Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandag: Fieke

Vandaag zijn de overpeinzingen anders dan anders. Want afgelopen week overleed mijn vrouw en maatje, Fieke Lamoraal Wichers. De impact van zoiets kan moeilijk worden overschat. Toegegeven, ik heb even getwijfeld om er op deze plek over te schrijven. Ik vind eigenlijk dat al mijn publieke uitingen over wijn –of eventueel over geneeskunde, mijn ‘oude’ vak- moeten gaan, en niet over mijn privésituatie. Ik heb om die reden ook geen persoonlijke Facebook-pagina. Maar redacteuren Lars Daniëls en Frank Jacobs vonden dat het wél moest. Ze hadden natuurlijk gelijk. Fieke heeft op de achtergrond een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van Perswijn. Ze hield zich in de loop der jaren bezig met onder andere de opmaak, ze redigeerde proefnotities en ze was jarenlang verantwoordelijk voor het abonnementenbeheer.

We reisden in de zomermaanden vaak naar wijngebieden en bezochten bijzondere wijnbedrijven, zoals bijvoorbeeld Vega Sicilia en Peter Sisseck van Pingus, beide in Ribera del Duero. Maar ook in Chili en Californië gingen we naar bijzondere plekken, zoals Montes in Colchagua Valley en Rudd Estate in Napa Valley. Mooie herinneringen. We waren allebei nieuwsgierig, vonden het leuk andere mensen te ontmoeten en hielden van reizen. Een doorslaggevende factor bij het maken van een wijnblad. Als je een partner hebt die niet achter je werk staat, dan is het moeilijk een echt hoog niveau te bereiken. Natuurlijk vond ze wel eens dat privé en werk erg door elkaar liepen. Dat was ook zo. Maar ze heeft het ook verdragen dat het zo ging. Daardoor kreeg ik de ruimte om aan het blad te werken en te maken tot wat het nu is. Zij bleef altijd mijn maatje en klankbord, maar moest het werk voor het blad in de loop van afgelopen jaar opgeven, omdat het niet meer ging.

Ze hield van het leven, en het was hard voor haar alles op te moeten geven. Het is niet gemakkelijk om door te gaan, maar ze zou niet anders willen dan dat ik het werk in haar geest zou voortzetten. Dat zal ik ook doen, maar ik zal haar daarbij verschrikkelijk missen.

Ronald de Groot

25 Reacties

 1. Beste Ronald,

  Met verslagenheid verneem ik van dit grote verlies van je vrouw en maatje Fieke. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn als ik je integere schrijven lees. Zeer gewaardeerd. IK wens jou en verdere naasten heel veel sterkte toe met dit o zo grote verlies.

 2. Ronald,
  Gecondoleerd. Ik vind het erg moedig en tegelijkertijd vanzelfsprekend dat je Fieke op deze manier eert.
  Ik wens je sterkte.
  Paul Molleman

 3. Beste Ronald, wat een ontzettend groot verlies ….. erg mooi beschreven… Wil je heel veel sterkte wensen de komende periode.

 4. Lieve Ronald, wat een schrik en wat een verdriet. Fieke was de sterke vrouw, zoals achter iedere succesvolle man staat. Wat zal je haar missen en wat zal ze door velen gemist worden. heel veel sterkte.

 5. Gecondoleerd Ronald met dit zware verlies van een vrouw die zoveel voor je heeft betekend. Ik wens je heel veel sterkte voor de komende tijd.

 6. Hallo Ronald, Ik herinner onze wijntrip nog samen met jou en Fieke door LaMancha. We reden met z’n drieën in een gehuurde auto over de vlaktes vanuit Ciudat Real naar Albacete en weer terug. We hadden leuke gesprekken onderweg en wijn was secondair…en zo is het ook nog steeds! Ik wens jou en de familie heel veel sterkte met dit verlies.

 7. Lieve Ronald, wat een groot verlies voor jou en jullie dierbaren. Mooi zoals je het op deze plek toch hebt verwoord. Heel veel sterkte.

 8. Beste Heer de Groot,
  Vanmiddag kennis met elkaar gemaakt en pas later hoorde ik welk leed u overkomen is…
  Vanaf deze plaats wil ik u condoleren en veel sterkte wensen.

 9. Cher Ronald en familie,
  Gecondoleerd met ‘verlies van Fieke.
  Ik zal Fieke missen als goede vriendin)
  Wij hebben hier fijne dingen gedaan ,privé en vele wijn-bezoeken in de Languedoc die altijd in herinnering zullen blijven.
  Véél sterkte en ga door met je werk.
  Mario Kloostra.

Reageer op dit item