France Passion - met de camper overnachten bij de Franse wijnboer - Perswijn
Achtergrond & Interviews

France Passion – met de camper overnachten bij de Franse wijnboer

Wijn is emotie. Nu ja, voor een deel tenminste. Kwaliteit staat uiteraard bovenaan, maar wijn smaakt toch net iets beter bij de wijnboer zelf. Kun je nagaan wat er gebeurt als je er blijft slapen. Overnachten bij de wijnmaker, het kan gewoon. Met een ‘self-supporting’ camper en een vignet van France Passion wordt een kelderbezoek probleemloos uitgebreid met een overnachting in de wijngaard of op het erf.
Er zijn meer dan 2000 adressen door heel Frankrijk waar de nacht (gratis) kan worden doorgebracht. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Historie

In 1993 besloot een groep wijnmakers – op initiatief van een wijnjournalist – een beperkt aantal overnachtingsplekken te creëren op eigen terrein. Om hun regio’s voor campers aantrekkelijker te maken. Het initiatief bleek het begin van het landelijke netwerk France Passion. In 1994 werd de club uitgebreid met de Vignerons Indépendants de France van onder andere de Elzas, Bordeaux, Champagne, Bourgogne, Jura en de Loire. Drie jaar later sloten ook de producenten van Bienvenue à la Ferme zich aan. Al met al zijn de huidige participanten goed voor zo’n 10.000 camperplekken, verdeeld over 91 departementen.

Gouden Regels

Een lidmaatschap van France Passion geeft toegang tot het dagelijks leven van de – kleinschalige – Franse (wijn)boer. De enige voorwaarde is dat de bezoeker de zogenaamde ‘Gouden Regels’ respecteert. Die komen simpelweg neer op regulier beschaafd gedrag: even aanmelden bij aankomst, over eigen faciliteiten beschikken (water, toilet, afvalvoorziening) en bij vertrek de plek fatsoenlijk achterlaten. Een koopverplichting is er niet, maar belangstelling voor de producten van de gastvrije gastheer wordt gewaardeerd.

Kriskras door Frankrijk

De mooist denkbare Franse wijnplekken ontvouwen zich met behulp van de bijbehorende gids. In alle vrijheid overnachten in de glooiende wijnvelden van Châteauneuf-du-Pape, op de kiezels van Saint-Estèphe of tussen de wijnkastelen van de Val de Loire. Te midden van druivenranken, op het terroir dat lokale wijn maakt tot wat het is. Zie dan nog maar eens objectief een wijn te beoordelen. Gelukkig bieden juist deze kleine wijnboeren vaak een verrassend hoge kwaliteit.

God in Frankrijk

Een vereniging van (wijn)boeren is geen louter Frans concept. Ook elders (Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Zwitserland) zijn soortgelijke organisaties actief. Maar geen enkele is zo grootschalig en uitgebreid als die in Frankrijk. Natuurlijk is het ene adres het andere niet. Maar elk bezoek is uniek en laat je kennismaken met het authentieke platteland, de boeren en hun wijnproductie. Ik weet nu hoe God in Frankrijk leeft.

Een jaarlidmaatschap van France Passion kost € 29. Meer informatie: https://www.france-passion.com

Romy Kooij

Reageer op dit item