Overpeinzing op de maandagochtend: Sweet Bordeaux - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzing op de maandagochtend: Sweet Bordeaux

Onze panelproeverij werd onlangs afgesloten met een aantal zoete Bordeaux, waaronder een paar mooie Sauternes. Heerlijk om na afloop nog wat te nippen van deze zoete wijnen, om de tannine van de rode wijnen een beetje ‘weg te spoelen’. Wat opvalt is dat moderne Sauternes tegenwoordig zo puur en zuiver in zijn fruit is. Zeker in een mooie jaargang als 2013, waarin ook mooie zuren zitten en bitters van veel edele rotting. Dat was in het verleden wel anders.

Er was minder precisie bij het oogsten, waardoor op de achtergrond aroma’s van ‘foute rot’ waarneembaar waren. Of er werd erg veel sulfiet gebruikt. De frisheid en zuiverheid van de aroma’s is nu dan ook heel mooi. Tegelijk is het bijna moeilijker dan ooit om de wijnen aan de man te brengen, helaas. Om daar verandering in te brengen spraken de tien appellations voor zoete wijnen in 2009 af hun wijnen te gaan promoten onder de noemer ‘Sweet Bordeaux’. Het gaat daarbij om de appellations Barsac, Bordeaux Supérieur, Cadillac, Cérons, Côtes-de-Bordeaux Saint-Macaire, Graves supérieures, Loupiac, Premières Côtes de Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont en Sauternes.

Dit weekend bereikte ons het bericht dat Sauternes/Barsac heeft besloten ‘Sweet Bordeaux’ de rug toe te keren. Dat is nu toch weer jammer. Is er een gezamenlijk initiatief, dan wordt het weer opgeblazen. ‘Het idee van Sweet Bordeaux is voor ons contra-productief’, aldus Xavier Planty, president van het syndicat viticole van Sauternes en Barsac. ‘Het is onze eigen schuld. Aanvankelijk dachten we dat het concept ons zou verenigen. Maar uiteindelijk bleek dat we hierdoor met onze wijnen geassocieerd werden met het verkeerde prijsniveau.’ Tja. Of dat misschien komt door het foute imago van zoete wijnen, wordt verder niet vermeld. Tegengestelde belangen krijgen toch weer de overhand. Zonde toch. Samenwerkende wijnboeren. Het blijft een probleem. Slim is anders.

Ronald de Groot

Reageer op dit item