Overpeinzingen op maandag: Op borgtocht.... - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Op borgtocht….

Behalve dat we een blad maken, inmiddels al dertig jaar, organiseren we ook proeverijen. De allereerste was begin jaren negentig, met producenten van de noordelijke Rhône. Een mooie herinnering. Het is bijzonder om de producenten in levende lijve te ontmoeten, en je lezers de mogelijkheid dat ook te doen, en de wijnen te proeven.

In de loop van de jaren is niet alleen het blad professioneler geworden. Dat geldt ook voor de proeverijen. We organiseren ze zelf, zoals Le Tour de Champagne, maar ook voor opdrachtgevers uit het buitenland, zoals de Union des Grands Crus de Bordeaux. Zulke klanten betalen daar een flink bedrag voor vooral voor de locatie –we zitten in Amsterdam, maar ook voor het invliegen van wijnboeren, voor de wijnen, hotelkosten en wat al niet meer.

Geen vast onderdeel, maar wel regelmatig terugkerend, zijn workshops voor professionals, waarvoor men zich apart kan inschrijven. Het aantal plaatsen is beperkt, en zo ook het aantal inschrijvingen dat je kunt accepteren. De afgelopen jaren levert dat steeds meer problemen op. Tijdens sommige workshops komt meer dan 50% van degenen die zich heeft ingeschreven, niet opdagen, vaak zelfs zonder af te zeggen. Heel frustrerend, als je kijkt naar de kosten die worden gemaakt. En frustrerend voor degenen die zich wilden inschrijven, maar te horen kregen dat de workshop volgeboekt was. Dit is niet alleen voor ons een probleem, maar ook voor andere organisatoren, zo weten we uit ervaring.

Daarom hebben we besloten, bij wijze van experiment, om voor workshops die gratis toegankelijk zijn, een borg te vragen. Deze wordt geretourneerd als je komt opdagen, maar wordt geïncasseerd bij niet of te laat afzeggen. Dit kost ons geld en inspanning, maar hopelijk zal de bezetting beter zijn. En dat is weer een zorg minder. Best spannend, hoe en of het werkt. En jammer dat de ‘goeden’ onder de ‘kwaden’ moeten lijden. Maar er moet iets gebeuren. We gaan het zien…

Ronald de Groot

Reageer op dit item