De leukste en lekkerste top40 van 2017 - Perswijn
Nieuws

De leukste en lekkerste top40 van 2017

December is de maand van het terugkijken op een jaar vol wijnen. Alleen al bij Perswijn proeven we per jaar ruim 6.000 door importeurs en producenten ingezonden wijnen, waarvan de notities altijd te vinden zijn in Geproefd & Beoordeeld in ons blad of in onze supplementen en koopgidsen. En daarnaast wordt er door onze redacteuren natuurlijk nog heel veel geproefd en gedronken op wijnreizen, tijdens lunches en diners in restaurants en thuis.


De beste, meest fascinerende, opmerkelijkste, grootse, (soms) zeldzaamste, meest briljante en simpelweg lekkerste wijnen die van december 2016 tot december 2017 in onze glazen kwamen, vindt u in de Perswijn Top 40 van 2017. Veel criteria zijn er niet, behalve dat we wijnen hebben geselecteerd van alle belangrijke wijntypen (mousserend, wit, rood en zoet/versterkt) en op allerlei prijsniveaus. Uiteraard moeten ze ook in ons land verkrijgbaar zijn, in ieder geval de actuele jaargang. De lijst is met grote zorg en veel plezier samengesteld door Ronald de Groot, Frank Jacobs, Job Seuren en Lars Daniëls. En natuurlijk zonder enigerlei commercieel belang tot stand gekomen.

Een voorproefje van de top40!


36ste plaats: Weingut Wagner-Stempel, Riesling Trocken EMT 2016, Rheinhessen 100% riesling | uit oudste percelen van Heerkretz Grosse Lage | leem op porfier | 10mnd sur lie in rvs (geen hout) | VDP VersteigerungsweinHeerkretz is een topwijngaard en Daniel Wagner een topwijnmaker. Met deze Riesling van zijn oudste stokken, puristisch opgevoed, heeft hij alle verwachtingen nog eens overtroffen. Waan-zin-nige wijn. (Grandi Vini, Rieslinghuis, Winkel van Wendy)

27ste plaats: Bodegas Tradición, Palo Cortado VORS, Jerez 32 jr oud | niet geklaard of gefilterd | 19,5% alc | 2500 flessen per jrDit is een 100-puntenwijn. Elke keer weer. Je steekt je neus erin en alles om je heen valt weg. Zo’n verfijning, zo’n complexiteit, zo’n eigenheid. Kippenvel en tranen in je ogen. Sinaasappelschil, bouillon, kruiden, amandel, noten – ach, alles opnoemen heeft geen zin. Bijna 100 euro is veel geld, maar dat iets dat 30 jaar gerijpt heeft en zo’n emotionele perfectie geeft nog beschikbaar is, is een wonder. (Anfors, € 91,60)

20ste plaats: Bénédicte & Stéphane Tissot, Poulsard Vieilles Vignes 2015, Arbois 100% poulsard | kalksteen en kleimergel | biodynamisch | lage rendementen | druifeigen gisten | geen toegevoegd sulfiet tijdens vinificatie en opvoeding, slechts minuscule hoeveelheid bij bottelingIs de Jura momenteel het spannendste wijngebied van Frankrijk? Feit is dat er veel gebeurt en dat autochtone rassen als trousseau en poulsard van goede producenten voor originaliteit zorgen. Deze vondst van onze wijnimporteur  van het jaar heeft een fruitig aroma met griotten in combinatie met een licht aardse impressie. Zeer puur van smaak, met kersen, spanning, pit, frisse zuren, levendigheid, elegantie, verfijning en zijdezachte tannine. (De Geluksdruif, € 26,90)

5de plaats: Champagne Roederer, Brut Cristal 2009 60% pinot noir, 40% chardonnay | blend van grands crus van de Montagne de Reims, Côte des Blancs en Vallée de la Marne | biodynamisch | 16% op hout vergist | 72 mnd sur lattesDe 2009 is prachtig rokerig en vineus, breed en weelderig, met schitterende zuren, jeugdig, fris, gemaakt om lang te bewaren. Een geweldige wijn. (Walraven Sax, 10)

Verkoopprijzen en prijsindicaties

Voor zijn proeverijen krijgt Perswijn wijnen toegezonden van vele tientallen importeurs. Om onze lezers meer duidelijkheid te verschaffen delen wij ze in twee groepen in:A. Importeurs die (ook) rechtstreeks aan particulieren leveren. Bij hun wijnen vermelden wij de (advies)-consumentenprijs (inclusief BTW, tenzij anders vermeld).B. Importeurs die zich richten op tussenhandel en horeca, maar niet rechtstreeks aan particulieren leveren. Bij hun wijnen geven we een indicatie van de geschatte consumentenprijs door middel van een cijfer. Voor verkooppunten in uw omgeving kunt u het beste de betrokken importeur raadplegen.

  1. wijnen t/m € 4,00
  2. wijnen van € 4,00 tot € 5,00
  3. wijnen van € 5,00 tot € 7,50
  4. wijnen van € 7,50 tot € 10,00
  5. wijnen van € 10,00 tot € 12,50
  6. wijnen van € 12,50 tot € 15,00
  7. wijnen van € 15,00 tot € 20,00
  8. wijnen van € 20,00 tot € 30,00
  9. wijnen van € 30,00 tot € 50,00
  10. wijnen van € 50,00 en meer

De volledige lijst met details van de wijnen en onze beweegredenen om ze op te nemen in de Top 40, vindt u in het laatste nummer van PERSWIJN van 2017, dat 4 december verschijnt.

PERSWIJN #8 is te verkrijgen in de webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij onze ambassadeurs.

Reageer op dit item