Overpeinzing op de maandagochtend: Nieuwe wijngidsen - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzing op de maandagochtend: Nieuwe wijngidsen

Zo, alle uitgaven voor december zijn af. Nogal een klus dit keer. Niet alleen de ‘gewone’ Perswijn, maar ook de koopgids en een Champagnesupplement. Waar ik overigens heel blij mee ben. Even een weekendje niks. Helaas, dat nu ook weer niet.

Onze restaurantgids, Grootspraak, moet ook nog af. Ondertussen loert in mijn ooghoek een stapeltje nieuwe boeken naar me. Of we die nog even kunnen recenseren. Want wat moet er anders in de schoen of onder de kerstboom?

Dit is het spitsuur voor nieuwe wijnboeken, zoveel is zeker. Een mens moet toch een kadootje verzinnen, nietwaar? Maar zinloze kado’s zijn er al genoeg, helaas. We gaan ons best doen om er voor de website een paar te recenseren. Ik werp vast een snelle blik. Wat is wellicht interessant en wat niet? Nicolaas Klei, of waarschijnlijk zijn uitgever, vond het nodig om naast de ‘Omfietswijngids’ voor het ‘gewone volk’, ook eens te komen met iets anders: ‘Vriendenwijn’. Op het eerste gezicht de ultieme grachtengordelwijngids. Dat smeekt om een serieuze recensie. Nog maar even wegleggen dus.

Dat geldt duidelijk niet voor ‘Snel en eenvoudig wijn kiezen’, een vertaling van ‘Choisir et acheter son vin en 7 secondes’ van Hachette. Wie het vertaald heeft, kan ik overigens nergens ontdekken. Het boekje staat vol met zo’n 300 smaakprofielen van bekende en minder bekende, maar toch vooral Franse wijnen. Dus nieuwsgierig naar het smaakprofiel van een Patrimonio of Arbois Poulsard? Het staat er in. Om het een beetje internationaal te houden staan er ook wat profielen van buiten Frankrijk in, zoals van Rioja Crianza of Ribera del Duero Reserva, en natuurlijk Stellenbosch Pinotage. Hoe verzin je het. Alsof er geen Rioja Reserva of Ribero del Duero Joven zou bestaan. Of geen Pinotage van buiten Stellenbosch. Nou ja, wat voor profiel je ook zoekt, het is vrijwel altijd generaliserend en clichématig. Wie denkt dat Chardonnay uit Australië één smaaktype heeft, moet snel naar de boekwinkel. Nee, ik zou u liever aanraden een goed wijnblad te lezen. Het is leuk om iemand een kadootje te geven, maar het zou toch leuker zijn als het niet meteen in de papierbak belandt.

Zo, nu maar weer echt aan het werk. Ik zou me nog maar gaan ergeren.

Ronald de Groot

Reageer op dit item