Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli - Perswijn
Negro - In de wijngaarden van Negro
Achtergrond & Interviews

Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli

Een charmant aspect van de Piëmontese wijnbouw zijn de vele succesvolle familiebedrijven. Azienda Agricola Negro Angelo & Figli, uit Monteu Roero, is daar een mooi voorbeeld van. En hun wijnen zijn vanaf heden verkrijgbaar via De Monnik Dranken.

Az. Agr. Negro Angelo & Figlie
Wijnbouw in de familie Negro gaat terug tot 1670, toen Giovanni Domenico Negro wijn ging maken op zijn landgoed in de streek Roero. En sindsdien is het wijngoed altijd in de familie gebleven, ook nu nog en minimaal tot in de nabije toekomst. De huidige eigenaar, Giovanni Negro, kan dan ook voldaan terugkijken op hoe hij Negro groot heeft gemaakt. En met gepaste trots toezien op hoe zijn kinderen Gabriele, Angelo, Emanuela en Giuseppe het bedrijf verder leiden en de familietraditie en -waarden verder cultiveren. Alhoewel toezien, Giovanni staat zeker niet aan de zijlijn, hij wil nog volop meedoen. En soms wil hij wat te veel, vertelde dochter Emanuela, zoals een paar maanden terug toen hij omsloeg met de tractor en eronder terecht kwam. Hij overleefde het ongeval maar net.
In de wijngaarden van Negro in Roero
Negro is gevestigd net buiten Monteu Roero (Frazione Sant’Anna 1), een dorpje hemelsbreed zo’n 12 km ten noordwesten van Alba. Het ligt dus niet in Langhe, maar aan de andere kant van de Tanaro-rivier, in de heuvels van Roero. En de heuvels van Roero zijn anders dan die van Langhe. Ze zijn abrupter, indrukwekkender en wellicht mooier. En hun bodems zijn niet gevormd op kalkmergel, maar op kalkrijke zandsteen. Heel evident wordt het verschil met Barolo en Barbaresco wanneer je het productiegebied van Roero echt ingaat en op plaatsen de lagen schelpenzand in de bodems ziet, die verder een mix zijn van zandsteen, zand, klei en kalk. Deze bodems zijn niet alleen geschikt om een toegankelijk, elegant type Nebbiolo te maken, met minder geprononceerde tannine; ze zijn zeker zo goed voor de productie van de (commercieel) meest interessante witte wijn van Piëmonte, Roero Arneis.
Schelpen in de bodems van Roero
En arneis is de voornaamste druif bij Negro, al sinds tijden; Negro staat zelfs bekend als de eerste producent die een droge Arneis maakte, in 1971. Zo’n 50% van hun aanplant betreft arneis. En zoals het een goede Piëmontese producent betaamt, maken ze tevens Dolcetto en Barbera, die ook als ze uit de Roero-gebied stammen gewoon als Dolcetto d’Alba respectievelijk Barbera d’Alba op de markt mogen komen. Uiteraard is ook nebbiolo van belang, voor DOCG Roero. Negro maakt een aantal mooie Roero’s, vaak afkomstig uit individuele wijngaarden als San Bernardo en San Giorgio (prachtige wijngaard). De Riserva Sudisfà is waarschijnlijk hun bekendste Roero.
Dochter Emanuela en trotse vader Giovanni Negro
Maar ook de andere kant van de Tanaro is geen onbekend terrein meer voor Negro. Ze bezitten ondermeer 8 hectare in het gebied voor DOCG Barbaresco, in de cru Basarin (gemeente Neive), en wijngaarden in località Baudana, in de gemeente Serralunga d’Alba (DOCG Barolo). Basarin heeft inmiddels geen geheimen meer voor Negro en dat merk je aan de wijnen. Vooral hun ‘gewone’ Barbaresco Basarin is jaar in jaar uit een goede, getypeerde wijn, die klassiek is opgevoed in groot oud hout. Maar ook hun Barolo zal nog in kwaliteit toenemen, zo valt te vermoeden. Temeer daar ze zeer recentelijk de oude cantina van Azienda Agricola Giovanni Rosso in Serralunga hebben kunnen overnemen (Davide Rosso heeft zelf een nieuwe wijnmakerij laten bouwen), een opmerkelijke aankoop gezien de gewildheid van ‘eigendom’ in Barolo. Het was een kwestie van gunnen van de kant van een familiedomein naar een andere familiedomein toe, zo blijkt, want Davide had er veel meer geld voor kunnen krijgen dan Negro heeft betaald. En daarmee ook een klein statement in het licht van de recente verkopen van familiebedrijven aan buitenlandse investeerders (na Vietti binnenkort ook Bruno Giacosa?).
Het attribuut van Negro
De reden dat De Monnik Dranken Negro heeft gekozen is een logische: Negro biedt een breed assortiment, met prima wijnen op basis van klassieke Piëmontese druivenrassen, van arneis, favorita en moscato tot en met dolcetto, barbera en nebbiolo. Bovendien zijn de wijnen relatief zeer aantrekkelijk geprijsd. De volgende wijnen kreeg het journaille onlangs te proeven bij Bridges (Sofitel Legend The Grand, Amsterdam), waarvan enkel de Roero Riserva Sudisfà en de Langhe Favorita Onorata nog niet in ons land verkrijgbaar zijn. Achter mijn favoriete wijnen staat, naast mijn punten, ook een waardering uitgedrukt in hartjes.
De line up van de avond
Langhe Favorita Onorata 2016: wat ananas, bloemig, fris, licht kruidig | licht en opwekkend, iets noten, mooi droog, goed gevinifieerd. 14,5

Roero Arneis Serra Lupini 2016: vrij rijke neus, ook fris, geel fruit, gesloten | vol maar fris, wat extra structuur van rijping op gisten, zilt, flinke lengte. 15 ❤

Dolcetto d’Alba Cescu 2016: heel puur, intense kleur en geur, kersen, bramen, frambozen, beetje peper | fruitig, iets romig en afgerond, heel aantrekkelijk. 15 ❤

Barbera d’Alba Dina 2015: 80% tank, 20% groot hout; wat ingetogen, heeft iets klassieks, niet opgepompt | heel drinkbaar, niets storends van opvoeding, wel tikje pittig in alcohol. 14,5

Roero Riserva Sudisfà 2013: erg mooie geur, barrique tikje merkbaar, geeft fijne Würze, verder bloemig, perzik, pruimen, warme stenen | rijk, structuur verzacht door barrique, warmte, kruidigheid, grote lengte, heel goed maar niet groots. 17-❤❤

Barbaresco Basarin 2013: gemaakt in groot hout | wat warmte, iets floraal, kersen en pruimen, wat teer, heel boeiend en klassiek | totaal andere tannine dan Roero, korrelig, meer power, meer lengte, niet noodzakelijk meer finesse. 16,5❤❤

Barbaresco Riserva Basarin 2012: wat gesloten, aards, nog gronderig | breed, spicy, wat pruimen, warmte, hint van chocolade, tannine mooi rijp, maar geeft nog stevige structuur. 16,5 ❤

Barolo Serralunga d’Alba 2013: werd altijd al gemaakt bij Davide Rosso | uit Baudana, alleen groot hout | klassiek, veel pit en power, wat warmte, ijzer, rijk, vrij breed, warm, lang, niet heel verfijnd, maar voor deze prijs prima. 16,5 ❤

Importeur: De Monnik Dranken

Tekst en foto’s: Lars Daniëls MV

Reageer op dit item