Overpeinzingen op maandag: Heerlijk, zo’n ‘masterclass’ - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Heerlijk, zo’n ‘masterclass’

Afgelopen maandag, op onze jaarlijkse champagne-proeverij, organiseerden we voor het eerst ook begeleide proeverijen, door de makers van onze website altijd weer ‘masterclasses’ genoemd. Ik had me als vrijwilliger aangemeld deze proeverijen te verzorgen, en daar had ik geen spijt van. Ondanks het feit dat ik er vijf op één dag heb gedaan, voelde ik me na afloop nog kiplekker. Dat had veel te maken met de respons. Iedereen die binnenkwam wilde graag meer weten over champagne. Niet zo gek eigenlijk, als je bedenkt hoe ingewikkeld het product champagne eigenlijk is. Dan besef je vooral, zeker als je dit soort proeverijen voorbereidt, dat het enige tijd neemt voordat je champagne een beetje begrijpt en op zijn merites kunt beoordelen. De combinatie van terroir, druiven, assemblages, grote merkwijnen, tweede gisting op fles, boeren-champagnes, dégorgement en dosage, er zijn zoveel factoren die de kwaliteit en het karakter van een champagne bepalen, dat het al snel duizelt. Fijn dus om er met zijn allen een beetje lijn in te brengen, en niet zozeer als ‘master’.

Wat het extra leuk maakt, is dat je je eigen lezers ook even kunt spreken. Je maakt een blad door te reizen en dan achter de computer te gaan zitten –net als bij het schrijven van deze ‘overpeinzing’. Deze afstand tot de lezer wordt op zo’n proeverij even overbrugd. Heerlijk. Vooraf was het een beetje spannend of ons nieuwe systeem, met een borg voor de professionals voor de proeverij zou werken. Het beviel uitstekend. Met dit systeem wisten we de no-show terug te dringen tot onder de 20%. Daardoor konden we de proeverij helemaal zonder probleem vullen. Een experiment dat voor herhaling vatbaar is.

Wat vooral opvalt, in de jaren dat we de proeverij verzorgen, is dat de belangstelling voor champagne elk jaar toeneemt, en dat ook steeds meer behoefte is aan kennis over champagne. En voor champagneliefhebbers als we zijn, is dat heel goed nieuws. Proost!

Ronald de Groot

Reageer op dit item