Overpeinzingen op maandag: Ondertussen in Bordeaux - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Ondertussen in Bordeaux

Zo, ik ben weer terug na een ‘vakantie’ van twee weken. Even genieten van kerst en oud en nieuw, met vrienden, familie en mooie wijnen. Vanaf deze plaats wens ik iedereen een gezond 2019 toe, met veel mooie wijnen.

Het nieuwe jaar begint voor mij traditiegetrouw met een weekje proeven in Bordeaux. Gisteren ben ik afgereisd, vandaag starten de proeverijen. We proeven de laatste gebottelde jaargang, 2016 in dit geval, met de voorgaande, 2015, als vergelijking. Twee interessante en fascinerende jaren. Het voelt een beetje als spijbelen, want in Nederland spoedt iedereen zich naar de RAI, en daar kan ik dan even niet bij zijn. Niets aan te doen.

Bordeaux is fascinerend. Niet voor niets hebben we in de rubriek ‘Goed Gegist’ een apart kopje ‘Ondertussen in Bordeaux’. Wat nu trouwens ook voor mij geldt. Hier gebeurt altijd wel wat. Een van de meest bijzondere soaps is die rond de classificaties in de Bordeaux. Je zou denken dat wijnen worden beoordeeld op hun kwaliteit. Maar blijkbaar is hun ranking ook essentieel. De Premiers Grands Crus Classé’s ontlenen hier zelfs een aparte status aan. Als we morgen de Pauillacs gaan proeven, worden alle wijnen naar één plek gebracht. Maar daar ontbreken de wijnen van Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild en Latour. Op die châteaux hebben we aparte afspraken om dezelfde wijnen te proeven -maar dan apart. Deze classificatie van 1855 is in beton gegoten. En dat zal niet gauw veranderen.

In Saint-Emilion zijn ze de herclassificaties goed zat. Het heeft geleid tot eindeloze rechtszaken. Drie in 2012 gedegradeerde châteaux, Corbin-Michotte, Croque-Michotte en La Tour du Pin Figeac, hebben nu Hubert de Boüard de Laforest (Angélus) en Philippe Castéjà (Trottevieille) aangeklaagd wegens belangenverstrengeling bij de vaststelling van de nieuwe classificatie. De aanklacht wordt nu onderzocht door het hooggerechtshof in Bordeaux. In een eerdere zaak van dezelfde châteaux verklaarde een andere rechter in 2015 de nieuwe classificatie rechtsgeldig. De beide heren zouden als vertegenwoordigers van het INAO de classificatie in hun voordeel, als château-eigenaren, hebben beïnvloed. De heren ontkennen actief aan de totstandkoming van de classificatie te hebben meegewerkt. Wat een soap om een classificatie, zou je denken. De druiven zijn blijkbaar nogal zuur voor de châteaux in kwestie. Misschien is het een idee een voorbeeld te nemen aan de Pomerol, en de classificatie helemaal af te schaffen?

Ronald de Groot

 

Reageer op dit item