Wijnmarkt: Foire du vin op zijn Hollands - Perswijn
Nieuws

Wijnmarkt: Foire du vin op zijn Hollands

Het is frappant hoe gefascineerd Nederlanders zijn door de V.S. Amerikaanse series als House of Cards of Game of Thrones zijn buiten de V.S. nergens zo’n doorslaand succes als in Nederland. De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden beter gevolgd dan de Nederlandse verkiezingen zelf. Maar in een ding willen we dan toch een klein beetje Frans zijn. In het najaar organiseren een paar supermarkten tegenwoordig een heuse wijnmarkt. Nog geen echte foire au vin, bij lange na niet zelfs, maar toch een klein beetje.

Een Franse foire au vin, zeker in de grotere supermarkten als Auchan of Leclerc, is een groots gebeuren. En zelfs belangrijk voor bekende Grands Crus Classé’s uit de Médoc, omdat dit het ideale moment en kanaal is om af te komen van wijnen uit moeilijke jaren, zoals recentelijk 2013. In primeur verkoopt dat natuurlijk niet en in het ‘buitenland’  merken ze toch niet dat de wijnen daarna voor een zacht prijsje aan Franse liefhebbers worden gesleten.

Twee supermarkten begeven zich tegenwoordig op dit terrein: Albert Heijn en Lidl. Albert Heijn is het natuurlijk een beetje aan zijn stand verplicht, met zijn grote aandeel in wijnverkopen en de pretentie om ook ‘betere’ wijnen te willen verkopen. Lidl wil tegenwoordig op dit vlak graag laten zien niet zomaar een discounter te zijn, maar een bedrijf waar ook klanten met ‘smaak’ terecht kunnen.

Combinatie van klassiek en avontuur

De manier waarop de beide supermarkten hun wijnmarkt organiseren, verschilt duidelijk. Albert Heijn kiest –naast voor bekende klassiekers- vooral voor het presenteren van ‘andere’ wijnen, die wat minder gangbaar zijn, en die zorgen voor wat meer variatie in het wijnschap. Lidl gaat meer voor de bekende streken en druiven. Geen avontuur dus, hoogstens in de keuze voor wijnen van meer onbekende producenten.

Maar hoe relatief bescheiden deze wijnmarkten ook zijn, voor de wijnliefhebber valt er zeker wat leuks te vinden. Dus, tijd voor een paar tips, drie voor elke supermarkt.

Albert Heijn

Mulderbosch, Steen op hout, Chenin blanc 2016, Western Cape

Mulderbosch, een mooie winery in Stellenbosch, het hart van de Kaap, maakt al jaren mooie wijnen. Steen is de lokale naam van de chenin blanc, de mooiste witte druif van Zuid-Afrika. Hij kreeg een beetje hout, maar zeker niet te veel. Het fruit blijft, met peer en meloen, hij is exotisch en open, met perzik en vanille, sappig en fris, mild in de finale. 2016, dus kakelvers.

€ 9,99

Château Fourcas-Dupré, Listrac 2008

Een buitenkansje om een gerijpte wijn aan te schaffen, uit het dorp Listrac, in het hart van de Médoc. 2008 is een wat strenger jaar, dus is hij klassiek van stijl, met kersen en ceder, leer en tabak, de elegantie van Bordeaux, met duidelijke zuren en tannine; heel smaakvol en te genieten bij een mooi stuk vlees.

€ 11,99

Château La Fleur Laroze, St.-Emilion Grand Cru 2014

Saint-Émilion is altijd wat duurder, maar ook wel bijzonder om voor deze prijs te kunnen drinken. Merlot maakt deze wijn soepel, met pruimen en vanille, kersen en zoethout, smaakvol en sappig, wat rijpe tannine en goede zuren.

€ 14,99

Lidl

Château d’Arsac 2014, Margaux

Voor gemeentewijnen uit de Médoc, zoals Margaux, moet je weer wat meer betalen, zeker in het goede jaar 2014. En D’Arsac ligt nog nét in Margaux. Hij is smakelijk en elegant, met kersen en cassis, en vleugje ceder en grafiet, zoethout,  de elegantie van dit dorp, met goede tannine.

€ 16,99

Château Bellerive, Médoc 2012

Meer naar het noorden worden de wijnen betaalbaarder, maar ook net wat minder verfijnd. Dit heeft de klassieke geur van een nét iets minder rijp jaar, met een vleugje paprika en ceder, maar ook goed fruit, cassis en kersen, redelijk sappig en afgerond, krachtig, smaakvol, niet verkeerd in deze klassieke stijl en voor deze prijs. Ook een echte eetwijn.

€ 7,99

Les Grands Peupliers 2014, Gigondas

Een typische wijn uit de zuidelijke Rhône, soepel en getypeerd, met kersen en pruimen, een fijn pepertje, vrij lichtvoetig, chocola, zuidelijke kruiden, lichte tannine. Heel betaalbaar.

€ 9,99

Ronald de Groot

Reageer op dit item