Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel

Als wijnadept is er altijd wel een wensenlijstje, maar zo nu en dan overstijgt de werkelijkheid je stoutste dromen. Bijvoorbeeld als je aanwezig mag zijn bij de Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs in Wiesbaden. Daar waar alle Duitse topwijnen van het laatste oogstjaar gewoon naast elkaar te proeven zijn.

‘Je enger die herkunft, umso höher ist die Qualität’

Het in 1910 opgerichte Verband Deutscher Prädikatsweingüter is de oudste landelijke vereniging van topwijnhuizen wereldwijd. Tegenwoordig vertegenwoordigt VDP 200 Duitse wijnhuizen, verdeeld over de dertien Anbaugebiete. Deze Weingüter houden zich vrijwillig aan de strenge regelgeving van het VDP-kwaliteitsmodel. Sinds het oogstjaar 2012 onderscheidt dit vier niveaus tellende classificatiemodel Gutsweine, Ortsweine, Erste Lageweine en Grosse Lageweine. De droog gevinifieerde wijnen uit de VDP.Grosse Lage zijn de Grosse Gewächse.

De wijngaard als steunpilaar

Ik ben een van de gelukkigen die de top van de VDP-pyramide in Wiesbaden gepresenteerd krijgt. Dankzij Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn is de Oranjepers namelijk extra sterk vertegenwoordigd tijdens de vijftiende editie van deze VDP sneak preview. De Grosse Gewächse van deze primeurproeverij zijn stuk voor stuk unieke wijnen met een groot rijpingspotentieel. Van de allerbeste wijngaarden. Wit uit oogstjaar 2016, de Spätburgunders uit 2015 (voor rood geldt onder VDP.Grosses Gewächs-regelgeving minimaal twaalf maanden vatrijping), ofwel eerdere jaargangen als de wijnmaker besloot tot langere rijping. Overigens worden ook diverse ‘oudere’ Rieslings, Grauburgunders en Chardonnays pas nu aangeboden.

Deutsche Grundlichkeit

De Vorpremiere in het Wiesbadense Kurhaus is het voorbeeld van de welbekende Deutsche Grundlichkeit. De locatie is indrukwekkend, de organisatie onberispelijk, de lunch fantastisch (Restaurant Ente*) en de faciliteiten weergaloos. Dat én de 400+ grootste Duitse wijnen die er drie dagen lang te proeven zijn, maakt dat ik mij voel als een kind in een snoepwinkel. Zoveel te kiezen en zoveel moois. Dit is dus hoe wijnproeven ook kan zijn.

Fleissigen Bienchen

Om mij heen proeven de groten der wijnaarde in stilte. Glazen rinkelen en laptops zoemen. Hier wordt gewerkt. Niet staand en spugend in een gezamenlijke spuugbak, maar in alle rust zittend aan een eigen tafel. Met eromheen de zogenaamde Fleissigen Bienchen met mandjes wijn. Jongens en meisjes die af en aan zoemen om je te voorzien van weer een nieuwe serie wijn. Leuk detail: veel van deze Bienchen behoren tot de jongste generatie van de wijnhuizen die ter tafel komen.

Het oogstjaar 2016

Deze maand komen er 620 nieuwe Grosse Gewächse op de markt. Zo’n tweederde (uiteraard merendeels Riesling) is beschikbaar tijdens deze primeurproeverij. Het lijkt erop dat 2016 – na twee goede voorgaande jaren – wederom veel potentie heeft. Enkele verrassingen en enkele uitglijders hier en daar. Met de typische klassiekers tot de spontaan vergiste wijnen. Het is hoe dan ook een jaargang waarin terroir en het handschrift van de wijnmaker een gezamenlijk pad bewandelen.

Rijtje Jesuitengarten

Om zo het samenspel van bodem, druif, klimaat en wijnmaker van de nieuwe Grosse Gewächse te analyseren en hun karakteristieken te ontdekken is ongekend. Met mandjes waarin Schloss Johannisberg en Schloss Vollrads rinkelend zij aan zij gaan. Waar je aan de Lage Jesuitengarten van vier verschillende producenten tegelijkertijd kunt nippen. Dit voelt als een overweldigend privilege. Hier zal en wil ik nooit aan wennen. Dit moet de mooiste baan op aarde zijn. Of is dat toch het wijnmaken zelf?Voor een uitgebreid inhoudelijk verslag van de wijnen van deze Vorpremiere moet u nog iets langer wachten. In de volgende editie van Perswijn verschijnt zoals gebruikelijk een gedetailleerd artikel van de hand van (onder andere) Lars Daniëls.

Romy Kooij

Reageer op dit item