Overpeinzingen op de maandagochtend 11 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 11

Afgelopen zaterdag stond ik op een feestje te roeren in een pindasaus. En dan moet je ook even proeven, natuurlijk. ‘Hé, wat is die saus zoet’, dacht ik meteen. Even kijken op de verpakking, naar de ingrediënten. Inderdaad: pinda’s, suiker, water… Dat is toch wel typerend voor veel voorgefabriceerde producten van dit moment.


Dr. Alvi van der Merwe (Foto: Wine.co.za)

Zelf maak ik pindasaus van pindakaas zónder suiker en met zoute ketjap. Wel zo lekker. Het is niet alleen maar een kwestie van smaak, maar ook van gewennig, en van gemakkelijke smaken. En suiker is bepaald niet onschuldig, zeker niet als het overal in zit.

Toevalling had ik het een paar dagen daarvoor over suiker in wijn gehad met Alvi van der Merwe, van het Zuid-Afrikaanse Alvi’s Drift. Afgelopen week had ik hem hier op bezoek, regelrecht uit Worcester. Een privilege dat je als wijnjournalist geniet, dat wijnproducenten af en toe zelf naar je toe komen. Je duikt dan de proefkelder in voor een goed gesprek en om hun wijnen even rustig door te proeven, zonder tijdverlies, lekker to the point.

Van der Merwe was overigens -net als ik- als arts geswitcht naar de wijn, een jaar eerder dan ik. Wat me vaak opvalt bij Zuid-Afrikaanse producenten is hun enorme kennis over wijntechniek en het werk in de wijngaard. Kom daar bij château-eigenaren in de Bordeaux maar eens om. En wat ik heel verfrissend vond was zijn weigering om wijnen te maken die hij zelf niet lekker vond. Hij vond marketing maar niks. ‘Ik maak alleen wijnen waar ik in geloof. Dat is de enige manier om ze te kunnen verkopen.’ Het kwam er op neer dat hij niets wilde weten van de trend om wijnen met restsuiker te maken. Dat iedereen zich nu stortte op het maken van halfdroge rosé –hij wilde er niet eens over praten. Heerlijk. Een man naar mijn hart. Je kunt de wijndrinkers het zoete spul geven dat ze zo graag willen. Maar je kunt ook proberen ze er van te overtuigen dat op lange termijn droge wijnen lekkerder zijn dan wijnen met dat gemene en vermoeiende restzoetje, dat er zo sluipend in is gekomen. Misschien dat het ooit gaat lukken.

Ronald de Groot

Reageer op dit item