Soms krijg je van die uitnodigingen die een bijzondere ervaring blijken. De invitatie om op een grijze zondagmiddag een rondje wijnen te proeven bij restaurant Beulings te Amsterdam is er zo een. In opdracht van Bernard Nauta, dé voorstander van die andere wijnen, wordt er bij Beulings gekookt naar de zogenaamde ‘orange wijnen’ afkomstig uit Georgië. Dit soort wijnen komt overigens onder andere ook uit Italië (Friuli) Oostenrijk, en Israël.
Oranje?
Qvevri wijn
Secundaire aroma’s
Geadopteerd door de Unesco
Robuust eten
Favoriete wijnspijs combinaties:
Een best aparte maar intense rijpe kruidige natuurwijn met smaken van hazelnoot, gedroogd fruit, prachtige bitters en een geweldige lengte.
2. Tbilvino rkatsiteli 2013 met falafel van doperwt, knoflooksaus en groene paprika. Dit is geen wijn voor beginners, want hij heeft stevige bitters en tannines. Maar er zit ook gekonfijte sinaasappel en gedroogde salie in. Een bijzondere ervaring in een glas.
3. Satrapezo mtsvane qvevri 2013 met kwartel met eendenlever, polenta en mostarda van peer. De wijnmaker van de Telavi Wine Cellar gaf deze wijn van de mtsvane druif, ook wel de riesling van Georgië genoemd, een dubbele rijping. Naast de qvevri rijping kreeg deze wijn ook nog toets nieuw eikenhout. Het gevolg; een mond vol wijn, met smaken van karamel, eau de vie, chocolade. En vooral veel heftige tannines, een van de voorwaarden voor een enorm bewaarpotentieel. Daar moet een stevig gerecht tegenover staan. Maar de kwartel in combinatie met de lever staat zijn mannetje.