Perswijn nummer 6 - trends in wijnland! - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 6 – trends in wijnland!

Perswijn nummer 6 is uit, met hierin o.a.: Explosie! Europese Chardonnay van buiten de Bourgogne, trends in de Douro, Hubrecht Duijker in Michigan, kooptips uit Midden-Portugal, supermarktwijn in de aanbieding, Beaujolais zoals die moet zijn, Lars Daniëls MV over archetypen in wijn, en uiteraard de vertrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 6 is nu verkrijgbaar. Lees verder!

Hubrecht Duijker goes down under in Michigan

Wijnmakers konden het haast niet geloven dat onze Europese wijnpublicist een lange vliegreis maakte om verslag te doen van de regionale wijnindustrie. Het klimaat is heel geschikt voor mousserende wijn en de stijl doet veelal denken aan een koele versie van de Elzas. Een regio met een sterke groei van wijnbedrijven en een buitengewone kwaliteit van wijnen! Michigan is upcoming en met recht de nieuwste ontdekking!

Explosie! Europese Chardonnay van buiten de Bourgogne

Chardonnay is zo’n wonderbaarlijke druif die het overal goed lijkt te doen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het een ‘wijnmakersdruif’ is, een druif waar je in de kelder nog veel mee kunt doen. Vergeleken met een paar jaar geleden is er veel meer van in Italië, Duitsland, Oostenrijk maar ook Portugal of Centraal Europa. En in het Pays d’Oc zien we een ware Chardonnay-explosie. Dat zorgt voor wijnen op elk denkbaar (prijs)niveau. Van zeer groots tot zeer eenvoudig – en de duurste wijnen zijn zeker niet altijd de beste. Ronald en Lars proefden en beoordeelden meer dan 100 totaal verschillende Chardonnay wijnen!

Trends in de Douro

Misschien wel het meest spannende wijngebied van Europa! In de Douro blijven wijnmakers nadenken over de stijl van hun wijnen. Een van de trends die in de Douro is ingezet is die van frisheid, elegantie en zuren. Een andere trend is het gebruik van inheemse druiven om interessante wijnen mee te maken. In de Douro begint een nieuwe wind te waaien- wat zeker geen kwaad kan. Ronald de Groot doet verslag!

Kooptips uit Midden-Portugal

We kunnen concluderen dat Portugal een bron is van bijzondere wijnschatten. Deze keer zetten we de reis voort met een bezoek aan het midden. Dat deel omvat met name de wijnregio’s rond de hoofdstad Lissabon: aan de zuidkant het schiereiland van Setúbal, aan de noordkant de Vinho Regional (vroeger Estremadura, nu Lisboa) en de wijngaarden langs de Taag, meest Vinho Regional Tejo. Wij hebben vele wijnen geproefd en komen tot de conclusie dat er in deze regio vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden is. Lees en ontdek die Portugese pareltjes!

Supermarktwijn in de aanbieding

Interviews met de belangrijkste wijninkopers van ons land! Hoe selecteren zij de wijn en wat vindt de consument belangrijk? Onthullende antwoorden en verrassende cijfers over wijninkoop en consumenten verleiding. Welke trends willen sommige supermarkten maken en hoe ziet de Customer Decision Tree eruit? Lees de facts & figures van de Nederlandse wijnmarkt!

Beaujolais zoals die moet zijn

Beaujolais is back! Maar dat is meer wishful thinking dan werkelijkheid, zouden we moeten toegeven. De cijfers van de regio zelf liegen er niet om. Toch trekken de “Bende zonder zwavel” samen met wijnmakers die werken op Bourgondische wijze de kar. Echter nog onontdekt is de Magie van de Côte du Py! Lars Daniëls legt uit waarom en geeft een paar bijzondere tips weg!

Daarnaast o.a. artikelen van Lars Daniels over archetypen in de wijn, Kees van Leeuwen over professor Denis Dubourdieu, en natuurlijk onze vaste rubrieken en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Riesling uit Elzas en Oostenrijk

* Supermarktwijnen: fouten zijn verleden tijd

* Midden-Portugal: Veel keus voor een leuke prijs

* Explosie: Europese Chardonnay van buiten de Bourgogne

Ook bij dit nummer:

Het complete supplement over de Elzas! Alles over de nieuwste ontwikkelingen, de druiven en tips voor uit eten!

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 6 ook los bestellen in onze webshop.

Reageer op dit item