PERSWIJN #4 - speciaalbier - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #4 – speciaalbier

PERSWIJN #4 komt 12 juni uit met meer dan 400 geproefde & beoordeelde wijnen. We konden verder niet om de hype heen dus we proefden & beoordeelden maar liefst 85 speciaalbieren (!) en gingen aan tafel voor een bier-spijsproeverij met Funs Pubben (Bierbrouwerij De Koningshoeven “La Trappe”). Ook in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 12 juni verkrijgbaar.

Geproefd & Beoordeeld:

•    120 x Ripasso en Amarone

•    115 x Zuidoost-Frankrijk

•    110 x Friuli-Venezia Giulia rood en wit

•    80 x Slovenië, Kroatië en Macedonië

•    85 x Speciaalbier

Eerste indruk: Barolo 2013 & Barbaresco 2014

Tijdens Grandi Langhe 2017 werden de nieuwe jaargangen van Barolo en Barbaresco gepresenteerd, respectievelijk 2013 en 2014. Twee uitdagende oogstjaren, allebei anders, maar allebei over het geheel genomen goed. Barolo 2013 heeft zelfs onmiskenbaar klasse, maar onderschat ook Barbaresco 2014 niet. Lars Daniëls legt u alles uit en heeft een lijst van 30 aanbevolen wijnen.

Spannende speciaalbieren

Na het proeven van speciaalbieren kijken we nooit meer op dezelfde manier naar bier als vroeger. De diversiteit in smaken is enorm en het is een ware ontdekkingstocht om alle smaakelementen te proeven en te beschrijven. Anders dan bij wijn, maar toch ook weer een beetje hetzelfde: je zoekt balans, goede zuren en frisheid, een mooie, subtiele mousse. We kregen bieren toegestuurd van brouwerijen van overal. Ook wijnimporteurs stuurden ons geïmporteerde bieren, overigens vrijwel allemaal afkomstig uit Italië, waar blijkbaar eveneens een levendige cultuur in speciaalbieren is ontstaan.

Bezoek aan Chassagne: De Bourgogne leeft en verandert

Een nieuwe generatie wijnproducenten, klimaatverandering, problemen met erfbelasting, veranderende aroma’s in chardonnay, de neiging pinot te rooien: ook in de Bourgogne blijft het niet zoals het was. Ronald de Groot bezoekt Chassagne en noteert de verschillen. Gaat het hier de Bordeaux achterna?

Nieuw-Zeeland: Ruimte voor pinot en chardonnay

Op wereldschaal is Nieuw-Zeeland een bescheiden speler in de wijn – anders dan bij rugby, waar de All Blacks een toonaangevend team zijn. Het land buit die bescheiden positie in positieve zin uit door te fungeren als nichespeler, met goede wijnen op een hoger prijsniveau. Maar er zit altijd wel een addertje onder het gras. Nieuw-Zeeland is té afhankelijk van Sauvignon Blanc uit Marlborough. Als die uit de gratie raakt, of te veel in prijs daalt, gaat het mis. Daarom is het hoog tijd dat andere wijngebieden uit de schaduw van Marlborough stappen.

Gabriëlskloof: Hotspot van wijnmaaktalent

Op weinig andere plekken ervaar je de dynamiek in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zo goed als bij het domein Gabriëlskloof in Bot River. Drie zeer competente jonge mensen maken daar prachtige wijnen: Peter-Allan Finlayson (Gabriëlskloof en Crystallum), Marelise Niemann (Momento Wines) en John Seccombe (Thorne & Daughters). Lars Daniëls proefde er bovendien wijnen van Samantha O’Keefe (Lismore). Maak kennis met indrukwekkend wijnmaaktalent!

Aan tafel: Funs Pubben proeft speciaalbier

Speciaalbieren zijn zo’n hype, dat zelfs Perswijn er niet meer omheen kan! Deze keer proeven we daarom bier uit eigen land met Funs Pubben. Waar de meeste nieuwe brouwerijen nog geen vijf of tien jaar oud zijn, vertegenwoordigt Funs een bedrijf met een brouwgeschiedenis van 133 jaar: de Koningshoeven. Gerard Reijmers geeft u de recepten en zoekt samen Funs Pubben naar de ultieme bier-spijscombinaties!

Daarnaast o.a. de artikelen Kai Schätzel – Riesling als energiedrank, Hermitage rood en wit, Aan tafel – Speciaalbier, Domaines Ott, Nederland wijnland – Wijnhoeve de Kleine Schorre, Anton Kleijs en Kees van Leeuwen legt de rol van stikstof uit in de wijngaard. Verder nog veel meer artikelen en natuurlijk onze vaste columns.

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt PERSWIJN #4 ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item