Wine Society - Verdienmodel - Perswijn
Reportages & ReizenWine Society

Wine Society – Verdienmodel

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Het zijn weer mooie dagen in Nederwijnland nu de ene gratis lunch na de andere zich aankondigt. Het zijn echt ook verwarrende dagen. Inclusief schijnbare 1-aprilgrappen die geen grappen bleken te zijn.

John Bindels en Peter van Houtert (voorzitter KVNW)

Hoe bestaat het?

De laureaat in spe was er een paar dagen tevoren zelf al druk mee in de weer om toch vooral maar media-aandacht te krijgen. Berichtje, interviewtje misschien? En dat terwijl het ‘nieuws’ officieel nog bekendgemaakt moest worden. Welk ‘nieuws’? De uitreiking van de KVNW Wijnrank aan zelfbenoemd ‘kritisch wijnjournalist’ John Bindels. Een kolderieke 1 aprilgrap dus? Nee, echt gebeurd! Dubbel intrigerend. Want ook al vragen wij ons de laatste tijd wel eens vaker af waar de KVNW nu helemaal mee bezig is, dit gaat wel heel ver. Wij meenden namelijk ooit begrepen te hebben dat de bewuste Wijnrank uitsluitend uitgereikt zou worden aan personen die op voorbeeldige wijze wijn weten te positioneren als ‘cultuurgoed in de samenleving’. Vertaald in gewoon Nederlands: ervoor zorgen dat er meer wijn verkocht wordt. Maar ja, met het door de KVNW omhelsde Wain in Moddereesjun (WIM) is dat gevoelig komen te liggen. Wat doe je dan? Dan kies je iemand waarvan je rustig mag aannemen dat die nog nooit iets gepubliceerd heeft waardoor mensen spontaan wijn gaan drinken. Gelet op de azijnpisserige en zelfingenomene toon van de laureaat is dat immers niet aanneembaar. Niet dat hij altijd onterecht de vinger op zere plekken legt – daar zijn er immers zat van in Nederwijnland – maar wanneer je een ander de morele maat wenst te nemen, zul je zelf wel boven elke twijfel verheven moeten zijn. Pijnlijk punt. Want vraag voor de aardigheid eens na bij diverse promotiebureaus hoe de laureaat ooit de gewoonte had om reisjes af te troggelen. Tikje merkwaardig voor iemand die zich zo graag laat voorstaan op zijn ‘onafhankelijkheid’. En in hoe verre de laureaat te betrappen valt op wijnkennis die verder gaat dan een oordeel over de doordrinkfactor van het spul, is ook een interessante vraag. Dit echter terzijde. Van een zelfverklaarde horzel in de pels hadden wij verwacht dat hij de KVNW een vriendelijk bedankje had gestuurd, maar tegelijk ook had laten weten de onderscheiding niet in ontvangst te zullen nemen. Maar ach, ook de nar blijkt niet vrij van ijdelheid. Hij kwispelt als een schoothondje wanneer hij een lekker brokje krijgt toegeworpen de voedende hand niet bijt, maar aflikt. De man die in een on-journalistiek zelfverheerlijkende ‘column’ op zijn eigen site afgeeft op de bedenkelijke verdienmodellen van bepaalde lieden die zich als wijnschrijver uitgeven, ziet vreemd genoeg even over het hoofd dat uitgerekend de door hem nu bewierookte KVNW recentelijk nog een substantieel bedrag besteedde aan een serie programma’s voor 24Kitchen, gepresenteerd door iemand die als geen ander zo’n lucratief verdienmodel hanteert. Kennelijk maakt de ijdelheid even blind voor de feiten. Niettemin proficiat met deze werkelijk fijne onderscheiding van het wijnestablishment. En mooi na de eenmalig uitgereikte award (!) voor ‘beste wijncolumnist’ door de Wine and Food Association, ook al zo’n moreel hoogstaande club. Tja, hoe opportunistisch kun je als kritisch ‘journalist’ zijn?

Wereldmuseum

Pijnlijk nieuws

Een duistere 1 aprilgrap was de sluiting van restaurant Wereldmuseum in Rotterdam. Waar het zogenaamd allemaal gebeurt. Ja, ja. Net als de uitreiking van de Wijnrank was de fatale datum weliswaar al op 31 maart, maar een kniesoor die daar over valt. De sluiting van dit mooie etablissement werd pas begin maart aangekondigd. Omdat het qua verdienmodel (!) niet meer zou passen binnen het nieuwe museale ‘concept’. Prietpraat, want het restaurant was juist hét visitekaartje van het museum. En wie verzint het om het te sluiten op het moment dat daar de expositie ‘Ik kook, dus ik ben’ loopt? Wrang. Het museum heeft er dan weer geen moeite mee om in de nabije toekomst zijn balzaal ter beschikking te stellen voor klassieke liedrecitals met een hapje en een drankje erbij. Aldus aangekondigd in de seizoenbrochure 2017/2018 van De Doelen. Fijn initiatief, maar dat neemt niet weg dat het restaurant open had moeten blijven. Al was het maar vanwege een legendarische LLLL lunchervaring, aldaar ooit opgedaan in het gezelschap van confrater Frank Jacobs ML (wie anders?). We kwamen er niet uit welke voorgerechten we zouden bestellen. Dus hebben we ze toen gewoon maar allemaal laten komen. Behalve de iets te gezond geachte salade. Het goede nieuws is dat diverse teamleden binnenkort aan de slag gaan bij Joelia en dat ex-chef Wim Severein plannen heeft om een eigen zaak in 010 te gaan beginnen. Zo zien wij dat graag!

Richelle van Gemert

Goed nieuws

In de vorige aflevering van Wine Society konden we al melden dat Richelle van Gemert een finaleplaats had weten te behalen bij een prestigieuze sommelierwedstrijd in België. Het laatste nieuws is dat ze jackpot heeft gewonnen in Londen. Ze gaat Cordial in het SP-bolwerk Oss namelijk inruilen voor de exclusieve private club 67 Pall Mall in de Engelse hoofdstad. Proficiat!
Roy Pelgrim
Dubbel proficiat voor haar mentor, good old Roy Pelgrim. Want wat heeft die in de loop der jaren al niet aan kanjers weten af te leveren die bij hem als schuchtere jonkies in de leer kwamen. Dan moet je zelf dus wel een heel grote meneer in het vak zijn. Van Oxits wordt hij niet warm of koud. Hij levert immers altijd weer een nieuwe kei in wording af. Positionering van geweldige jonge sommeliers in de samenleving, dát zou naar onze onbescheiden mening nog eens een Wijnrank waardig zijn! Als beloning voor een voorbeeldig verdienstenmodel.

Jaap Sonnemans & Eric Kurver (AIX)

Aan tafel met AIX

Eindelijk weer eens een fijn lunchpartijtje op initiatief van een derde partij die een Boodschap wenste te communiceren. Uitnodigers: Eric Kurver en Jaap Sonnemans, respectievelijk eigenaar en marketingman van AIX rosé. Nou ja, ‘marketingman’? Jaap is gewoon een fenomeen. Iemand die precies weet hoe je onze scepsis op verantwoorde wijze kunt wegnemen door als wapen een liquide lunch in een sterrenzaak in te zetten. Wij hadden tot nu toe enige aarzeling wat betreft deze rosé uit de Provence vanwege alle branding en marketing eromheen. Maar het moet gezegd: Kurver heeft een sterk verhaal. Met andere woorden: een verdienmodel dat van visie en durf getuigt. En om zijn wijnen te verkopen heeft hij geen rare hangsnor en zogenaamd ‘leuke’ tv-optredens nodig. Laat staan dat hij zijn wijn van een coöperatie koopt. Locatie: de Hoefslag, waar het succes voor Kurver ooit begonnen is. Eerste punt dus al op voorhand gescoord, want wij bezoeken deze gunstig bekendstaande uitspanning telkens met genoegen. Tweede punt: uiteraard moest tussen de bedrijven door even een flesje AIX doorgespoeld worden, maar Kurver bleek ook niet afkerig te zijn van een paar meer dan decente Rhônewijnen bij de uitstekende lunch (ML: ♥♥). Kortom, het was leerzaam en lekker.

Cathy Moerdijk, Hans Dijkstra, Paul Ansellem, Christine Vernay

Aan tafel met Cathy en Christine

Nog een aangenaam partijtje werd georganiseerd door Cathy Moerdijk en Hans Dijkstra van Well of Wine. Ook hierbij vloeiden exquise Rhônewijnen rijkelijk. Waar? In brasserie The Goldfinch van hotel Waldorf Astoria te Amsterdam. Nette zaak. Waarom? Om te luisteren naar de door haar wederhelft Paul Ansellem vergezelde diva Christine Vernay, haar wijnen uit Condrieu en Côte-Rôtie te proeven en in verantwoord wijn-spijskader op verteerbaarheid te beoordelen. Mooie vrouw met mooie wijnen. En kittige Cathy bijdehand als altijd. Kijk, zo zien wij dat graag.
Nicolaas Klei
Onder de aanwezigen signaleerden we onder meer Nicolaas Klei die zich weliswaar graag voor supermarktheld uitgeeft – over verdienmodellen gesproken –, maar die we steeds vaker bij in de meer exclusieve sfeer tegenkomen. Dure wijnen zijn nu eenmaal lekkerder dan de supermarktbulk voor het gemene volk.
Danilo Ruiz Coronel (MOS)
Ook aanwezig: sommelier Danilo Ruiz Coronel van het hoofdstedelijke MOS. Wat kan die op een bloemrijke wijze wijnen beschrijven! Je zou bijna geloven dat het nog waar is ook. Zijn poëtische collega Noël Vanwittenbergh valt er bijna bij in het niet. Keurige maaltijd trouwens daar in The Goldfinch (ML: ♥). Chique ambiance, helemaal de wereld van Wine Society. Al waren we natuurlijk nog liever aangeschoven in Librije’s Zusje…

René van Heusden ML  

Reageer op dit item