Koken met gezond verstand - Jeroen Meus - Perswijn
Eten & Drinken

Koken met gezond verstand – Jeroen Meus

Sinds ik Jeroen Meus voor de eerste keer ‘dagelijkse kost’ op één zag presenteren was ik verkocht. Fan werd ik toen hij me met een charmante blik in de camera toefluisterde dat ‘de gehaktballetjes moesten rusten, want die zijn kei moe’. Hij presenteert dit programma sinds 2010.


Wat zijn er toch veel dingen charmanter bij de zuiderburen. De lunchcultuur, de zachte tongval en de, in Hollandse ogen, lieve woorden voor welke wij liever de Franse of de Engelse variant gebruiken. Over de mindere zaken als het wegdek van de snelwegen hoeven we het niet te hebben.Jeroen houdt van eten. Maar, schrijft hij, je moet ‘koken met gezond verstand’. Dus: ‘De ene dag een stevige kroket, de andere keer een kom soep, of een lekkere onglet en dan eens vegetarisch.” Alleen al het voorwoord doet verheugen naar de inhoud. Meus neemt ons mee op een korte beschrijving van zijn jeugd aan de hand van muffe hosties, ‘kraaibiefstuk’ (longhaas/onglet, red.), stokbrood met chocopasta én boter en een pennywafel na het zwemmen. Genieten van de maaltijd mag, móet zelfs. Maar zonder pijn te doen of de gezondheid (te veel) te schaden is het devies. Gezond verstand dus.
Bloemkoolnuggets
De de recepten zijn verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, veggie, pasta en pizza, soep en desserts. Achterin een register op hoofdingrediënten. De recepten variëren van varkenswangen met oud bruin bier en gepofte aardappelen via garnaalkrokketten en tongschar met tomaten-kappertjessaus tot bloemkoolnuggets met groene dipsaus, soep van gebakken kip met dragonpesto en Aalsterse vlaai. Uiteenlopen van eenvoudig tot bewerkelijk. De meeste gerechten zijn niet te ingewikkeld om te maken en ook zeker niet te prijzig. Bij elk recept staat een leuk weetje.Het boek heeft een zeer verzorgde uitstraling. Mooie foto’s van het eten en persoonlijke momenten, een harde kaft en (heel prettig) een leeslintje. Sommige namen van producten zal ‘d’n Hollander’ moeten Googlen. En als je dat toch doet?Zoek Jeroen Meus dan eens op: https://dagelijksekost.een.be/

Jeroen Meus heeft een heerlijk kookboek gemaakt.Uitgeverij Manteau, € 24,99

ISBN10:     9022333116

ISBN13:     9789022333112

Sjoerd de Groot

Reageer op dit item