Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

Champagne. Mmmm, Champagne. Een wijn waar we bijna naar kijken als naar een guilty pleasure. Groot gemaakt door marketing, onder aanvoering van de wijnen van de LVMH-groep, zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Maar per saldo is goede champagne, als je door de marketing heen kijkt, gewoon de mooiste bubbel die er is.

Helaas misschien, als we naar de prijs kijken. Want het is domweg een duur drankje. De bodem ligt rond de € 20, maar in de richting van zo’n € 25 kun je al heel aangename Champagnes kopen. Voor Perswijn #8 proefden we er zo’n honderd, en onderstaand treft u een selectie aan van een paar van de mooiste, waarbij we ook even met een schuin oog naar de prijs hebben gekregen. Wat je ziet is een lijstje met veel kleine producenten die goed aan de weg timmeren, en die wijnen maken die uitblinken in prijs/plezier. En ook kleinere importeurs, die voor deze wijnen hun nek uitsteken. Een heerlijke lijst champagnes, waarmee je uitstekend de feestdagen kunt doorkomen. Wij wel, in elk geval. De sterrenwaardering is zoals wij die hanteren in het blad, met vijf sterren als de maximale score. Alle Champagnes zijn Brut, tenzij anders vermeld.

Wilt u de hele test lezen in Perswijn, klik hier om het blad te bestellen.

Enkele mooie champagnes op een rij

Henri Giraud, Blanc de Craie

Blanc de Craie, of wel ‘wit van krijt’, verwijst naar de bijzondere ondergrond van krijt waarop de chardonnay in de Champagne zijn geweldige complexiteit ontwikkelt; hij is dan ook gemaakt van 100% chardonnay: prachtig, rokerig en getoast, citrusfruit, zacht en verleidelijk, milddroog, met lengte en subtiele zuren.

Pasteuning, € 47,95 ***** www.pasteuning.nl

Lelarge Pugeot, Premier Cru 2005, Extra Brut

Mooi gerijpt, vineus, geroosterde amandelen, met een prachtige smaak, bitters, grapefruit, complex, droog, met een fraaie lengte. Meer dan 10 jaar oud, en nog springlevend, en lang op fles gerijpt.

Brouzje, € 49,- ***** www.brouzje.nl

Dom Caudron - Cornalyne

Dom Caudron, Cornalyne, Pinot meunier fût de chêne

De druif pinot meunier is de specialiteit van de coöperatie Dom Caudron in het dal van de Marne; de basiswijn rijpte op houten vaten; prachtig glas, met toast en brioche, intens, complex, weelderig en smaakvol, mooie zuren, lengte.

Vin Munnen, € 39,95 ***** www.vinmunnen.nl

Philipponnat, Royal Réserve Non Dosé

Geen dosage gehad, dus geen toegevoegde suiker, wat hem tot een Champagne maakt voor liefhebbers van écht droge Champagne, voor anderen is hij te moeilijk; toast, noten, breed, krachtig, complex, zeer droog en strak, mooie zuren, vineus, mooi.

Vinites, 9 ***** www.vinites.com

De Sousa - Blanc de Blancs Grand Cru Reserve

De Sousa, Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Mooie cuvée van een van onze favoriete producenten in de Côte des Blancs, puur chardonnay uiteraard: fijne toasting, peer en citrus, zacht en elegant, mooi droog, mild, met fraaie zuren.

Les Généreux, 9; Vinoblesse, € 41,- ****(*) www.lesgenereux.nl www.vinoblesse.nl

Barnaut - Blanc de Noirs

Barnaut, Blanc de Noirs

En dit is onze favoriet bij de Montagne de Reims, in Bouzy, hét gebied voor pinot noir, waar deze wijn voor 100% van is gemaakt; toast, noten, breed, weelderig, peer, sappig en vol, mooie zuren, bitters, lengte.

Hans Moolenaar, € 30,95 ****(*) www.hansmoolenaar.nl

Fleury, Blanc de Noirs Brut 16.0 pnt

Dit biodynamisch werkende bedrijf in de Aube, het zuiden van de Champagne, ten oosten van Troyes, maakt prachtig, rijpe en smaakvolle Champagnes; je ruikt citrus en amandelen, hij is breed en rokerig, mooi krachtig en dik, met fijn fruit en mooie zuren.

Karakter Wijnimport, 8 (plm. € 30) ****(*)  www.karakterwijnimport.nl

Dom Caudron - Prediction

Dom Caudron, Prédiction

Deze instapversie van Dom Caudron is gemaakt van 100% pinot meunier. En wat een lekkere Champagne levert dat op, met dat typische, fijne meunier-fruit, met peer en citrus, brioche, weelderig en sappig, mooi dik en rijp, mondvullend. Heerlijk.

Vin Munnen, € 29,95 ****(*) www.vinmunnen.nl

Serge Mathieu, Tradition Brut Pur Pinot, Champagne 15.5 pnt

Wijnmaker Michel Mathieu-Jacob maakt heel pure Champagnes, perfecte expressie van druif en terroir. ‘”Oxidatie is een uitstekende manier om fruit en terroir te verdringen”, zo zei hij ons ooit. Dat levert iets heel moois op, met een fijne geur, waarin noten en rijpe peer, breed in de smaak, mooi rijp en zacht, intens, met een fijne mousse. En puur pinot noir.

Colaris, € 28,50 ****(*) www.colaris.nl

Roger Barnier, Sélection

Voor rond de € 25 kun je dus ook nog prima champagne kopen, zo bewijst dit lekkere glas, mooi open, met meloen en peer, een vleugje appel, zacht en ongecompliceerd, elegant, met fijne zuren.

Franse Kwaliteitswijn, € 25,50 **** www.fransekwaliteitswijn.nl

Ronald de Groot

Lees ook: Tijd voor (nog meer) champagne!

Reageer op dit item