het niet overmatig met nette restaurants bedeelde Utrecht voortreffelijk kunt eten, mochten we weer eens ervaren bij Podium onder de Dom. Hoogste tijd dat de Rode Gids eens een ster gaat geven aan de spannend en verrassend kokende chef Leon Mazairac. ML:♥♥.
Danny Gonzalez
Geluncht met wijnhandelaar in halve ruste Dolf de Lange bij Fitzgerald – ja, wij komen daar graag. Dolf was zo attent om voor deze gelegenheid een fles Corton-Charlemagne 2011 van Coche-Dury mee te nemen. Zoiets overkomt zelfs een Master of Lunch maar zelden. Kers op de taart: de nieuwe, nog mooier geworden wijnkaart van Danny Gonzalez die trouwens perfecte glazen voor die Corton-Charlemagne had gekozen. Die kaart hadden we natuurlijk even nodig, want wat ze bij Wine in Moderation ook schijnheilig mogen beweren over matig gebruik, van grote wijnen heeft Wine Society nooit genoeg aan maar één fles!

René van Heusden ML

Reageer op dit item