Overpeinzingen op maandag: Carrièreswitch - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Carrièreswitch

Het leven kan raar lopen, en is lang niet altijd te plannen. Maar een van de dingen die ik goed heb gepland, is de overstap van het artsenvak naar het schrijven over wijn. Een buitengewoon goede beslissing. Je wordt er misschien niet rijker van in materieel opzicht, maar wel in geestelijk opzicht. Het leven is er gewoon leuker op geworden. Het is mooi om te zien dat ik (lang) niet de enige ben die het medische vak heeft verruild voor de wijn. Afgelopen weekend was ik in het kader van een verjaardagspartijtje, dus gewoon als privépersoon, op bezoek bij de Pietershof, een wijngoed net over de Limburgse grens, bij het Belgische dorpje Teuven. We werden daar zeer enthousiast ontvangen door eigenaar Albert Meijer voor een uitgebreide rondleiding en proeverij. Hij vertelde dat hij jarenlang in het ziekenhuis had gewerkt, maar met afnemend plezier. ‘Mijn vrouw zei me op een gegeven moment dat ik moest ophouden met al dat gemopper, of gewoon moest stoppen met mijn werk. Zo gaat het niet langer. Ze had gelijk. Ik ben gestopt met mijn werk als cardioloog, want ik had er geen plezier meer in.’ Mooi om te zien. Ook voor Albert is het geen keuze voor het geld, maar voor plezier in het leven. En wijn geeft geweldig veel plezier. Hij wilde al jaren zijn eigen wijnen maken, en experimenteerde veel met zijn druivenstokken achter zijn huis in Limburg. Hij kwam Piet Akkermans tegen, de eigenaar van de Pietershof, en ze vonden elkaar in deze passie. Albert neemt het domein nu over en geniet van zijn 2,5 hectare wijngaarden, beplant met onder andere auxerrois, pinot blanc, pinot gris, chardonnay, pinot noir en riesling. Prachtig.
Beter kun je het niet doen in je leven, je wijnpassie volgen. We proefden een paar heerlijke wijnen, waarbij de onder andere de lekkere Pinot blanc opviel door zijn mooie rijkdom en frisheid, door de kalkhoudende bodem. ‘Ik prefereer ’17 door de zuren, maar de gasten hier prefereren de rondeur van ’16. Prima toch?’ Fijn. Wijn blijft een geweldig product, dat ware liefhebbers blijft inspireren. En steeds meer ook in Nederland en België.

 

Ronald de Groot

Reageer op dit item